Restructurări masive în sistemul bancar din cauza pandemiei

Pandemia de COVID-19 a făcut ca restructurarea sistemului bancar să se accentueze în 2020 şi 2021, astfel că băncile care activează pe piaţa românească au ajuns să aibă la sfârşitul primelor nouă luni din 2021 un număr de 51.713 angajaţi, în timp ce numărul sucursalelor a coborât la 3.695, scrie ZF.

Mai mult de un sfert dintre bancheri au plecat din acest domeniu şi peste 43% dintre sucursalele bancare şi-au închis porţile la nivelul întregului sistem bancar în perioada 2008-2021, odată cu tăierea costurilor, mutarea unei părţi din activitatea bancară în mediul online, dar şi ca urmare a dispariţiei mai multor bănci din statistici .

Analizând evoluţia din ultimul an, se observă că între 9 luni din 2020 şi 9 luni din 2021 un număr de 1.044 de salariaţi au plecat din sistemul bancar românesc şi 184 de sucursale şi agenţii bancare au fost închise, potrivit datelor BNR. Comparativ, între 9 luni/2019 şi 9 luni/2020 un număr de 198 de sucursale bancare şi-au închis porţile şi 151 de bancheri au părăsit acest domeniu. Ritmul restructurării s-a intensificat faţă de primele nouă luni din 2020 în ceea ce priveşte numărul de salariaţi.

Pe parcursul întregului an 2020, un număr de 183 de sucursale şi agenţii bancare au fost închise şi 456 de salariaţi au plecat din sistem, după ce în 2019 peste 320 de unităţi bancare au fost închise şi 631 de salariaţi au ieşit din banking. La sfârşitul anului trecut băncile de pe piaţa românească aveau 52.650 de angajaţi, iar numărul sucursalelor a coborât la 3.835. În anul 2018 un număr de 214 sucursale şi agenţii bancare au fost închise şi 1.307 salariaţi au plecat din sistem.

La începutul crizei economice precedente, din 2008/2009, restructurările operate pe piaţa bancară locală au fost destul de ezitante, însă s-au accentuat ulterior.

Infrastructura industriei bancare a atins apogeul în anul de boom economic şi explozie a creditării 2008, când reţelele teritoriale au ajuns la un record de 6.552 de sucursale şi agenţii în care lucrau peste 71.600 de angajaţi.

Faţă de 2008 se observă că mai mult de un sfert dintre bancheri au plecat din bănci şi peste 43% dintre sucursale s-au închis. Concret, 19.909 salariaţi au plecat din sistem comparativ cu vârful din 2008, scăderea fiind de 27,8%. Totodată, 2.857 de unităţi bancare s-au închis în această perioadă, ajustarea fiind de 43,6%.

Dincolo de impactul pandemiei de COVID-19, care a mutat în 2020 şi în 2021 în mediul online mare parte din activitatea bancară şi nu numai, în ultimii ani ajustarea reţelei teritoriale a băncilor a venit şi în urma tăierii costurilor, dar şi pe fondul consolidării sistemului bancar, în urma fuziunilor şi achiziţiilor, precum şi în urma tranzacţiilor cu portofolii. Numărul băncilor de pe piaţa românească a coborât la 34.

Angajaţii Băncii Transilvania sunt pe podium în topul celor mai bine plătiţi salariaţi din băncile mari.

Dacă înainte de criza economică şi financiară din 2008/2009 profesia de bancher evidenţia imaginea celor mai bine plătiţi angajaţi din economie, în ultimii ani această profesie şi-a mai pierdut din atractivitate, fiind înlocuită de profesiile din sfera IT, unde sunt cele mai mari salarii în prezent din România.

După mai mult de un deceniu, cu toate creşterile salariale, bancherii au coborât de pe primul loc deţinut în 2008 spre finalul topului 10 al celor mai bine plătiţi salariaţi din economie.

Salariul mediu din sectorul bancar a ajuns anul trecut la valoarea de 5.747 lei, net pe lună, în creştere cu 7% faţă de 2019, după cum indică statisticile.

Câştigul mediu net al bancherilor este aproape dublu faţă de salariul mediu net pe economie. Însă ritmul de creştere al salariilor din bănci rămâne sub evoluţia salariului mediu net de la nivelul întregii economii, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

17 Comentarii

  1. Oamenii o duc bine cînd sau unde sînt puține legi, reguli, îngrădiri.
    Legat de bănci, țările cu cele mai multe bănci pe cap de locuitor au cele mai sănătoase economii. Nu vorbesc de sucursale.
    Desigur isăreștii din BNR știu acest lucru. De aceea avem atît de puține bănci.

  2. După ce au jefuit Romania timp de 32 de ani, acum pot sa plece! Ii doare la basca pe bancherii străini care au făcut un profit inimaginabil in România. Inclusiv anul trecut. Nu au pierderi, fraierii care au luat credite au pierderi. La depozite dau dobânda aproape negativa pe când la credite ia si pielea de pe fraieri! Bineînțeles că statul sta cu gura căscată și se uită cum e jefuită Romania!

  3. Bancherii merg pe platile online aproape forteaza trecerea la bani virtuali si renuntarea la casierii cu bani fizici. N-au decat sa concedieze si sa inchida sucursalele sa ramana doar prin orasele mari eventual Bucuresti. Tăierii costurilor este o prostie, zic ei ar fi mai ieftini banii virtuali. Pe hartia virtuala si la celebra autostrada a fost drastixc aplicata tăiere costurilor.

    Romania functioneaza cu bani fizici.

  4. Voi chiar credeti ca motivul este covidul? Nu cred! Mai curand e setea de egoism financiar pentru ca, de prin toamna viitoare, nici dracu nu-i mai controleaza de cand cu ofshor-urile la nivel global cu aviz global.

  5. Știe baba Lina de voi,…sau se ATM..vaca și chiloții de tablă..

  6. S-ar putea sa fie altceva mult mai important =
    Din 2022. România , , țările baltice , Ungaria și Bulgaria reintra in sfera de influența rusească .

  7. Chestia e tristă, atunci când trebuie să te plimbi pentru banii tăi, deși ești la limită de timp, și doar la al treilea bancomat reușești să scoți ceva cash,..contra unei taxe obraznice, căci pe celelalte două scria ”defect”.

  8. Nu e nici o paguba.Ti se pare ca dincoace ,spre Bruxelles,curg laptele si mierea?

  9. Banii nu se fac la bancă ci în economie ! Și totuși si acolo sunt salarii nesimțite 57mil net mediu ? Pai de unde vere ? Sunt unii favorizați ai sistemului care n-au nici macar ideie cum se cîstigă leuțul de greu acolo jos la baza piramidei masonice. Din partea mea pot sa le inchdă pe toate din țară.

  10. Ferocele moșneag, blanda securitate și inocenta justiție. Un titlu mult mai aproape de realitate!!! După ce statul paralel și justiția s-a purtat cu mănuși cu ferocele moșneag, era cazul ca o pana maiastra sa-i prezinte portretul real în fata națiunii!!

  11. Au scazut numarul de credite, Pandemia a fost profesor pt multi, indemnandu-i sa fie prudenti, din acest motiv a scazut si dobanda la unele tipuri de imprumut. A fost si o centralizare, Banca Transilvania a achizitionat banci mai mici, ceea ce a dus la reducerea de personal. Tot in acesti ani au intrat cateva banci mici din alte tari, nu toate au reusit sa-si atraga clienti, asa ca s-au retras. Nu in ultimul rand s-a informatizat sistemul bancar, o parte din operatiuni se fac online, aceasta a redus mult relatia cu publicul.

  12. „Germania are aproape cu o mie de bănci mai mult decât orice altă țară europeană, în ciuda unei tendințe de scădere constantă de ani de zile. Germania are trei feluri de bănci, ce includ bănci comerciale, de economii (sau Sparkassen) și cooperative.” (Statista: Number of banks in Europe (EU28) as of August 2021, by country)
    BCE, prin tot felul de îngrădiri, închide băncile mici cu zecile în fiecare an. Isărescu e cu mult înainte cu reforma.

  13. @se poate explica: alea, și alelalte de vorbire, da’ unde zboară cucii?!

  14. Sunteti sigur de cele afirmate in legatura cu salariul? Verificati inainte de a publica informatiile.

  15. Moritatea oamenilor cred că împrumutul dat de o bancă e din depunerile altora. Pt cei pretențioși cei ce conduc din umbră au a doua variantă (cu orice au varianta oficială și cea de opoziție pe toate gardurile, tot a lor, miciună), pt cei mai pretențioși, cea fracționară. Nu vă faceți griji la fel cred majoritatea economiștilor.
    Richard A. Werner, cel ce-a demonstrat empiric, în 2013, pe date și fapte nu vorbe, că aceste două teorii sînt minciuni. (Can banks individually create money out of nothing? — The theories and the empirical evidence)
    BANII SE FAC DIN PIATRĂ SEACĂ CÎND CINEVA, CEVA, CERE ȘI SE APROBĂ, CONTRA GARANȚII, UN ÎMPRUMUT.
    Întrebarea este de ce BeCeRelele din toată lumea dau aprobare de a ține bancă doar unora, foarte puțini, pe srînceană? Prin simplu fapt că o bancă dă sau nu dă împrumut cuiva este ca de la cer la pămînt. Iar apoi e întrebăm de ce vecinul are succes iar eu nu, fără a ne gândi că unul are liber la-mprumuturi iar eu numai cînd am nevoie nu. Ba mai mult, banca știe planurile mele, că doar trebuie să-i spun tot ce vreau să fac. De ce aș crede că aceste planuri nu aung la urechea cui n-ar trebui?
    Ca la orice, a deschide o bancă trebuie să fie la îndemîna fiecăruia. Abia atunci șansele tuturor, nu numai ale fenicienilor, vor fi egale.
    Uni vor zice că nu o să-mi țin banii la banca ta. Te cunosc demult, mai degrabă am încredere într-o bancă străină necunoscută dar lăudată de media ce este tot a lor. N-ai decît, pt că depunerile la orice băncă comercială, cele ce dau împrumuturi, este pt băncă o cheltuială mai degrabă decît un cîștig. Banii i-aș face din dobînda pe împrumuturi, din cămată, ce, în anumite limite (salarii, întreținere clădire, cheltuieli cu verificat garanția, urmărit plățile lunare samd), sînt de-nțeles.
    Cine va avea dobînzi mai mici, banca mică sau cea mare din străinătate?

  16. Bre , De ce vă impacientați.. Până se plătește la minut INDEMNIZAȚIA de ”revoluționar”,. Până de dau NERUȘINATELE pensii de sute de mii de lei la un maimuțoi cu epoleți,.poți sta liniștit. Atunci să-ți faci griji când rata dintre pensia maximă și cea minimă nu va fi nu unu la o mie, ci doar de unu la zece,.Atunci clar ești la fundul sacului,.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.