Regina, drumul, Castelul Bran, Arhiducele și Marama

Cine a lăsat drumul spre Bran să rămînă de căruță nu a putut fi decît un nemernic sau un încuiat. Drumul spre cel mai căutat obiectiv turistic al României se face cu chinuri, cu nervi, cu așteptări. Parcă ar fi un șir de încercări puse dinadins în fața călătorului spre a-i măsura dorința de a ajunge până acolo. Castelul Bran rămîne un monument istoric, o operă de arhitectură, o fortăreață demodată dar și o curiozitate aproape maladivă. S-a îmbogățit cu imaginația unui romancier care nu l-a văzut niciodată și cu toate visele de groază care căutau un așezămînt și un Diavol. În ciuda piedicilor de pe drumuri și din istorie, Castelul Bran este monumentul istoric cel mai căutat, este cutia cu mistere, este legenda mai puternică decît povestea care l-a creat. Dar, mai mult decît toate, Castelul Bran a fost și darul brașovenilor către Regina Maria pentru rolul său în Marea Unire de la 1918. Iar în anul acesta, la un deceniu după întoarcerea la proprietarii de drept- moștenitorii Principesei Ileana, Castelul Bran, vechi de sute și sute de ani, este cel mai modern monument istoric din țara noastră. Este asaltat anual de peste un milion de călători și turiști. Și în ciuda acestui dever, este îngrijit ca o farmacie, la fel de modern ca un laborator și mult mai primitor decît palatele care țintesc să încînte, nu să te sperie.

Intrat în sufrageria regală a Castelului Bran în momentele în care familia Anghel organiza evocarea Reginei Maria și lansa colecția de vinuri Marama (numele unui obiect de îmbrăcăminte cu valoare de simbol românesc, extrem de iubit de Regina Maria), arhiducele Dominic von Habsburg avea să le spună celor prezenți un legămînt de credință:
„Sper ca acest castel să fie si să rămînă un simbol pentru tot ce este frumos și bun în România. Sunt bucuros cînd vad că de zece ani milioane de oameni din toată lumea vin aici și cântă și dansează ca într-o insulă a fericirii. Și sper ca acest lucru să cotinue și după ce eu nu voi mai fi. Am trăit multe evenimente fericite aici”.
De ce familia Anghel și Domeniul Coroanei Segarcea (casă de vinuri) au organizat o evocare a Reginei Maria și de ce au pus accentul pe maramă? Este vorba despre un obiect nespus de delicat, devenit simbol pentru femeile din Oltenia și, prin Regina Maria, pentru feminitatea tuturor româncelor.
Pentru că Domenul Coroanei a fost o idee economică de excepție a Coroanei României. Prin Domeniul Coroanei, familia regală se autofinanța și despovăra bugetul public de cheltuielile sale. În 1948, Domaniul Coroanei a fost confiscat și transformat într-un IAS de stat, cu consecințe nefericite pentru cele mai bune vii ale Olteniei și, poate, chiar ale României.

Cornelia și Mihai Anghel au cumpărat crama și podgoria de la Segarcea în urma unui război în care proprietățile statului român se făceau cadou. Cu ele se cîștiga bunăvoința europenilor. Cornelia și Mihai Anghel au replantat toate viile, au refăcut și modernizat crama și au restaurat toate clădirile domeniului de la Segarcea. După ani de muncă, Domeniul Coroanei Segarcea arată ca un castel regal și a devenit un așezămînt cum n-a fost nici pe vremea Casei Regale.
Prin trecutul proprietății, prin spiritul proprietarilor și prin calitatea vinurilor, familia Anghel s-a apropiat de Casa Regală a României. A devenit furnizor al Casei și s-a bucurat de prețuirea Regelui Mihai și a membrilor familiei regale. Așa a apărut vinul „Principesa Margareta”, așa a apărut colecția Minima Moralia, și, tot dintr-o inspirație pornită de la viile regilor României, au conceput și colecția de vinuri numită Marama – o colecție dedicată Reginei Maria.
Unde putea familia Anghel să prezinte o asemenea colecție dedicată Reginei? Au ales Castelul Bran, apoi castelul Reginei Maria de la Balcic și, în 24 iunie, lansarea colecției va avea loc la Palatul Regal (Muzeul Național de Artă al României.
Venit la Bran cu prilejul aniversării unui deceniu de la preluarea Castelului Bran, arhiducele Dominic von Habsburg poate fi citat astfel:
”Aș vrea să spun cîteva cuvinte despre bunica mea (Regina Maria-nn) care a murit în anul în care m-am născut eu. Știu că m-a ținut în brate, fiind prima iubire adevărată pe care am avut-o de cînd am deschis ochii. Era o regină de poveste deși n-a avut întotdeuna o viață ușoară. Personalitatea ei a fost cu totul și cu totul specială. La fel a fost și mama mea și surorile ei și încerc si eu să continuu să fac lucrurile în acelasi spirit.
Vă multumesc că păstrați viu spiritul Reginei și al familiei mele. Dumneavoastră ați făcut posibil acest lucru prin aceasta lansare. Așa că mulțumirile mele se îndreaptă către dumneavoastră”.
Era vorba despre bunica sa, Regina Maria, despre familia Anghel și despre toți cei care continuă spiritul Reginei Maria și al familiei sale. Și poate că și despre maramă, inclusiv despre Marama.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

11 Comentarii

  1. Superb articol stimate d-le Nistorescu! Ma inclin in fata acestor cuvinte frumoase!

  2. Povestea cu „castelul Bran a fost daruit reginei de catre brasoveni” este o lozinca draga regalistilor.
    Ii si vezi la sfarsitul Primului Razboi Mondial pe toti brasovenii aplaudand fericiti. Ai spune ca singurii europeni fericiti in 1918, la sfarsitul razboiului dramatic pentru toata Europa si in urma caruia s-au destramat imperii si imparatii si-au pierdut tronurile, singurii monarhisti optimisti erau brasovenii.
    De fapt au fost niste baroni locali din Brasov care s-au gandit sa pupe condurul regelui.
    Romanii amarati erau preocupati de lipsa medicamentelor si a alimentelor in 1918! Nu de „ce cadou sa-i mai facem reginei”!
    :)))
    🙂

  3. @Bogdan. Mai securist mic si rau, spui numai prostii. Vii si tu cu lozinci comuniste mincinoase.
    1. In momentul donarii, Castelul NU era in proprietatea „romanilor amarati”. Abia 30 de ani mai tarziu, poporul a devenit „propretar” pe bunurile altor romani si a trait bine prin reprezentatii lui, impusi..
    2. Romanii ardeleni au muncit dintotdeauna si nu erau prost hraniti, ca in restul tarii. Libertatea le lipsea cel mai tare. Ei nu mureau de foame iar medicamentele, multe dintre ele nici nu fusesera inventate.
    3. Libertatea le lipsea cel mai tare. Romanii toti din Transilvania au fost bucurosi sa se alature Romaniei. Nu sa pupe condurul reginei, obicei adus de turci romanilor ne-amarati, ghiftuiti cu mancare si medicamente, din Oltenia, Moldova si Tara Romaneasca.
    4. Tronurile pierdute sunt numai ale perdantilor razboiului: Germania si Austro-ungaria. te doare asta sau e numai reflexul de mic bolsevic pus sa faca propaganda mincinoasa.
    5. Romanii vremii au platit cu sange pretul castigarii razboiului si au facut Romania Mare ptr care s-au bucurat. Ungurii nu, dar nu au cracnit atunci, dimpotriva.
    Etc.
    PS: Frumos articol dle Nistorescu. Intr-o lume nebuna care nu mai stie sa se bucure de frumos, aduceti o raza de lumina. Multumesc.

  4. Domnule Nistorescu,aparte de subiect,mi-a placut cand ieri la emisiunea radio, l-ati contrat pe Sarpe legat de candidatura PSD la prezidentiale!Ala ii dadea,la modul aiuritor,cu Androneasca candidata,o femeie pe care stau panzele de paianjen ca pe ferestrele nespalate,o poolitruca retrograda care ar fi trebuit sa ramana,in ma-sa,in secolul trecut!

  5. BOGDAN —Este adevarat ce spui tu ! Sigur ca adevarul ” neconvemabil ” , ii supara pe propagandisti de serviciu care nu suporta alte opinii , si nici nu se documenteaza !

  6. Va mai certati mult pe trecut? Ce putere credeti ca aveti asupra lui? Si ca sa devina sursa de dipsuta inutila, nu-ti trebuie minte si nici suflet. Sint suficiente instinctele primitive. Aveti mai multa grija cum vorbiti intre voi. Eu astept sa degust vinul. Vardo a fost ok. Cel mai bun dintre toate mi s-a parut Sirah apoi Feteasca Neagra. Astept colectia Marama. Atentie la preturi pentru ca in segemntul respectiv cel putin aceiasi calitate se gaseste la 30 lei! Respect Reginei MARIA, fauritoarea de facto a Unirii de la 1918.

  7. Sfânta Mahramă a Vero-nicăi(Biruința Adevărului), cu chipul imprimat al lui Iisus, ce și-a șters fața pe Drumul Calvarului sau Golgotei!… Mahrama Vero-nicăi va triumfa curând în România, mai ales că și-n vin este Adevărul: In vino veritas!

  8. Ce inseamna „cel mai modern monument istoric”??? Ori e modern, ori e istoric…

  9. Bogdane, crezi propaganda bolsevica, bolsevicii l-au alungat cu fortza pe Rege si au pus cizma conunista pe poporul acesta de nefericiti !
    Bogdan esti un amarat de bolsevic, un propagandist securist!

  10. Cititul nu doare.
    Republica de la Ploiesti nu a fost o fictiune.
    Fara facebook, in 1870, tinerii frumosi si liberi ai acelor timpuri, avand alaturi si in fruntea lor personalitati ca I. C. Bratianu, CA Rosetti, Candiano Popescu au iesit in strada cerand abdicarea regelui Carol 1. Au iesit sa protesteze 3000 de oameni pe strazile orasului Ploiesti cu acea ocazie.

    In timp ce multi naivi au fost cotonogiti, fruntasii revolutionarilor republicani au „intors-o ca la Ploiesti” devenind mari iubitori de monarhie dupa ce au primit functii bine renumerate de la hulitul rege Carol 1.

    Adica pana si in 1870, nu mai vorbesc despre momentele de dupa revoltele inecate in sange de brava armata regala, sau despre momentele de dupa cedarea fara lupta a 2/3 din teritoriul Romaniei si populatie!, erau oameni care nu se topeau de emotie si fericire la gandul ca Romania are in frunte un principe strain.

    Monarhia, salveaza Romania!

  11. „remunerate”!

    Iata ca sunt si un agramat.
    Dar cum putea sa fie un bolsevic,un securist mic, un propagandist securist?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.