Reguli neclare pentru ieşirea la terasă

Proprietarul de terase îi va informa pe clienți că, de luni, vor petrece un „timp limitat” la masă pentru că aşa spune ordinul care stabileşte regulile.

Ordinul nu spune ce înseamnă „timp limitat” petrecut la terasă. Dacă nu scrie, înseamnă că nimeni nu ştie.

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică, organismul Guvernului care se ocupă de comunicarea în pandemie, nu au răspuns cert în acest caz. Ei au declarat, atunci când oamenii fac rezervare, administratorul terasei îi va întreba cât timp intenţionează să petreacă în local şi îi notează apoi în registru.

„Durata este stabilită printr-o înţelegere client-proprietar”, spune sursa citată.

De asemenea, patronul de terasă este cel care trebuie să se asigure că este respectată legea: deci, el trebuie să verifice dacă o masă este eliberată la timp, ceea ce aduce noi griji în sarcina sa în contextul COVID-19.

Avocatul Codrin Ţarălungă declară, pentru MEDIAFAX, că noile normele impuse patronilor de terase ridică şi alte probleme.

Înregistrarea datelor personale ale clienţilor şi trierea observaţională a acestora ar putea încălca anumite prevederi legale.
Prima noţiune care ridică semne de întrebare este „triajul observaţional” care se referă la trierea clienţilor. Astfel, persoanelor care au afecţiuni respiratorii ar trebui să li se interzică accesul la terasă.

„O noţiune bizară, triaj observaţional, care, pe de o parte, nu explică ce specialitate califică o persoană să facă un astfel de triaj (un medic şi-ar da seama dacă tuşitul excesiv este rezultatul fumatului excesiv sau al unei boli respiratorii; un ospătar nu are această calificare)”, a spus Codrin Ţarălungă.

Avocatul a atras atenţia şi că această măsură poate conduce „în extremis” la o modalitate de selectare a clientelei ce ar putea friza discriminarea.

O altă problemă este cea a colectării datelor personale într-un registru: ora venirii, date personale concrete precum nume, ora plecării.

Codrin Ţarălungă consideră această prevedere drept „excesivă şi complet împotriva principiilor GDPR. Pentru ca oamenii să îşi poată încredinţa datele au nevoie de informări corecte cu privire la prelucrare şi garanţii. Terasele nu au şi nu pot implementa în scurt timp aceste măsuri”.

Autorităţile continuă să guverneze în „griul legislativ constând în limitarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti prin acte de putere cărora Constituţia nu le recunoaşte o atare posibilitate”, este de părere specialistul. De exemplu, masca obligatorie în alte împrejurări decât cele legate de un act medical este „o măsură invazivă în viaţa privată a cetăţenilor”.

Plecând de la împrejurarea că este interzisă pătrunderea în spaţiul unei farmacii – spaţiu închis – fără mască, legiuitorul nu spune cum se rezolvă cea mai simplă problemă: intru în farmacie tocmai pentru a-mi cumpăra măşti, atrage atenţia Codrin Ţarălungă. Logica legiuitorului: nu ai mască, nu ai acces în spaţiul care vinde măşti.

„Aşadar, cum se obţine prima mască?”, se întreabă avocatul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Dar premierul Orban nu trebuie sa petreaca timp limitat fara masca in interior? Dupa cum se observa in foto petrece timp limitat cu masca, find multe persoane in spatiu inchis! Amenda? Ce-mi pasa daca a platit si cui a platit, de fapt acest comportament ne arata ca tot timpul starii de urgenta cand s-a urlat populatiei stai in case si altele de acelasi tip, guwernerul facea ce stia, isi batea joc de populatie si se imbogatea! Asa ca sa-l vad petrecand timp limitat si in aceasta functie si el si restul grupului de comunicare strategica!

  2. Trăim în kafcanistan.Subiectul major, vital, iminent e TERASA,CLUBUL.Nu mai poate neamu că nu be,fumează si se atinge la terase!Voi vedeți ce mizerie propagați? Alte obiective de interes public mai există în landul acesta tembelizat?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.