Nouă revoltă la Iași: „Nu este normal să te trezeşti fără 1.370 de lei”

Angajaţii Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi protestează din nou, marţi, nemulţumiţi că sporurile le-au fost reduse.

”Am ieşit să protestăm din nou şi o vom face şi în zilele următoare, până când ni se vor soluţiona problemele. Nu este normal să te trezeşti fără 1.370 de lei din venituri. Guvernanţii au spus că au majorat salariile, dar au «uitat» să spună că au diminuat veniturile, prin tăierea sporurilor de care beneficiam până acum. Nu este o situaţie normală. Joi sau vineri vom picheta Prefectura Iaşi, iar dacă nu vom găsi înţelegere, vom intra în curând în grevă generală“, a declarat, corespondentului Mediafax, liderul sindical din cadrul unităţii medicale ieşene, Victorela Vieriu.

Potrivit acesteia, liderii Sindicatului Sanitas au programat o discuţie cu şeful Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, instituţie în subordinea căreia se află spitalul.

Pe de altă parte, şeful CJ Iaşi spune că va încerca să găsească o soluţie în zilele următoare.

”La Pneumo este o situaţie aparte, e adevărat, pentru că unii angajaţi de acolo aveau sporuri ce depăşeau 100% din salariu. Ne vom întâlni la finalul săptămânii, probabil vineri, pentru a găsi o soluţie împreună. Legea a fost modificată de Guvern, iar Ministerul Sănătăţii este ordonatorul principal de credite. Totodată, sunt şi angajaţi cărora le-au crescut salariile, dar care nu ies să spună acest lucru“, a declarat Maricel Popa.

Acesta a adăugat că, dacă ar fi să crească bugetul Spitalului de Pneumoftiziologie, ar trebui să ia bani din bugetul altei unităţi medicale din Iaşi, ceea ce ar genera probleme similare.

”Am comparat venitul unui medic în aprilie 2017 cu venitul aceluiaşi medic în aprilie 2018. De la 7.000 de lei, salariul a ajuns la 14.000 de lei. Ca să iei în România un salariu de aproape 4.000 de euro, eu zic că nu e de aici, de acolo. Adică e un salariu bun. Din ce am văzut eu, unii făceau gărzi doar sâmbătă şi duminica, tocmai pentru a avea venituri mai mari. Sigur, acum, la Pneumo protestează asistenţii medicali, infirmierii şi brancardierii, dar măsura de creştere a lefurilor medicilor a fost decisă la nivel macro, la nivel naţional, tocmai pentru a stopa exodul lor în străinătate“, a subliniat şeful CJ Iaşi.

Acesta a afirmat că, în 2017, CJ Iaşi a investit în total peste 20 de milioane de euro în unităţile medicale din judeţ, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum şi că instituţia a rezolvat multe dintre problemele administrative pe care Spitalul de Pneumoftiziologie le avea.

”Noi am dat peste 20 de milioane de euro pentru aparatură, plata utilităţilor şi modernizarea unităţilor medicale în cursul anului 2017. La Pneumo am plătit utilităţile, am investit, dar sunt anumite lucruri care nu ţin de noi. Vom vedea ce soluţii putem găsi“, a încheiat Maricel Popa.

Angajaţii Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi au protestat şi vineri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Aceeasi MINCIUNA si MANIPULARE ca la „revolutia fiscala”!
    La „revolutia fiscala” au MARIT Salariile cu 25% de la 1 Ianuarie 2018 cat sa acopere trecerea Contributiilor la angajat iar in final Cresterea a fost de 3 Lei!
    Si ce se mai laudau in campania electorala din 2016, cand Romanii prosti i-au crezut, i-au votat iar acum protesteaza!
    Acum, la medici e FIX la fel: s-au laudat cu cresteri de Salarii la 4000 de Euro maxim iar acum astia se plang ca Veniturile duse acasa SCAD !
    Rusine, mincinsoilor!
    O sa ramana Romania fara medici, fara asistenti fara infirmiere fara brancardieri, o sa suplineasca Olguta si Vasilica si Dragnea!
    Deja in afara Bucurestiului si a marilor orase(desi, chiar si aici e LIPSA de Medici la multe Spitale!), in provincie e JALE, Spitalele mai ales din Sudul subdezvoltat si din Moldova saraca au ramas FARA medici, chiar Sorina Pintea a povestit ca a mers la Spitalele din Calarasi si Oltenita unde medicii ludreaza ca „in razboi”: lipsa medici, lipsa dotari, spitale in paragina gata sa cada!
    Rusine!!

  2. A-propos, in timp ce astora le-au scazut Sporurile la Maxim 30%, in Parlamentul Romaniei Sporurile pentru Conditii Vatamatoare(!) sunt URIASE!

    Camera Deputatilor a postat:
    „Secretarul general are un salariu de bază de 20.194 lei şi un Spor de Condiţii VATAMATOARE de 3.029 lei.
    Secretarii generali adjuncţi au salariu de bază de 9.200 lei şi Spor de condiţii Vătămătoare de 1.380 lei, şefii de departament au un salariu de bază între 13.757 lei şi 15.433 lei, PLUS Sporul de Condiţii vătămătoare între 2.064 lei şi 2.315 lei, iar directorii generali au un salariu de bază între 13.079 lei şi 15.433 lei, la care se adaugă sporul de condiţii vătămătoare de 15%.

    Consilierii parlamentari au un salariu de bază între 6.573 lei şi 10.368 lei, cu Sporul de Condiţii VATAMATOARE între 986 lei şi 1.555 lei.
    De asemenea, experţii parlamentari au salarii de bază între 5.988 lei şi 8.295 lei, plus SPORUL de condiţii vătămătoare de 15%.
    Cofetarii au salariul de bază 3.670 lei cu un Spor de 551 lei, iar bucătarii au salariul de bază de 4.770 lei, cu Sporul de 716 lei.”
    Scandalos!!

  3. Efectele postului, ale iubirii și împăcării cu aproapele se evidențiază la tanti Lili ca buruienile primăvara.

    • Bolșevicule, de ce nu o combați cu argumente? Niznaiu? Pașol na turbinca!

  4. Sa plece si sa ramana cei care se „multumesc” doar cu 4.000 de euro salariu lunar ?! Si asta pana in 2022, dupa care li se maresc din nou. De la 1 martie 2018, la aceste salarii exorbitante, aceste canalii, mai vor si sporuri exorbitante de peste 2000 de euro lunar dar si castigurile obtinute in cabinetele medicale sau spitale private ce pot totaliza peste 8.000 euro lunar. Afara, sa se duca invartindu-se si sa ramana cati am botezat eu…?! Mizerabilii si ticalosii care nu se mai satura iar spitalele put de nesimtire si de nepasare. Afara cu ei…?!

  5. Medicul nu este buricul pământului. Fără asistent medical, infirmier, registrator, brancardier și îngrijitor de curățenie este doar un teoretician al spitalului, nu un curant. Un bla, bla, bla. Subnormala de la Muncă a făcut ce a făcut pentru că atât o duce mintea. De unde nu e nici Dumnezeu nu cere. În plus, degeaba dai salarii mari pe hârtie medicilor dacă îi discriminezi cu ieșirea la pensie, capitol la care vor fi tratați precum paria prin ieșirea la pensie la 65-67 de ani atât bărbații cât și femeile.

  6. E NORMAL ca sporurile sa fie doar pt personalul medical!!!! DE ce sa se dea si pt cei de la contabilitate… pana la femei de servici? doar pt ca au norocul sa lucreze la spital????

    • Din același motiv pentru care se dau sporuri pentru condiții vătămătoare parlamentarilor și personalului parlamentar auxiliar. Care sunt condițiile vătămătoare pentru politicieni? Pericolul de a fi prinși furând?

  7. In aceste sectoare de risc,concurenta la admitere,angajare, va scadea.Sper ca nu va scadea si onestitatea din acest domeniu.Astfel,sanatatea colectiva ar putea suferi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.