Revista Charlie Hebdo ia la mişto sinistraţii uraganului Harvey

„Dumnezeu există! El a înecat toţi neonaziştii din Texas!” se poate citi pe coperta numărului de joi, 31 august, al revistei satirice franceze „Charlie Hebdo”, care a şocat multă lume din SUA, dar şi din alte părţi ale globului. Reacţia a fost generată de felul în care desenul semnat de Riss a perceput efectele grave ale uraganului ( devenit acum furtună tropicală) Harvey, care a provocat decesul a cel puţin 38 de persoane, între care un poliţist şi cei şase membri ai unei familii. De asemenea, s-au înregistrat uriaşe pagube materiale, iar o mare parte din statul Texas a fost inundată.

Multe dintre opiniile exprimate sunt deosebit de dure, ele pornind de la faptul că revista şi autorul desenului par să confunde statul Texas, unde Harvey a făcut ravagii, cu adunarea acelor radicali supremaţişti, care a avut loc la începutul lunii august în localitatea Charlottesville, din statul Virginia. Atunci, o tânără militantă antirasistă a fost ucisă, iar preşedintele Donald Trump a provocat scandal după ce a condamnat în aceeaşi termeni fermi manifestanţii de extremă dreaptă, cât şi pe antirasişti. În fine, mulţi amintesc, în context, că statul Texas este unul foarte conservator, la prezidenţialele de anul trecut Trump primind acolo 52,6% din voturi.

Numai că, aşa cum se spune, una-i una şi alta-i alta, sinistraţii de acum din Texas şi manifestanţii supremaţişti şi neonaziştii din Virginia nu au nimic de-a face unii cu alţii. Ca urmare, desenul din „Charlie Hebdo” a fost primit cu firească stupoare de numeroaşi americani, care nu au uitat solidaritatea mare manifestată de ei după ce, în ianuarie 2015, revistă pariziană a fost atacată de un comando islamist.

Absolut „dezgustător” a fost calificat acest desen internauţi şi de numeroase personalităţi americane, îndeosebi de dreapta, între care s-a aflat actorul James Woods. Ele şi-au exprimat în mod dur nemulţumirea faţă de coperta revistei, aşa cum a făcut-o Scott Presler, republican, fost membru al Congresului, care a folosit ocazia de a vorbi şi despre „islamismul radical”.

„Azi ( celor de la Hebdo- n.n.) le este teamă de islam, dar râd de victimele furtunii” Harvey.

Şi în Marea Britanie, Piers Morgan, fost prezentator celebru la CNN, şi-a exprimat public revolta, calificând desenul „dezgustător”. „Această copertă a Charlie Hebdo, referitoare la dezastrul de la Houston este, chiar dacă provine de la revista respectivă, absolut dezgustătoare”, a scris el pe Twitter.

În fine, unele ziare au ţinut să amintească faptul că şi o altă copertă anterioară a revistei satirice pariziene a creat o polemici aprinse după recentele atentate din Barcelona.

„Islamul, religia păcii … eterne”, se putea citi pe un desen publicat de ea care arăta două persoane aflate la pământ şi o camionetă albă ce fugea.

Recomanda
Dumitru Constantin 180 Articole
Author