Probleme la Arhivele Naționale

 Funcționarii publici din Arhivele Naționale amenință cu greva dacă veniturile lor salariale nu vor crește. Într-un comunicat de presă, reprezentanții salariților din această instituție publică susțin că sunt dispuși să apeleze la toate formele de protest prevăzute de lege.

Sursa citată precizeză:

Ca rezultat al eșecurilor tuturor demersurilor întreprinse de salariați ai Arhivelor Naționale ale României, prin care s-a cerut eliminarea discriminării salariale și egalizarea la nivelul instituției, așa cum s-a întâmplat în cadrul celorlalte instituții publice prin prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 128 din 28 decembrie 2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului și care se perpetuază prin Proiectul de Ordonanță pus în dezbatere publică în data de 21.05.2024 pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, și fiindcă nu putem sta pasivi la discriminarea, depopularea și deprofesionalizarea unei categorii importante de specialiști și a unei instituții fundamentale a Statului Român, aducem în atenție următoarele:

–       Principiul care a stat la baza elaborării prevederilor Ordonanței de Urgență, și anume: recunoașterea importanței muncii și a nivelului de specializare dobândit de-a lungul timpului de aceeași categorie de salariați și eliminarea diferențelor salariale existente la nivelul unei instituții este aplicabil și angajaților structurilor județene ale Arhivelor Naționale, deoarece există o diferență salarială substanțială între aparatul propriu de la București și aceste structuri;

–       Instituția Arhivelor Naționale, potrivit art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1376 din 2009, este unica autoritate de reglementare și control în domeniul evidenței și gestionării Fondului Arhivistic al României, cu misiunea de a conserva documente relevante pentru memoria și identitatea națională și la buna funcționare a administrației publice. Reforme importante ale Statului Român s-au realizat și se realizează cu implicarea Arhivelor: redobândirea unor drepturi ale statului, reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele fizice și juridice, evidența persoanelor deportate, închise etc. Aceste atribuții sunt identice pentru întreg sistemul;

–       Salarizarea scăzută a dus deja la o destructurare și demotivare, mulți angajați foarte bine pregătiți, cu competențe dobândite în ani de practică și pregătire, părăsind sistemul. S-a ajuns ca majoritatea structurilor subordonate să funcționeze cu un număr mediu de 10 angajați,  totalizând un număr de 358 de funcționari publici la nivelul întregii țări;

–        consecința directă a menținerii acestei situații, asociată cu creșterea obligațiilor profesionale, va fi diminuarea capacității instituționale și a calității muncii, supraîncărcare, deprofesionalizare, îmbătrânirea personalului. Deprinderea competențelor necesare în domeniul arhivistic se face într-o perioadă îndelungată de timp, iar dacă nu există o motivare corectă salarială, se va crea o disoluție, fiindcă instituția va rămâne fără personal.

Nu putem asista impasibili la destructurarea instituției prin demotivare, lipsă de interes și facem un ultim apel la remedierea acestei situații, mai ales că impactul bugetar este nesemnificativ, căci vorbim de 358 de funcționari publici, pentru ca memoria și cunoașterea să nu fie parcate în uitare și nepăsare. În consecință, Vă rugăm să solicitați modificarea textul Proiectului Ordonanței .

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

5 Comentarii

  1. cu multi ani in urma o cunostinta a fost la voi. Ce sa vezi, documentul cautat avea pagini sustrase…asta inseamna ca nu verificati documentele pe care le aveti sau voi sunteti cei ce sustrageti din arhiva acele documente care pot favoriza un escroc…asa ca pare ca sunteti plati inutil, plictisiti, obositi de atata stat pe scaun incat nici creierul nu mai functioneaza…

  2. 1)SALARII MĂRITE CU 75%! 2) REDUCERE DE PERSONAL CU 50% !3)ORGANIZARE CURSURI DE ARHIVISTICĂ PE O DURATĂ DE 6 LUNI!
    ACESTE MĂSURI SĂ SE APLICE EFECTIV NU NUMAI LA ARHIVIȘTI CI ȘI LA MUZEOGRAFI ȘI FUNCȚIONARII DIN TOATE SECTOARELE DE STAT!

  3. 1)SALARII MĂRITE CU 75%! 2) REDUCERE DE PERSONAL CU 50% !3)ORGANIZARE CURSURI DE ARHIVISTICĂ PE O DURATĂ DE 6 LUNI!
    ACESTE MĂSURI SĂ SE APLICE EFECTIV NU NUMAI LA ARHIVIȘTI CI ȘI LA MUZEOGRAFI ȘI FUNCȚIONARII DIN TOATE SECTOARELE DE STAT! SĂ FACEM SOCOTEALA -ÎN ȚARĂ MAI SUNT 18 MILIOANE LOCUITORI;ÎN ACEEAȘI ȚARĂ SUNT UN MILIONTRESUTE MII FUNCȚIONARI( PARLAMENTARII,MINISTRII ETC-TOT FUNCȚIONARI SUNT) DECI LA 14 LOCUITORI 1 (UN) FUNCȚIONAR ! E CORECT! UNDE-I SULTANUL SOLIMAN CEL ISTEȚ?)
    DAĂI SPORURILE MĂI NENE ?

  4. Sunt arhivar într-o instituție publică dar salariul meu este mult prea mic pentru muncă depusă, praful, mizeria și volumul mare de muncă fiind și singura. Mi s-a mmarit salariul de 5% pentru că postul de arhivar nu există în grila de salarizare. Este o meserie frumoasă și foarte grea dar foarte prost plătită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.