Rock în conferință

Amintindu-și că pe 22 ianuarie 1990 avea loc primul mare concert rock de după Revoluţia din decembrie 1989, „în care rockerii și punkiștii au fost în prima linie a luptei, unii dintre ei plătind cu viața dorința lor de libertate“, muzicologul Doru Ionescu, specialist în muzica românească postbelică, anunță o conferință. Astfel, el și-a propus să aniversăm acest moment 28 de ani mai târziu prin conferinţa „Cântecele Revoluţiei, pretextele libertăţii“.

Evenimentului este programat la Casa de Cultură a Studenților din Calea Plevnei 61, București. „Astfel, puteți afla cum popularitatea şi mesajele muzicii rock şi folk au speriat autorităţile comuniste. Acestea au cenzurat texte, melodii şi discuri ori pur şi simplu au interzis ori au izgonit peste graniţe cronicari, instrumentişti şi chiar grupuri, de la Cornel Chiriac, Phoenix şi Sfinx la Metropol, Iris şi Timpuri Noi“, promite Ionescu.

Potrivit conferențiarului, „aflate în sincronism cu muzica liberă din Occident, rockul şi folkul din România au fost nu o dată purtătoare de mesaj. Popularitatea şi mesajele lor au speriat autorităţile comuniste. (…) În zilele Revoluţiei, tinerii au cântat la Timişoara, pe scările catedralei, refrenele interzise altădată; tot acolo, Ilie Stepan a fredonat actualul imn naţional în balconul Operei. La Bucureşti, prima victimă a Revoluţiei române a fost un rocker – Mihai Gâtlan, membru al unei trupe de la Casa Studenţilor –, iar mai târziu, în Piaţa Universităţii, miile de protestatari au cântat împreună cu Valeriu Sterian şi Cristian Paţurcă adevărate imnuri ale libertăţii“.

Cântecele Revoluţiei au mai multe titluri, auzite încă din decembrie 1989 la Radio Europa Liberă. Autorii lor s-au împuţinat cu trecerea anilor, a deceniilor: Pro Musica, Doru Căplescu, Vali Sterian, Roşu şi Negru, Krypton, ­Phoenix, Digital Art, Cri Gri, Cargo, Conex, Locatarii, Survolaj, ­Erlend Krauser & Mony Bordeianu, Tavi Iepan & Dixie Krauser şi alţii. Dar muzica lor rămâne cu ecouri peste generaţii: „Vinovaţii fără vină cer să se facă lumină!“. Intrarea la evenimentul care începe la ora 19.00 este liberă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.