Republica Srpska: Proteste după anunțarea rezultatului alegerilor

Mii de persoane au răspuns joi seară la apelul opoziţiei din entitatea sârbă din Bosnia pentru a protesta faţă de alegerea în fruntea ei a lui Milorad Dodik, alegeri pe care le consideră „frauduloase”, relatează France Presse.

Dodik, un admirator al preşedintelui rus Vladimir Putin, domină din 2006 scena politică sârbă a ţării balcanice divizate pe baza structurilor etnice. El a fost ales preşedinte al Republicii Srpska (RS), entitatea sârbă din Bosnia, conform rezultatelor oficiale aproape complete ale alegerilor generale de duminică.

El respinge acuzaţiile opoziţiei şi spune că victoria lui este „ireproşabilă”.

Manifestanţii, „peste 30.000”, conform organizatorilor, au mărşăluit fără incidente în centrul oraşului Banja Luka, capitala RS din nordul Bosniei, înainte de a se aduna în piaţa centrală unde au scandat „Mile, hoţul!” şi „Mile, pleacă!”, la adresa lui Milorad Dodik, potrivit retransmisiei manifestaţiei de către televiziunea privată BNTV.

Acesta din urmă, în vârstă de 63 de ani şi membru în exerciţiu al preşedinţiei colegiale bosniace, a câştigat 48% din voturi, faţă de 43% pentru candidatul opoziţiei, Jelena Trivic, profesor universitar şi deputat în vârstă de 39 de ani.

Critic feroce al lui Milorad Dodik, ea şi-a proclamat victoria în noaptea alegerilor, cu puţin timp înainte ca adversarul său să facă acelaşi lucru.

„Nu eu am fost cea furată, ci voinţa populară, oamenii din Republika Srpska şi nu voi recunoaşte niciodată asta”, a declarat Jelena Trivic în faţa manifestanţilor.

„Ei fură acest popor în fiecare zi a anului, dar în acea zi (ziua alegerilor), oamenii au fost furaţi într-un mod brutal şi mafiot”, a adăugat ea.

Trivic a făcut campanie promiţând eradicarea corupţiei, dar a jucat totodată cartea naţionalistă, la fel ca Dodik.

Liderii opoziţiei au cerut miercuri Comisiei Electorale renumărarea buletinele de vot, spunând că „au constatat sute de cazuri de nereguli care au afectat peste 65.000 de voturi”.

Diferenţa dintre cei doi candidaţi este de puţin peste 28.000 de voturi.

Aceste alegeri pentru preşedintele RS s-au numărat printre numeroasele scrutine organizate duminică la nivel central şi al celor două entităţi, RS şi federaţia croat-musulmană, care alcătuiesc ţara balcanică, dotată cu un sistem politic complex.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. „care alcătuiesc ţara balcanică”?
    Nu-i nici o „țară”, e o struțo-kămilă poolitikă progresizd-musulmană fără noimă, inventată la Washington ca să saboteze Serbia!
    „dotată cu un sistem politic complex”?
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! …dotată cu un sistem politic DE CĂ’AT…..[Rumburak]

  2. Inca o incercare de revolutie portocalie…… Nu degeaba baga americanii bani in campania Jelenei Trivici…. Iar „organizatii civie”, tot felul de „specialisti”….. Ti se face scarba…. In 2016 au incercat in Turcia, apoi in 2020 in Belarus, in 2022 in ianuarie in Kazahstan, acum o luna in Iran, acum in Republica Srpska….. Urmatorii pe Lista – Ungaria, Serbia

  3. In Republika Srpska,Serbia dicteaza, deci rezultatul e normal,conform orientarii Serbiei!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.