Respectarea legii, noțiune aproximativă la Vamă

Direcția Generală a Vămilor, instituție aflată în subordinea ANAF, nu și-a exercitat în integralitatea sa atribuțiile stabilite prin Codul Fiscal, a comunicat foarte prost cu Direcția Marilor Contribuabili, a lăsat liber în vamă pentru anumite produse fără să stabilească starea de fapt fiscală și nu a respectat anumite prevederi legale, se arată în raportul Curții de Conturi pe 2017. Din analiza modului de respectare a prevederilor legale referitoare la realitatea valorii în vamă a mărfurilor importate s-a constatat punerea în liberă circulație a unor mărfuri a căror valoare de tranzacție a fost posibil subevaluată în comparație cu media statistică a prețurilor de cumpărare practicate la importul unor mărfuri similare, fără efectuarea controalelor vamale ulterioare, cu consecința nerealizării unor posibile venituri la bugetul statului aferente acestor importuri în sumă estimată la 6,7 milioane lei. Aceste operațiuni se desfășoară la nivelul birourilor vamale de import. Au fost constatate cazuri de nerespectare de către organele vamale a prevederilor legale referitoare la originea preferențială, având la bază criteriul obținerii în întregime a mărfurilor sau criteriul prelucrării sau transformării suficiente, substanțiale în țara de origine, în sensul nesolicitării dovezilor de origine pentru mărfurile importate în cazurile când existau îndoieli justificate, referitoare la caracterul originar al produselor, fapt ce poate conduce la nestabilirea unor drepturi vamale de import.
Conform documentului, Direcția Generală a Vămilor, în calitate de autoritate vamală teritorială pentru antrepozitarii autorizați de depozitare, mari contribuabili, nu și-a exercitat în integralitate atribuția specifică stabilită în sarcina sa, prin cerințele Secțiunii a 9-a „Regimul de antrepozitare” din Legea privind Codul fiscal, de a supraveghea nivelul de activitate ce a fost desfășurat în anul 2017 în antrepozitele fiscale de depozitare. Autorizarea/reautorizarea antrepozitelor fiscale de depozitare este condiționată, printre altele, și de desfășurarea unui anumit volum de activitate, în funcție de grupa de produse accizabile depozitate, astfel încât nu există temei care să exonereze autoritatea vamală de la propunerea de revocare a autorizației, atunci când condițiile care au stat la baza acordării ei nu mai sunt îndeplinite.
Autoritatea vamală nu a verificat și nu a transmis, potrivit legii, până la data de 31 iulie 2017, respectiv 31 ianuarie 2018, direcției care asigură secretariatul Comisiei/Comisiilor de autorizare, situația cu privire la nivelul volumului mediu trimestrial al intrărilor/ieșirilor de produse accizabile din antrepozitele fiscale de
depozitare deținute de antrepozitari autorizați, mari contribuabili și, pe cale de consecință, nici propunerile de revocare a autorizației, după caz. Direcția Generală Vamală a scos în evidență faptul că există un număr de patru antrepozitari de depozitare care sunt exceptați de la îndeplinirea condiției privitoare la depășirea volumului mediu de activitate, aceștia depozitând doar produse energetice destinate navelor și aeronavelor. Autoritatea vamală a subliniat existența unor carențe ale cadrului legislativ manifestate în semestrul I 2017 ca urmare a schimbărilor aduse Codului fiscal prin Legea nr. 177/2017, prin modificări și completări ce au vizat activitatea Comisiei de autorizare a operatorilor economici cu produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice. Pentru semestrul II, aceste carențe legislative au fost eliminate, însă nici în această perioadă autoritatea vamală nu a reușit să îndeplinească atribuțiile prevăzute de lege în privința supravegherii nivelului de activitate ce a fost desfășurat în anul 2017 în antrepozitele fiscale deepozitare.
Curtea de Conturi a constat comunicarea deficitară între DGV și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC). Aceasta din urmă nu a transmis autorității vamale teritoriale (DRV), până pe data de 15 inclusiv a lunii, situația privind operatorii economici plătitori de accize, mari contribuabili,
care înregistrează întârzieri la plata accizelor cu mai mult de 15 zile de la termenul legal de plată. Astfel, cu excepția lunilor de raportare decembrie 2016, ianuarie 2017 și mai 2017, situația operatorilor economici autorizați, mari contribuabili, privind acciza, precum și celelalte obligații fiscale de natura celor
administrate de ANAF, altele decât acciza, a fost comunicată cu întârziere față de termenul legal prevăzut de art. 433 din Codul fiscal.
Au fost identificate situații în care, în cursul anului 2017, organele vamale au acordat liberul de vamă fără să stabilească starea de fapt fiscală, în cazul importurilor de produse energetice ce devin impozabile în sensul titlului VIII Accize și alte taxe speciale din Codul fiscal, dacă sunt utilizate și/sau comercializate drept combustibil pentru motor sau combustibil pentru încălzire. Ca urmare a recomandărilor Curții de Conturi, formulate în anul 2017, DGV – Serviciul managementul riscului, analiză și control vamal a instituit în data de 18.05.2018 un profil de risc privind supravegherea vamală și fiscală a produselor energeticeși a emis o notă „cu privire la rezultatele analizei efectuate asupra operațiunilor de punere în circulație, efectuate în perioada 1.01.2017-31.04.2018, cu produse accizabile în scutire de la plată. În urma efectuării acestei analize au reieșit principalele 12 tipuri de produse energetice (din 94), care sunt importate de România.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Ce-o tot sugeti cu vama bah? Aveti vreunul curaj sa ziceti ceva de multinationalele care prejudiciaza Romania cu 13 miliarde de euro anual?? Ce le puteti voi face? sugando poulando? Ati privatizat gazele ,energia electrica tot! Acu va plingeti ca aia nu respecta legea?? De ce ati vandut tot ?? pe nimic

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.