UE

România, a doua cea mai mare creştere economică din UE

România a avut a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în al doilea trimestru din acest an, după Ungaria, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor Eurostat.

Astfel, creşterea PIB-ului României a fost, în serie ajustată sezonier, de 4,6% în T2, 2019, faţă media europeană de 1,3%.

În Ungaria, PIB a crescut cu 5,1% în serie ajustată sezonier faţă de aceeaşi perioadă a anului precent. După România, a treia cea mai mare creştere din UE a fost înregistrată în Polonia, unde economia a crescut cu 4,1%.

Bulgaria a înregistrat de asemenea o creştere economică peste medie europeană. Economia bulgară a crescut în al doilea trimestru al acestui an cu 3,3%, iar Cehia a înregistrat un avans anual de 2,7% în T2. Nicio ţară din UE pentru care există în acest moment date nu a înregistrat scăderi ale PIB-ului în al doilea trimestru din acest an, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, economia italiană a stagnat în al doilea trimestru din acest an, după ce în primul trimestru a înregistrat o scădere economică de 0,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Economia din Germania, locomotiva economiei UE, a crescut la un ritm anual de 0,4% în T2, 2019, a doua cea mai slabă performanţă din Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, faţă de trimestrul precedent, a înregistrat un declin de 0,1%.

Alte economii puternice din Uniunea Europeană, precum Franţa sau Marea Britanie, au înregistrat creşteri situate în jurul mediei europene. Astfel, în al doilea trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, economia Franţei a crescut cu 1,3% şi a Marii Britanii cu 1,2%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

24 de Comentarii

  1. INS anunță o creștere a PIB de 4,4% pe T2, deși INDUSTRIA a intrat pe MINUS în S1/2019.
    PIB pe T2 din 2019 a crescut cu 4,4% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent(4,6% ajustat după sezonalitate, valoarea comunicată la Eurostat pentru comparabilitate).

    Potrivit INS, avansul faţă de trimestrul precedent a fost de 1%, ușor SUB nivelul din T1.

    Cu 4,7% pe seria brută și +4,8% pe seria ajustată sezonier, suntem însă SUB nivelul de 5,5% în termeni reali necesar pentru a RAPORTA corect Deficitele deja antamate pentru 2019, Bugetul pe 2019, inclusiv Deficitul Bugetar fiind Construite pe o Crestere economica a PIB de 5,5%!
    Din PIXul PSDist o sa fie bine!

    În S1/2019, am înregistrat scăderi ale Producției Industriale de -13,4% la fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, -9,9% la mobilă, -6,4% la construcții metalice, -6% la fabricarea produselor farmaceutice, -3,7% la mașini, utilaje și echipamente iar lista ar putea continua, în timp ce sectoare-cheie precum cel de autovehicule de transport rutier (+3,2%) sau cel de echipamente electrice (+2,8%) au înregistrat ritmuri MULT SUB Cota de Creștere economică anuntata mai sus(4,4%).
    Economiile germană, italiană și franceză, cu care suntem cel mai puternic integrați în lanțurile de producție și schimburile externe au și ele cu probleme serioase.
    În context, se pune din ce în ce mai clar întrebarea din ce surse am mai putea asigura o creștere economică sustenabilă, după ce Contribuția Industriei la creșterea PIB s-a diminuat de la 1 punct procentual în 2018 la doar 0,2% în T1/2019 iar situația producției se prezintă și mai rău pe T2.”
    https://cursdeguvernare.ro/ins-anunta-o-crestere-a-pib-de-44-pe-t2-desi-industria-a-intrat-pe-minus-in-prima-jumatate-a-anului.html

  2. Tocmai datorita faptului ca Romania are crestere economica acest guvern de „impostori” dupa spusele marelui FuhrKlauss Dulap Wierme trebuie sa-si dea urgent demisia iar la Palatul Victoriei sa vina guvernul lui Johannis Muielles care sa bage urgent tara in recesiune economica prin taiete de salarii si pensii, mariri de taxe si impozite si imprumuturi masive la FMI. Deoarece cetatenilor din Romania le place doar cand guvernantii le taie pensiile si salari astfel incat ei s-o duca din ce in ce mai prost.

  3. Crestere cu 4,4% a economiei dar cu cea mai scazuta putere de cumparare in țară!

  4. Cred ca dl Ilie Serbanescu a facut preinfarct la auzul acestei stiri.

  5. Bre entuziamatilor , ia ziceti voi cum se potriveste cresterea asta economica cu imprumuturile facute de fantele de la Finante , Orlando Teodorovici , in primul semestru din 2019 : doua transe care insumeaza 5,4 miliarde euro ? Adica in medie , luna si miliardul !’Ha ? P.S: din comentarii deduc ca cresterea economica se simte numai la Tiraspol ! Asa o fi , dar baza va ramane tot stevia murata la borcan !

  6. @parere: Si cu cel mai MARE IMPRUMUT Extern facut de un Guvern post ’89 in 6 Luni!(exceptie Criza 2010!)

    „BNR: Datoria externa a Romaniei a avansat cu PESTE 4,25 Miliarde de Euro, in S1/2019”.
    http://www.1asig.ro/BNR-Datoria-externa-a-romaniei-a-avansat-cu-peste-4-25-miliarde-de-euro-in-S1-2019-articol-3,102-61603.htm

    Pe CE s-au dus Miliardele de Euro?!
    Sa dudui Ani la rand si sa te IMPRUMUTI aproape zi de zi!
    Paradoxul romanesc!
    NU mai spun de fpptul de NU se VEDE deloc UNDE au ajuns Miliardele de Euro Imprumutate?!
    ZERO Autostrazi moderne, ZERO Spitale moderne, ZERO Scoli si Gradinite moderne, ZERO Poduri si Podete(post inundatii si nu numai!), ZERO Aeroporturi moderne, Romania o Tara rurala, SUBDEZVOLTATA, cu un rural puternic, care este un “focar de conservare a sărăciei”, dar nu din cauză că oamenii nu muncesc, ci din cauză că nu li se oferă locuri de muncă decent plătite. Munca nu e un garant al ieşirii din sărăcie, o spun toate datele statistice. Ei sunt ţinuţi într-un soi de “neoiobăgie”.
    https://www.libertatea.ro/opinii/romania-secolului-xxi-o-tara-rurala-nu-agricola-2722504

    Dar, o Romanie cu un Program de guvernare-Minune, nu alta!
    NU stiu cate popoare au asemenea NOROC: un Program de guvernare-Minune!
    https://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

    http://www.cdep.ro/pdfs/guv201706/Program_de_Guvernare.pdf

    E bineeee!!!!

  7. @lili Lasa manipularile securistoide, madam! Productia industriala a scazut in toata Europa, Romania este printre tarile cu cea mai mica scadere, conform Eurostat: Euro area #IndustrialProduction -1.6% in June over May, -2.6% over June 2018 ec.europa.eu/eurostat/en/we… pic.twitter.com/YELEe6iktv
    12:00 PM – 14 Aug 2019

  8. Iar ne scapam pe noi , ca asa-i in Romania ! In 2018 PIB-ul Germaniei a fost de 3043 mld dolari , iar al Romaniei de 160 mld. dolari . Cresterea PIB-ului romanesc este de 4,6 % , iar al Germaniei de 1% , adica cresterea noastra de peste 4% este nimic , fata de cresterea de 1% a PIB-ului nemtesc ! In valori absolute , diferenta dintre PIB-ul german si cel romanesc creste ! Sa-i ajungem din urma vreodata ? Cucu ! Dar nu asta este cel mai bun criteriu de apreciere a dezvoltarii unei tari ! Imi pare mai corect, PIB-ul pe cap de locuitor , dar si aici suntem la pamant , desi aici sunt ceva cresteri palpabile , dar e mult pana departe !

  9. Le-a dat PSD-ul si Dancila urat peste bot tuturor ‘fritzilor’ europeni care se inghesuiau sa ne dea lectii de europenism in loc sa-si vada de prostia din ograzile lor. Romania merge in sus , iar Jegmania batranicii comuniste o ia spectaculos la vale. Verner nu mai gangaveste?

  10. Ba nenica, de la început va spui ca am un mare parapont pa pesedei ,pen’ca au promis ca distrug statu paralel și mafiot ,puteau s-o faca și n-au facut-o.Rezultatul imbecilități pesedeilor și a ticalosiei din justiția chiovesisto-basisto-clausiana lasata de capu’ ei ,este ca a dispărut aproape complet capitalul romanesc,au falimentat afaceri romanesti ,dar niciun străin n-a fost inculpat pt. fro mânării economico-financiara.Chiar si-n aceste condiții România a avut o creștere economica permanenta și solida.Vă dati seama ce creștere ar fi avut tara dacă statul paralel, cu justiția lui ticăloasa .ar fi fost distrus asa cu cum promisese pesedeu ?Creșterea ar fi fost dubla și capitalul romanesc înfloritor. Sunt niște boy din opoziție care vor sa ne spună ,ca aceasta creștere nu e creștere ,e scădere adunata cu-nmultirea si-partita la trei din care se scade anu unirii principatelor si rezulta ca toti mint numai ei sunt cinstiti si d-aia vor ei sa ia puterea pen’ ca s-arate populimii ce deștepți sunt ei în prostia lor.Abia aștept sa-i văz la putere! Mi-e dor de niște cretini în stare pura!Sa-i vaz cum pot niște papagali vorbitori sa dubleze creșterea economica și sa ne umplen și noi prostimea de bani ,ca pesedeu’ ne-a lăsat săraci cu salariile și pensiile marite! Votați cretinii c-o s-o ducem și mai bine!

  11. @ Minerva
    Intre 2001 si 2007 Grecia se lauda cu o crestere economica medie de 4,11% din PIB. Si ce s-a intamplat cu ei dupa 2009? Economia lor a „progresat” doar pe baza cresterii cheltuielilor publice si de consum. La fel ca si in cazul nostru (pag 19, fig 4 in documentul eurostat). Avem motive sa fim mandri? Mai degraba sa ne rugam sa nu vina in Europa vreo alta criza…
    Noi deja ne imprumutam, in acest moment, la cea mai mare dobanda dintre toate statele UE – o dobanda de 5-6 ori mai mare decat media UE (pag 20, fig 9). Rata dobanzii e cel mai bun indicator al increderii de care se bucura cei ce guverneaza in acest moment…

  12. 15.08.2019: „Cotațiile titlurilor de stat americane Semnalează PERICOLUL, la fel ca în 2007: Investitorii încep să parieze pe RECESIUNE.(evident, NU Veorica o sa va explice ce INSEAMNA asa ceva! Si nici Orlando-discoteca!)
    Toți Indicii de acțiuni ale Burselor americane au încheiat sesiunea de Miercuri cu scăderi majore (3%), iar cele Asiatice au deschis sesiunea de joi cu Scăderi de 1% sau mai mari, ca urmare a îngrijorărilor privind recesiunea exprimate pe piața titlurilor de stat ale SUA.

    Cotațiile bondurilor americane au avut acea Evoluție RARA care se produce doar în Avanpremiera Perioadelor de Recesiune: randamentele titlurilor de stat americane pe termen scurt(2 ani și 3 ani) au devenit mai mari decât cele ale titlurilor pe 10 ani.

    Semnele pieței sunt amenințătoare.
    Inversarea randamentelor s-a produs, în ultimii 40 de ani, doar cu circa 1 An înaintea declanșării recesiunii, ultima oară în 2007, după care a urmat seria de falimente bancare din SUA și recesiunea certificată oficial cu falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008.
    Semnele arată, astfel, că investitorii încep să parieze pe recesiune și „de obicei, piața nu minte”.

    În vara anului 2007, Bursele lumii s-au prăbușit sub amenințarea crizei creditelor subprime americane și a fragilității speculațiilor cu acestea.
    Recuperările ulterioare nu au făcut decât să se înscrie într-o tendință negativă până la deznodământul din 2008–2009.

    Curbele Randamentelor strigă ca tăietorii de copaci „Cadee!”, spunând astfel că recesiunea e aproape o realitate și investitorii caută căi de scăpare de efectele negative ale recesiunii asupra câștigurilor companiilor”, explică un economist citat de Reuters.
    https://cursdeguvernare.ro/cotatiile-titlurile-de-stat-americane-semnaleaza-pericolul-la-fel-ca-in-2007-investitorii-incep-sa-parieze-pe-recesiune.html

    Postarea e pentru cei INFORMATI!
    Care INTELEG.

  13. Ba, nenorocitilor, stiti voi care, ce vă mai zvarcoliti in chinuri si sariti ca hienele cand apare (rar) câte o stire pozitiva despre Romania!

  14. @ Mihai
    Pun pariu ca asa latrau si „patriotii” din Grecia: avem crestere economica dubla fata de Germania, avem 14 salarii pe an, numai stiri pozitive… S-au rugat in genunchi de Germania sa-i salveze. Recunosteau grecii ca au mintit privitor la deficit (exact ca si ai nostri), dar desi de fatada pozau in continuare ca nationalisti si patrioti, in realitate s-au milogit ca sa fie salvati.
    Asta nu-i patriotism, e doar prostie.

  15. Multi se intreaba acum ce mai zice liberalul ‘catzcatz’ al lui Orban. Au luat-o amandoi in freze.

  16. Lupul! Vine criza?
    Mai în glumă mai în serios analiștii economici care prevestesc crize sunt în situația mincinosului lui Tolstoi, alarmează lumea o dată, nu vine criza, a doua oară, nu vine criza, și atunci când criza chiar vine nu-i mai crede nimeni.
    A venit Criza?
    Pentru actorii principali ai economiei mondiale, SUA, UE, Japonia, Coreea de Sud etc, situația pare alarmantă, creșterea economică fiind încă pozitivă, dar cu valori sub 1% și tendință de scădere.
    China și India încă au creșteri economice peste 1%.

    Deci, tehnic vorbind, pe date macro, o recesiune clară ar putea să fie constatată tehnic cel mai devreme peste 2 trimestre, adică la început de 2020.

    Pe de altă parte observăm eforturi de macro-stabilizare prin mijloace monetare la un număr de bănci centrale din întreaga lume.
    Putem specula că sunt cauzate de o încercare de temperare a unei recesiuni în fază incipientă sau un răspuns la războiul monetar-comercial ce se desfășoară azi.
    Bursele sunt volatile, investitorii nervoși.

    Trebuie spus că atât CONTABILITATEA cât și STATISTICA sunt POST-FACTUM. Pierderile devin vizibile mult DUPA ce ele aAU LOC Efectiv. La vitezele de tranzacționare de pe burse, un trimestru e o veșnicie.

    Bursa americană e pe ROSU la momentul acestor randuri.
    Bursele sunt pe roșu când se declanșează crizele, dar sunt pe roșu și fără să se declanșeze crize. Faptul că investitorii se înghesuie să cumpere obligațiuni, invită guvernul să cheltuie(mă refer la SUA).
    Spune bursa că e criză?
    Poate da, poate nu, dar există o mulțime de Factori de RISC Acumulați, Probabilitatea să asistăm la Inceputul unei crize e Ridicată.

    NU conteaza, Romania duduie, asa-i?!

  17. coform WIKI PIB-ul Romaniei a fost de 239 de miliarde de $ in 2018 https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Romania iar pentru NESTIUTORII, PM a declarat ca se va incadra in deficitul de 3% ba chiar 2,7%. Plata salariilor/pensiilor se face lunar, ”intrarile” la buget din taxe si impozite se fac dupa cum sunt platite de contribuabili, persoane si firme, unele insa intarzie sau chiar uita. Iata prima cauza pt care se fac imprumuturi. Daca deficitul ar ajunge la 3%, ar inseamna 7,17 miliarde de dolari, adica aproximativ 30 de miliarde de lei, asa ca atunci cand unii se JELESC pt un imprumut de cateva miliarde de lei sa se gandeasca ca sunt din marja de deficit care este ACCEPTATA de UE, 3%. Ca avem crestere economica de 4,6% sau doar o crestere inseamna ca suntem o economie care functioneaza, ca sunt posibilitati de dezvoltare, a tot manipula ca este rau, nu-i decat o rautate din partea unora. NU UITATI:” Ceea ce semanati aceea veti culege”, refuzand sa vedeti progresul Romaniei veti ajunge sa traiti numai in lumea intunecata, iar daca nu vreti sa vedeti realitatea, puteti sa va provocati orbirea, nu va mai jucati, manupuland. Inca o vorba:”Nemultumitului i se ia darul”.

  18. Grecia nu mai este o sperietoare decat pt unul ca tine, in vremurile grele pensia in Grecia era 500 de euro, iar impozitul 13%, la noi Basescu a facut TVA 24% si pensia era 130 de euro. Grecia a reusit sa obtina imprumuturi de peste 120% fata de PIB, a strigat si dintr-un singur foc 70 de miliarde de euro dupa alte 400 de miliarde, iar la noi veneau mii de comisii si comitii cerand conditii peste conditii pentru cinci miliarde si acelea defalcate in N rate, asa ca pana Romania va avea datorii de 300 de miliarde de euro, vor trece cateva generatii, vaieta-te cat este bine, maine poimaine oamenii lui Basescu vin sa faca praf tot ce pot pt o viata in Costa Rica/in Stejarii fara griji…din munca grea de ”insotitoare” de imagine…

  19. Ne place sau nu ne place, trebuie sa recunoastem ca acest guvern PSD, desi plin de ministri mediocri, s-a descurcat chiar foarte bine la guvernare comparativ cu acel guvern al ciurucurilor securiste ale lui Ciolos si Claus numit pe buna dreptate GUVERNUL ZERO. Doar alt guvern de neispraviti ca cel al incompetentilor Boc si Basescu a mai fost atat de jos profesional, la nivel ZERO.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.