Taxa PSD pe cifra de afaceri, un mit. Băncile au făcut profituri record

Pachetul de măsuri fiscale din zona financiar-contabilă asumat de Guvernul Marcel Ciolacu Guvernul condus de Marcel Ciolacu, incluzând taxa pe cifra de afaceri a băncilor, nu a afectat performanța acestora, potrivit b1tv.ro.

Datele aferente primului trimestru din 2024 arată că instituțiile amintite au înregistrat creșteri raportate la aceeași perioadă din 2023, în contextul în care anul trecut a fost unul record pentru acest sector.

Anul trecut, profiturile pentru majoritatea băncilor au crescut cu procente cuprinse între 14 şi 50%, iar cel al sistemului bancar românesc a urcat la un nou maxim istoric, de aproape 14 miliarde de lei, mai mare cu 35% faţă de 2022, conform datelor transmise de Banca Națională a României (BNR).

În primul trimestru din acest an, băncile au raportat profituri în creștere, infirmând astfel declarațiile reprezentanților sistemului bancar și temerile privind posibile efecte negative. Aceștia au susținut că taxa de 2% pe cifra de afaceri a băncilor (valoare care se va păstra în 2025 și se va reduce la 1% începând din 2026) va avea un impact semnificativ asupra băncilor mici şi medii, cu potenţial efect negative asupra creditării pe termen mediu.

O astfel de poziție a fost exprimată public de Daniela Iliescu, membru în Consiliul de Administrație al Patria Bank. Aceasta a solicitat reducerea la 1% a taxei pentru instituțiile cu o cotă de piață de sub 1%, segment în care se află și Patria Bank. Rezultatele financiare înregistrate de Patria Bank la 31 martie 2024 arată însă un profit net de 8 milioane lei aferent primelor trei luni ale anului în curs, reprezentând o creștere cu 171% față de aceeași perioadă a anului precedent.

„Rezultatul încorporează noua taxă pe cifra de afaceri, de 2%, aplicabilă instituțiilor de credit începând cu anul 2024”, au precizat reprezentanții băncii. Mai mult, potrivit datelor furnizate de oficialii instituției, vânzările de credite au crescut în primul trimestru al lui 2024 cu 48% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din România raportat la activele gestionate, a realizat în primele luni ale acestui an o treime din profitul net bugetat pentru 2024, adică un rezultat net de 913 mil. lei la nivel individual, în urcare cu 35% faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Banca arată că a acordat aproape 74.000 de credite noi în primul trimestru din acest an, cu 26% peste nivelul de anul trecut, în valoare de 5,2 miliarde de lei.

Și BCR anunță un volum mai mare de afaceri cu clienții, și un profit net de 620 milioane de lei în trimestrul 1 din 2024, în creștere cu 10.1% față de 563 milioane de lei din perioada similară din 2023. De asemenea, portofoliul total de credite nete acordate clienților de Banca Comercială Română (Grupul BCR) a crescut cu 7% an pe an, iar avansului stocului de credite acordate microîntreprinderilor este de 54% an pe an.

De asemenea, Alpha Bank România a anunțat o performanță istorică în primul trimestru din 2024 în ceea ce privește acordarea de noi credite ipotecare, cu o creștere de 61% față de perioada comparabilă din 2023, și un profit net de 16 milioane de euro.

Asta arată că decizia Guvernului de a impune această taxă pentru a aduna reusrse în plus dedicate Sănătății și Educației a fost corectă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

6 Comentarii

  1. sa nu imi spuneti ca l-ati crezut…? chiar…? de unde o veni vorba aia cu politica …si marea…cuuuva??

  2. El vorbeste ca un comunist pentru fraieri care pun botul, pentru cei care-i valabil proverbul cu capra vecinului ! Cine isi inchipuie ca bogatul sta ca boul sa-l saraceasca unul ca Ciolacu ??? Pleaca si nu mai aduni nimic de pe el, dar suna bine ura de clasa, ca am trait 50 de ani in comunism si probabil mai prinde la unii !

  3. Deoarece s-a dovedit ca in Romania TRANZITIA e fara de SFARSIT in directe necunoscuta si ca DEPOLITIZAREA functiei publice este un obiectiv fundamental vital, pentru a face loc performantei politicilor publice si reformei in administratia statului in vederea gestionarii riguroase a banului public si utilizarii cat mai eficiente a resurselor bugetare, este necesar ca, la nivel Guvernamental, sa se infiinteze un colectiv de lucru format din experti, independenti denumit “BIROUL NATIONAL pentru STUDIU BUGETAR” asemanator cu cel ce activeaza, de cand a inceput criza, in Marea Britanie, care sa optimizeze si organigramele, statele de functii, supradimensionate din toate structurile statului.
    Acest colectiv de lucru trebuie sa aiba doar scopuri social-economice si sa cuprinda specialisti (auditori) din toate domeniile de functionare a statului si din sectorul privat (fara pretentii de plata) cu experienta dovedita, buna credinta, onoare, demnitate, putere de creatie si care sa manifeste multa omenie in actiunile lor.

  4. PSD și PNL sunt un cancer ,care a măcinat și distrus economic țara 34 de ani ,sper să ne deșteptăm la aceste alegeți și să-i aruncăm la groapa de gunoi a istoriei pe acești alogeni trădători ,de ong usr îmi este greața să vb

  5. Noi nu cerem nimic ! Asta-i lozinca lui Iohanis, Ciuca si Ciolacu. Nu cerem ca bancile (cele straine khazare toate!)sa practice in Romania dobanzi decente ! De ce noi imprumutam cu 6% iar ungurii cu 4 % ?? Pentru ca stiu sa pretinda, sa ceara, sa negocieze, sa santajeze la nevoie. Noi doar stam cu capul plecat la americanii astia cand am fi indreptatiti sa pretindem cu varf si indesat !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.