Relația SUA-Europa, la stadiul terapiei de cuplu

„Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a dat impresia că s-ar fi simțit mai bine pe scaunul stomatologic“ decât lângă secretarul de Stat Rex Tillerson. Astfel începe publicația Politico relatarea întâlnirii miniștrilor de Externe NATO, ce a avut loc marți la Bruxelles.

Nu a fost deloc o atmosferă caldă. Cu Tillerson alături, în fața presei, Mogherini s-a pronunțat împotriva intenției SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului. „UE susține procesul de pace pentru soluția cu două state (palestinian și evreu). Credem că orice acțiune care subminează această soluție trebuie categoric evitată“. Șefa diplomației UE a criticat și pașii făcuți de administrația Trump pentru a se retrage din acordul nuclear cu Iranul, negociat de fostul președinte Barack Obama. Aceleași critici au vizat și retragerea SUA din acordul împotriva încălzirii globale.

Nici miniștrii de Externe aliați nu l-au menajat pe Tillerson. Recunoașterea Ierusalimului drept capitală „este gaz pe foc“, a spus ministrul luxemburghez. Trebuie evitată „orice provocare“, a spus omologul său belgian. Însă cele mai dure remarci au fost făcute de șeful diplomației germane, Sigmar Gabriel. El a cerut statelor europene să se alăture opoziției Germaniei față de ceea ce poate fi „o nouă cursă a înarmării nucleare în Europa“, provocată de linia dură a SUA inclusiv în relația cu Rusia, pe fondul conflictului din Ucraina. „SUA nu mai văd lumea ca o comunitate globală, ci ca pe o arenă de luptă în care fiecare își urmărește interesele“, iar aceasta „accelerează schimbarea ordinii mondiale, cu consecințe imediate asupra Germaniei și a intereselor europene“, a spus Gabriel la o conferință, cu puțin înaintea întâlnirii de la Bruxelles. „Germania nu poate doar să reacționeze la politica SUA, ci trebuie să aibă propria poziție, chiar și după plecarea lui Donald Trump de la Casa Albă“.

De partea cealaltă, poziția SUA față de Europa transpare și din faptul că administrația Trump nu a numit încă un ambasador la UE. În plus, la Bruxelles a fost prezent un secretar de Stat ale cărui zile sunt numărate, tot mai multe informații arătând că Tillerson va fi înlocuit de directorul CIA, Mike Pompeo. Rex Tillerson a fost vizibil stânjenit la Bruxelles, nu a acceptat întrebări din partea presei și s-a limitat la platitudini despre importanța valorilor împărtășite de UE și SUA, despre lupta împotriva terorismului și poziția comună față de Coreea de Nord. În finalul intervenției, scrie Politico, Tillerson a arătat că relația transatlantică are nevoie de multă atenție, ceea ce a sunat ca o invitație la o terapie de cuplu deloc plăcută.

Recomanda 1

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.