România își va crește producția pentru două tipuri de muniție tip NATO

România își va crește capacitatea de producție pentru muniție tip NATO, Uzina Mecanică Cugir fiind desemnată pentru a îndeplini acest proiect.  Vizată este producția de muniție 5.56 x 45 mm, pentru pușcă de asalt, și  12,7 x 99 mm, pentru mitraliere grele și puști cu lunetă. Cugirul a scos deja la licitație un studiu de fezabilitate pentru extinderea de capacitate pentru producția celor două tipuri de muniție amintite SEAP.

„Beneficiarul dorește să avizeze obiectivul ”Modernizare în vederea creșterii capacității de producție și a diversificării gamei de fabricație a muniției tip NATO calibru 5.56 x 45 mm și calibrul 12,7 x 99 mm” în Consiliul Tehnico – Economic al S. U.M. Cugir S.A. pentru a putea fi implementat’”, potrivit caietului de sarcini din SICAP.

Cartușul NATO de 5,56×45 mm (nomenclatura oficială NATO 5,56 NATO) este un cartuș de pușcă dezvoltat în Statele Unite ale Americii și care a fost inițial încărcat în pușca M16, scrie https://military-history.fandom.com/wiki/5.56%C3%9745mm_NATO. În conformitate cu STANAG 4172, este un cartuș standard pentru forțele NATO, precum și pentru multe țări care nu sunt membre NATO. Este derivat din cartușul .223 Remington, dar nu este la fel ca acesta. În cazul în care glonțul lovește cu o viteză suficient de mare și patrunde în țesuturi, fragmentarea creează un transfer rapid de energie care poate duce la răni profunde și/sau moartea inamicului.

Cartușul de 12,7 × 99  mm NATO (cunoscut și sub denumirea de .50 BMG pentru „Mitralieră Browning”) este o muniție pentru mitralieră grea și pușcă de lunetă folosită de forțele NATO

Ofertele pentru studiul de fezabilitate comandat de Cugir se desfac în 20 martie iar predarea documentelor este așteptată în maximum 3 luni.

Uzina Mecanică Cugir SA este o societate cu capital majoritar de stat, filiala 16 din cadrul CN Romarm SA, companie aflată sub autoritatea Ministerului Economiei. În calitatea sa de operator economic din industria națională de apărare, Uzina Mecanică Cugir SA furnizează Forțelor Sistemului Național de Apărare (FSNA) următoarele produse:

mitralieră cal. 12.7 x 708 mm, tip DShKM;

mitralieră 12,7 x 99 mm, tip NATO;

pistol automat cal. 9 x 19 mm, tip LP7;

pistol semiautomat cal. 9 x 19 mm, tip LP5;

piese de schimb și accesorii pentru produsele vândute;

muniție cal. 14,5 x 114 mm;

muniție cal. 12,7 x 108 mm;

muniție 12,7 x 108 mm;

muniție 12,7 x 99 mm;

muniție cal. 7,62 x 51 mm și 5,56 x 45 mm;

benzi și dispozitive de încărcare în benzi;

încarcatoare cal. 7,62 mm, 5,45 mm, 5,56 mm.

 

Desemnarea UM Cugir în acest proiect este surprinzătoare în condițiile în care, în mai anul trecut, premierul Ciucă declara într-o conferință de presă:

„Am fost in urmă cu doi ani şi am văzut condiţiile de la Cugir, am văzut modul în care se derulează producția la Cugir. Este adevărat, totul se bazează pe tehnologie veche – la Cugir nu s-a investit. Cugirul, ca să poată să producă arme, echipamente competitive, trebuie obligatoriu să investească în tehnologie. De asemenea, chiar le spuneam astăzi, pentru că i-am văzut la standul acela de prezentare și le-am spus că dacă vor să rămână operativi, trebuie obligatoriu să investească în tehnologie și să folosească creativitatea tinerilor care erau acolo și păreau a fi foarte dornici să își desfășoare activitatea în domeniul respectiv, dar nu pe tehnologia de acum.
Reporter: Acum doi ani vorbeați de un procent mai mare din PIB pentru apărare, spuneați atunci despre un plan pe 10 ani de înzestrare a armatei.
Nicolae-Ionel Ciucă: Exact. Atunci, practic, veniserăm pregătiți să putem să semnăm un contract cu uzina de la Cugir. Din păcate, uzina era în imposibilitatea de a semna acel contract. Am convenit împreună cu managementul uzinei să revină cât mai curând posibil cu oferta de a putea să achiziționăm armament pentru Armata Română produs în România. Au venit, am făcut un contract pentru 1.000 de pistoale, care, din păcate, ele nici astăzi nu au putut să fie livrate. Ca atare, uzina de la Cugir se scrie în întreg ansamblul industriei de apărare, care necesită investiții și tehnologie nouă“. 

Recomanda 5
Mihai Soare 1298 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Am inteles ca va crește producția pentru două tipuri de muniție tip NATO, dar restul de care romanii au nevoe si la fel tara ,cind vor creste productiile ? Am ajuns sa inportam ori ce ,dar de produs nu mai stim sa facem nimic.Bine ca acum am inceput sa ne ocupam de productia de armament ,exact de asta ducea lipsa poporul roman si tara .

  2. Vad ca in lista nu apar harcurile calibru greu si prastiile cu raza lunga de actiune.

  3. Mihnea, vezi tu ce innuraturi iti iei.
    Era jale mare pe aici acum cateva zile ca producem la Bacau turele pentru transportoare blindate.

  4. Soiul acesta de triticale se depoziteaza in silozuri in muntii Vrancei si nordul Moldovei, realizeaza foarte bine infratirea dincolo de hotare, pot ajunge in siguranta pe calea afluentului la gurile Dunarii si mai departe flamanzilor..

  5. Excelent de bine!
    Mai rămâne de răspuns de către excelențele lor, conducătorii țării noastre care încă mai este, la întrebarea: cine o să și tragă cu ele?
    (Shrek 1 – pentru cunoscători).

  6. Felicitari pentru cei care manageriaza proiectul sus mentionat, asta este o lectie de patriotism pe care o asteptam de prea mult timp, si tineti minte ca nimeni nu se bucura cand tara se intareste insa astfel se castiga respectul din partea vecinilor si celorlate state pe care l am pierdut dupa lovitura de stat din 1989 !!
    Si asta sa fie numai un mic inceput, demarati orice proiect industrial care pune in valoare inteligenta romanesca si este creator de locuri de munca in Romania pentru a le da tinerilor un semnal ca decidentii politici se intorc la normalitatea sustinerii intereselor nationale si pe urma altele – dupa modelul U.K., Germania, Franta, Turcia, Cehia si chiar Ungaria -ultima fiind deja in avanpostul producatorilor de top in domeniul producerii de pulberi si materiale explozive si a liniilor de productie de munitie de top – proiectile de tancuri pentru armatele NATO si faimoasele munitii de artilerie de 155 de mmm – cu sprijinul si consilierea Austriei si Germaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.