Relația lui Mihai Tudose cu românii din străinătate

Fiind un ziar din străinătate, facem un bilanț din parohia noastră: care a fost relația lui Mihai Tudose cu românii din străinătate. Ultimul semnal, înainte de demisie, nu a fost prea grozav: Tudose a propus restructurarea guvernului și desființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, înființat abia de un an, și transformarea acestuia în departament la MAE. Nu a fost un semnal foarte bun, indiferent de ce motive ar fi avut. Un sfert din populația României este în străinătate, o instituție puternică, susținută politic, cu buget important și ministru plin, care să se ocupe de diaspora, este indispensabilă.

În scurta sa ședere la Palatul Victoria, Tudose nu a avut grija românilor din străinătate. Sunt puține episoade. În august anul trecut, pe Facebook, premierul a făcut un apel la întoarcerea românilor din diaspora: „Am convingerea că românii aflați la muncă peste granițe au de ce să se întoarcă acasă, iar experiența și cunoștințele acumulate în străinătate sunt bine primite în domeniile dumneavoastră. Vă așteptăm cu drag înapoi acasă și avem încredere că împreună putem contribui la o Românie mai bună!“, a scris Mihai Tudose, răspunzând întrebărilor puse de o familie de români plecați.

Un moment pe care nu îl putea ignora a fost legat de cazurile românilor exploatați în Italia și Spania, vara trecută. Atunci, Tudose a promis că îi va da „puteri mai mari“ ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, pentru a putea acționa astfel încât niciun cetățean român din străinătate „să nu mai fie discriminat“. E oarecum o contradicție, dacă voia să ofere ministrului diasporei puteri mai mari, de unde decizia de a desființa ministerul cu totul? Potrivit Agerpres, Tudose a subliniat atunci că „românii nu sunt cetățeni de mâna a doua“.

După articolele apărute în presa internațională în legătură cu cazurile de exploatare ale cetățenilor români din Italia și Spania, Guvernul României a promis crearea unui „task-force pentru problematica abuzurilor la care sunt expuși muncitorii români și a sclaviei moderne, sub directa coordonare a prim-ministrului, Ministerul Românilor de Pretutindeni urmând să aibă rol de minister integrator.“ Am citat dintr-un comunicat oficial al Guvernului. Există? A fost înființat acest „task-force“? Nu există date. Mai sigur că nu s-a făcut nimic. A uitat complet de diaspora.

Următorul premier propus de PSD este Viorica Dăncilă, eurodeputat. Anul trecut, ea a făcut un apel la președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cerând implicarea urgentă a instituțiilor europene în stoparea abuzurilor suferite de româncele angajate la fermele din sudul Italiei, după ce presa europeană a dezvăluit că mii de românce sunt violate și supuse unor chinuri inimaginabile de ordin fizic și psihic. „Uniunea Europeană și Parlamentul European nu pot închide ochii în fața unei astfel de realități și nu pot trata aceste abuzuri ca fiind o problemă izolată, lipsită de relevanță“, a fost mesajul transmis de Viorica Dăncilă către președintele Parlamentului European. Ea a solicitat o dezbatere a acestor chestiuni în plenul PE. Dezbaterea nu a avut loc încă.

Să sperăm că ajunsă la Palatul Victoria își va aminti de problemele românilor din străinătate, de care s-a declarat atât de revoltată (preluare de la un share al jurnalistului Andi Radiu, Gazeta Românească din Italia).

Sorin Cehan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Daca a propus desfiintarea ministerului pentru acopeeritii din strainatate, atunci MT e de la SRI si nu de la SIE.

  2. O metoda sa il pastreze totusi? Nu pt raul natiei ci pt binele conjugat al partii bune din SRI si acest popor?

  3. Toți puternicii vremurilor i-au urât pe românii din străinătate (ramura nealiniată Securității și, mai târziu, SRI). Comportament grosolan, bazat pe zicala mahalalei:”voi mâncași salamuri fine când noi sugeam gheare de pui”! În ultimii 60 de ani așa zișii puternici sunt produsul mahalalelor așa că a ne aștepta la un comportament academic este o…ILUZIE DEȘARTĂ”!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.