Referendumuri în două regiuni din Italia

Update: Peste 90% din alegătorii care au votat în cadrul referendumurilor consultative din regiunile italiene Lombardia și Veneto au optat pentru sporirea autonomiei, potrivit rezultatelor parțiale, informează agenția de știri Reuters.

Milioane de persoane din aceste regiuni, ambele conduse de partidul secesionist Liga Nordului, au votat pentru sporirea autonomiei și reducerea contribuțiilor trimise statului italian.

Regiunea nordică Lombardia, a cărei capitală regională este Milano, și regiunea nord-estică Veneto, cu capitala regională la Veneția, generează împreună aproximativ 30% din produsul intern brut al țării, găzduind un sfert din populația Italiei.

Susținătorii referendumurilor consultative insistă că demersul nu are nimic în comun cu recentul vot din Catalonia privind independența față de Spania, marcat de proteste violente.

Guvernul central din Roma susține că referendumurile sunt inutile, deși sunt permise de către Constituția Italiei, în contrast cu situația din Catalonia, unde guvernul spaniol și Curtea Constituțională au anunțat că referendumul a fost ilegal.

Regiunile Lombardia și Veneto din Italia au organizat duminică un referendum pentru a cere mai multă autonomie față de Roma, scrutin ce mult timp a trecut neobservat, dar care capătă acum o tentă particulară după referendumul privind independența în regiunea spaniolă Catalonia, relatează AFP.

”Doriți ca regiunea voastră să dispună de forme suplimentare și condiții particulare de autonomie?”, aceasta a fost întrebarea la care alegătorii din Lombardia și Veneto au fost chemați să răspundă în cadrul referendumului, ce se va desfășura între orele locale 7,00-23,00 (5,00-21,00 GMT).

Contrar Cataloniei, referendumul consultativ este prevăzut în Constituția Italiei.

Scrutinul a fost susținut de către Forza Italia lui Silvio Berlusconi (centru-dreapta), Mișcarea Cinci Stele (M5S (populistă) și de către multe sindicate și organizații patronale.

Partidul Democrat (centru-stânga, la putere) n-a dat nici un consemn, dar mai mulți dintre reprezentanții săi, precum primarul din Milano, ar fi vota ”DA” la referendum.

Formațiuni de stânga, precum Partidul Comunist, au făcut în schimb apel la abținere, denunțând ”risipa banului public” pentru ”o farsă de referendum”.

Factura ar urma să ajungă la 14 milioane de euro în Veneto, dar se va ridica la 50 de milioane de euro în Lombardia, care a ales votul electronic odată cu cumpărarea de tablete costisitoare.

În Veneto, participarea trebuie să depășească 50 % pentru ca scrutinul să fie validat. Locuitorii acestei regiuni, unde identitatea este puternică și structura economică este compusă din multe mici întreprinderi, par să fie mobilizați.

În schimb, în Lombardia scrutinul nu interesează câtuși de puțin, chiar dacă Milano este plin de afișe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Planul UE e de a sparge tarile si a face regiuni. Trebuie sa ne opunem impartirii Romaniei pe regiuni cu guvern si parlament propriu. Ar fi primul pas spre ruperea tarii.

  2. Daca asti viteaz cum esti de destept , ne-am lamurit ! ” Planul U.E e de a sparge tarile si a face regiuni „? Asta e propaganda pentru gradinite , se stie foarte bine cine instrumenteaza din umbra aceste referendumuri .

  3. De fapt aia mai bogati,ca si in multe alte locuri, vor sa se autogestioneze,sa-si faca o feuda separata si,crezandu-se ei mai smecheri, sa nu mai plateasca taxe si impozite in comun cu ceilalti mai putin bogati,dar ceilalti sa nu le vamuiasca lor comertul si libertatea de miscare,plus sa le plateasca altii armata,politia si alte obligatii catre stat,crezand ei ca s-au intalnit hotii cu prostii.La asta duce moda descentralizarii excesive si a regionalizarii.Asta poate duce chiar la ruperea statului,iar Italia si asa abia ce a reusit sa se unifice dupa multe secole in care au fost calcati italieni in picioare de catre altii si tinuti in exploatare si saracie,asa ca si romanii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.