Revoluția neurochirurgiei

Un neurochirurg din Marea Britanie a început să folosească plăcuțe de titan printate 3D pentru a înlocui bucăți din craniul pacienților. Această evoluție este importantă, în primul rând, pentru că va scădea radical riscul de a apărea infecții, a declarat medicul Adel Helmy pentru BBC. Astfel, se poate spune că neurochirurgia se schimbă. „Sunt mult mai rapid de făcut și sunt chiar și mai ieftine. Cel mai important este însă că vor putea fi evitate infecțiile“, spune Helmy.

Înainte de această tehnologie revoluționară, plăcuțele de metal erau bătute cu ciocanul și ajustate în timpul operației. Dar bineînțeles că nu se potriveau perfect… iar unul din zece pacienți făcea infecție. Noile plăcuțe sunt făcute în spital, folosindu-se toate scanările craniului pacientului. Modelele sunt trimise apoi la un centru de lângă Cardiff, unde se pot printa 3D. „Procesul este foarte exact, urmărindu-se și cea mai fină linie. Se lucrează în straturi, rezultând un produs care poate fi folosit pentru pacient“, spune inginerul Alex Harris. Ulterior, plăcuța este finisată, lustruită și trimisă spitalului.

Sue Kerr este una dintre primele paciente care a beneficiat de o astfel de plăcuță printată 3D. A leșinat în urma unui anevrism și a avut nevoie urgentă de operație, pentru ca vasele de sânge din creier să fie „reparate“. „Practic, m-am întors la normal. Nu mă simt ca un monstru și sunt foarte mulțumită de cum arată locul în care a fost pusă plăcuța, cum se simte“, spune Kerr. La Addenbrooke Hospital, niciun pacient care a beneficiat de o astfel de plăcuță nu a făcut infecție. Echipa de medici speră să ofere astfel de servicii cât mai multor pacienți din Marea Britanie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.