Revoluție în familie

Va fi revoluție în unele dintre familiile din România, dacă inițiativa unor parlamentari va fi aprobată în Legislativ. Este vorba despre o propunere a mai multor aleşi PMP şi PNL care au depus la Senat un proiect care facililitează eliberarea actelor de stare civilă, printre care şi posibilitatea ca un nou-născut să fie direct înregistrat pe numele tatălui biologic, chiar dacă mama este recăsătorită. Totul, pe baza declaraţiei notariale a ambilor bărbaţi.

Iniţiativa prevede completarea Legii nr. 119/1996 privind actele de stare civilă. Astfel, proiectul propune introducerea unui alineat la articolul 10 care prevede că: „Se eliberează, la cerere, orice act de stare civilă, respectiv certificat de naştere, certificat de căsătorie, certificat de deces, oricărei persoane care justifică un legitim interes şi, implicit o situaţie juridică, în vederea obţinerii acestuia”.

De asemenea, parlamentarii Opoziţiei propun şi completarea articolului 141 din lege astfel: „Dacă declaraţia priveşte copilul născut în timpul căsătoriei, al cărui tată biologic este altul decât soţul mamei, acesta va putea fi înregistrat direct pe numele tatălui biologic, pe baza declaraţiei notariale a ambilor bărbaţi, fără a mai fi necesară parcurgerea unei proceduri judiciare”.

 Aleşii PMP şi PNL susţin, în expunerea de motive că iniţiativa este generată „de o serie de situaţii de natură practică, în care alte persoane decât cele titulare ale actelor de stare civilă, moştenitorii lor sau autorităţi publice, justifică un interes legitim în vederea obţinerii lor”.

Iniţiatorii oferă ca exemplu o situaţie destul de des întâlnită, şi anume cea legată de intabularea dreptului de proprietate în momentul în care vânzătorul a decedat.

„Legea nr. 7/1996 privind cadastrul şi publicitatea imobiliară impunând să se anexeze inclusiv certificatul de deces în copie legalizată sau un extras de certificat de deces. În forma actuală a art. 10 din Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civilă o persoană care justifică un interes legitim pe baza unor acte prezentate se află în imposibilitate să obţină eliberarea acestora”, precizează iniţiatorii, în expunerea de motive.

De asemenea, parlamentarii Opoziţiei vorbesc şi despre situaţia în care tatăl biologic al unui nou-născut nu poate fi direct trecut pe certificatul de naştere, în situaţia în care mama este recăsătorită.

Legislaţia în vigoare prevede ca bebeluşul să fie automat trecut pe numele soţului mamei, deşi tatăl biologic este altul, chiar dacă cei doi bărbaţi recunosc faptul că nou-născutul nu îl are ca tată pe soţul mamei, susţin iniţiatorii.

„Totodată, în baza prezumţiei legale, instituite inclusiv de actualul cod civil că soţul mamei este tată copilului, este imposibilă obţinerea în mod direct a unui certificat de naştere pe numele tatălui biologic, deşii ambii bărbaţi recunosc faptul că respectivul copil nu îl are ca tată pe soţul mamei. În prezent, aşa cum este situaţia la art. 14¹ din Legea nr. 118/1996 privind actele de stare civilă, într-o astfel de situaţie, chiar dacă ambii bărbaţi recunosc, printr-o declaraţie situaţia reală a paternităţii copilului, sunt obligaţi să deschidă o acţiune în instanţă pentru tăgada şi recunoaşterea paternităţii, cu expertiză medico-legală aferentă, cu costuri şi durată excesive”, potrivit sursei citate.

Prin urmare, parlamentarii PMP şi PNL conchid că „se impune modificarea actului normativ şi simplificarea procedurii birocrative greoaie, care nu permite rezolvarea unor probleme practice într-un mod simplist, pentru ipotezele expuse mai sus”, conform sursei menţionate.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, prim for sesizat, iar decizională este Camera Deputaţilor.

Recomanda

2 Comentarii

  1. Mey,mey te doare bila daca nu altceva cu propunerea asta–a unor alesi intre alesi–care,culmea,sunt si de la opozitie ! Ei,parlamentarii sugubati,cred ca ar fi trebuit sa propuna,de inceput,radierea cuvantului P_O_L_I_G_A_M_I_E din limba romana(automat si din toate codurile juridice si legile ce sunt in vigoare la rRomanika-bramburica fara numar !).
    P.S. Mai e o chestie pe partea cu barbatii,daca au si ei voie,casatoriti fiind,sa aiba aceleasi drepturi asa cum s-a propus pentru doamne ?!? Pariu ca un domn Borcea n-ar mai da divort nici picat cu ceara !
    Lume-lume…

  2. Probabil inițiativa vine de la cultura PMP-iștilor făcută ascultând pe liderul PNL cântând la “serile tineretului liberal” cântecul de studenție comunistă “…dar în România obicei schimbat la una femeia șapte opt bărbat”. A la turcan bre, mâmăligă măr verde.” Probabil vom înregistra premiera românească, secta Hormoanelor în care o doamnă poate avea oficial câți soți vrea fară să comită infracțiunea de poligamie. După care v-a urma DNA cu Mită sub acoperire. Cineva care vrea să prindă o afacere din bani publici declară că copilul președintei lictației este al lui și de bucurie vrea să-i doneze o avere. Iar DNA pe baza interceptărilor SRI acuză că afacerea cu tatăl copilului a fost perfectată la o sindrofie la o vilă de protocal SRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.