Trei urşi, împuşcaţi într-o singură noapte

Trei urşi  au fost împuşcaţi, în noaptea de marţi spre miercuri, de către autorităţi. Urşii ar fi intrat timp de mai multe zile în intravilanul municipiului Miercurea Ciuc.

Viceprimarul municipiului, Bors Bela a declarat pentru Agerpres că echipajele de intervenţie au încercat, fără succes, să îi alunge sau să îi captureze, iar, în cele din urmă, au luat decizia de a-i împuşca, deoarece reprezentau un real pericol pentru oameni.

„În ultima săptămână, înainte de Rusaliile catolice, dar şi după, trei urşi ne-au îngreunat viaţa în zona Şumuleu. Acum două nopţi au intrat în intravilanul municipiului unde erau mai multe case şi timp de şase ore am încercat, fără succes, să îi capturăm. Am reuşit în cele din urmă să îi alungăm, dar ieri seară, în jurul orei 20, am primit din nou un apel 112 legat de prezenţa celor trei urşi pe o stradă, în apropierea casei Fodor. Ne-am deplasat împreună cu Poliţia, Jandarmeria, Ambulanţa şi aşa mai departe şi am constatat că cei trei urşi se aflau acolo, au încercat să intre în casă, au golit tomberoanele, au căutat de mâncare şi nu au vrut să plece cu niciun chip, nici când au pornit sirenele (…) Aşa că am chemat Asociaţia Vânătorilor Szilos cu care avem contract pentru astfel de situaţii şi pe medicul veterinar şi am încercat din nou alungarea urşilor, dar ei şi-au continuat drumul pe altă stradă, iar când au ajuns la pârtia de schi, pur şi simplu, nu au mai vrut să plece (…) În final, după o acţiune de peste două ore, comisia a luat decizia de a-i extrage. Nici după prima împuşcătură ceilalţi doi urşi nu au plecat, aşa că vânătorul a fost nevoit să îl împuşte şi pe al doilea, iar apoi şi pe cel de al treilea”, a declarat viceprimarul Bors Bela.

Acesta a precizat că este vorba despre trei urşi tineri, de aproximativ trei ani.

„Sunt trei urşi tineri, de aproximativ trei ani, care în urmă cu 3-4 săptămâni au fost despărţiţi de mama lor. Din păcate, au fost crescuţi în aşa fel încât să îşi procure mâncarea din tomberoane, din curţile sau din casele oamenilor (…) Mama lor i-a crescut cerşetori”, a mai spus viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc.

Bors Bela a mai adăugat că nu e uşor să iei decizia de a împuşca un animal, dar sunt situaţii limită, cum a fost aceasta, în care nu există altă opţiune.

„Pur şi simplu nu am avut altă opţiune, am fost nevoiţi să luăm această decizie (…) Nu e uşor să iei astfel de decizii, impactul emoţional şi psihic este foarte puternic, dar siguranţa cetăţenilor este pe primul loc. Noi am respectat întocmai ce spune legea: am încercat alungarea lor, am încercat tranchilizarea, iar ultima opţiune a fost extragerea prin împuşcare”, a menţionat acesta.

Potrivit viceprimarului, numărul urşilor a crescut considerabil în ultima perioadă, iar localnicii primesc zilnic mesaje RO-Alert privind prezenţa lor în intravilanul localităţii.

„În fiecare zonă a oraşului există câte un grup de urşi, iar zilnic, tot oraşul primeşte mesaje RO-Alert. Cred că avem nevoie de o legislaţie mai fermă ca să putem ţine urşii în frâu”, a concluzionat Bors Bela.

Jandarmeria Harghita a precizat că anul acesta a primit peste 100 de apeluri prin intermediul numărului de urgenţă 112 pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite de oameni, dintre care 13 numai în ultima săptămână.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

 1. O să apere trotinetistii pe urși. Atât știu ăștia cu mintea în colturi

 2. Or fi vrut sa-l caute pe Iohannis ca vrea sa meargă la Munte in Piatra Craiului !

 3. Prietene, a scăpat, n-ai grijă.
  Urșii împușcați erau urși cu o educație greșită, dată de mama lor să devină urși de tomberon.
  Pe când marele urSulache e urs cu educație aleasă, maghiară.
  Când vei auzi că vreun urs a fost altoit pentru că nu se mai sătura de mâncat 💩 iredentist, abia atunci să-ți exprimi curiozitatea. Legitimă, dealtfel.

 4. s-a pregatit vinatoarea de saptamina trecuta. azi au anuntat rezultatul.

 5. E de neinteles! Daca omoram vaci, porci, gaste, gaini, toate comestibile, de ce n-am omora si ursi? cARNEA DE URS E COMESTIBILA SI, PE VREMURI, ERAU IN MAGAZINE PRODUSE DE CARAMANGERIE DIN CARNE DE URS, DE MISTRET, DE CAPRIOR, ETC. ETC. Erau de o calitate foarte buna. Cam scumpe, totusi…

 6. „de către autorităţi.”

  -de catre nishte sub-umani:
  sa le crape copiii si nepotzii,
  ei sa-i impushte!

 7. Acești țintași trebuiesc trimiși pe front în linia întâi împreună cu gloata care participă la acțiunile lui țiriac.

 8. De tranchilizante nu au auzit nemernicii aia? In loc de gloante. Dar probabil ca intentia a fost sa-i omoare, nu sa-i prinda si sa-i relocheze. Le-au luat blana ca trofeu? Au gatit carnea ca delicatesa? Venirea ursilor in localitati in cautarea hranei este cauzata de distrugerea habitatului lor natural prin taierea padurilor, si de legea imbecila care interzice sa se mai duca hrana in padure pentru ursi, lucru care daca se facea i-ar fi tinut in padure.

 9. ca sa nu faca lumea legatura cu adunarea ungureasca de la Sumuleu, unde ungurii trebuia aparati de orice emotii.

 10. Pt. mioritici este mai usor sa inpusti ursii ,de cit sa ai grije de ei ,asa cum se facea inainte de 89.

 11. Nea Nicu…laie, bălaie. Unde ai vrea să fie alocați. În pádurea Băneasa, în parcul Cişmigiu, sau la tine în curte? Căci prin curtea mea, de la casa de țară a trecut unul, rupãnd gardul. Nőről, că nepoții plecaseră deja… Oare de ce nu sunt urşi în Apuseni ( dar nu numai)? Pentru că şmecherii nu mai aşteaptă intervenția autorităților, ci iau măsuri pe loc…Unul vorbeşte de tranchilizare. Nene! Metoda se aplică atunci când ursul cade în capcană, dar nu poți trage de la distanță, ca să nu fi atacat. Urşii ăştia nu mai au nicio frică de OM. Döme, câți deştepți apar pe aceste pagini!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.