Reluarea luptelor în Ucraina, test pentru Donald Trump

Șapte militari ucraineni și-au pierdut viața și alți 14 au fost răniți în ultimele două zile pe frontul din estul Ucrainei, în urma escaladării confruntărilor dintre armata ucraineană și trupele rebelilor separatiști din autoproclamata Republică Populară Donețk, sprijiniți de forțele ruse. Trupele ucrainene de pe linia frontului de 400 de kilometri au fost puse în stare de alertă. „Asta este o barbarie“, a spus președintele ucrainean Petro Poroșenko, care luni s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul Angela Merkel.

Oficialii ucraineni au anunțat că atacul a început prin lovituri de artilerie lansate de forțele rebele asupra localității Avdeevka, situată pe linia frontului, aproape de suburbiile Donețkului. Versiunea Kievului este că în acest fel se încearcă provocarea unei riposte ucrainene, care ulterior să fie folosită de rebeli și de Moscova pentru o viitoare escaladare și în scopuri propagandistice.

Acuzații reciproce

De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că această criză a fost provocată de guvernul de la Kiev și că deține „informații concludente“ că trupele ucrainene au fost cele care au trecut linia frontului. „Asemenea acțiuni agresive cu participarea forțelor ucrainene subminează obiectivele Acordului de la Minsk“, a spus Dmitri Peskov. „Ucraina respectă Acordul de la Minsk. Nu există alternativă la Minsk“, a spus însă Poroșenko, care și-a întrerupt vizita la Berlin din cauza situației de pe front. Concluzia a fost trasă de cancelarul Merkel: „Nu există o încetare a focului. Situația securității pe linia frontului este îngrijorătoare“.

Kievul se teme ca rămâne fără aliați

Escaladarea conflictului de care se acuză reciproc Moscova și Kievul servește ambelor tabere. Pentru Rusia este o ocazie de a testa reacția noii administrații americane, în timp ce pentru Ucraina este o ocazia de a readuce conflictul din Donbas în atenția internațională. O serie de analiști ruși estimaseră că acest conflict se va acutiza înainte ca președintele Trump să își înceapă mandatul. Luptele vin imediat după prima discuție telefonică dintre președinții Donald Trump și Vladimir Putin, caracterizată de ambele părți drept „constructivă“. Declarațiile lui Trump cum că SUA ar putea renunța la sancțiunile impuse Rusiei după ocuparea Crimeii în schimbul unui acord de neproliferare nucleară au produs temeri la Kiev, care vede cum își pierde cel mai important aliat. În plus, Donald Trump a scris că senatorul John McCain, un susținător al Kievului și al înarmării Ucrainei, „încearcă să înceapă al Treilea Război Mondial“. În acest context, vizita lui Poroșenko la Berlin a încercat să aducă o reconfirmare măcar din partea Angelei Merkel că sancțiunile împotriva Rusiei vor fi menținute și chiar întărite.

Concentrare de trupe în Caucaz

În timp ce atenția lumii se concentrează pe primele măsuri luate de președintele Trump și pe lupta politică și mediatică din Statele Unite, Rusia își concentrează trupele în regiunea Caucazului de Nord, la granița cu Ucraina și Belarus, și începe un marș militar în Oceanul Arctic, precedent după dispariția URSS.

Rusia va continua să-și întărească prezența militară în Districtul Militar Sud, în regiunea caucaziană, din cauza instabilității din sud-estul Ucrainei și a amenințărilor teroriste, a declarat recent ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Șoigu. „Trebuie să lucrăm pe mai departe: să îmbunătățim puterea de luptă a trupelor, să recrutăm noi militari, să echipăm trupele cu armament nou și să dezvoltăm infrastructura militară“, a spus Șoigu. Primul pas al planului lui Șoigu a fost o concentrare masivă de trupe în Cecenia, în urmă cu o săptămână, o posibilă bază pentru intervenții în Orientul Mijlociu, Ucraina sau Asia Centrală. Serviciul regional al Radio Europa Liberă nota că este vorba de cea mai mare concentrare de trupe începând de la războaiele cecene, efectuată sub conducerea generalului Aleksandr Dvornikov, fostul comandant al trupelor ruse din Siria.

Mobilizare la granița ucraineană

Nu departe, în regiunea rusă Rostov, încadrată în Districtul Militar Vest, are loc constituirea unei noi divizii de infanterie mecanizată, cu un contingent de peste 10.000 de militari, asta, după ce, la finalul lunii noiembrie, Moscova anunța că a desfășurat două divizii de infanterie la frontiera cu Ucraina și Belarus. Informația a fost făcută publică după o inspecție a experților militari din Danemarca, Canada și Ucraina. Agenția rusă Sputnik notează că „grupul internațional de inspecție nu a înregistrat nicio activitate militară în regiune care să fi presupus o notificare prealabilă“. Însă Ministerul ucrainean al Apărării arată că în regiunea Rostov este creată o nouă divizie de infanterie, care „poate fi folosită pentru a ajuta forțele ruse de ocupație din Ucraina“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.