România, la controlul MCV

O delegație a Comisiei Europene efectuează de luni până miercuri o vizită la București, anunță Guvernul. Experții europeni se vor întâlni cu reprezentanții instituțiilor responsabile în domeniile vizate de Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV).

„O nouă misiune de evaluare va avea loc în perioada 10-12 februarie 2020, experții Comisiei Europene urmând să aibă întâlniri cu reprezentanții instituțiilor responsabile în ariile vizate de MCV”, au transmis reprezentanții Guvernului, într-un comunicat de presă.

În acest context, Executivul a publicat pe site-ul oficial Codul de conduită al membrilor Guvernului României, recomandare care ar fi trebuit implementate până în octombrie 2019 când a avut loc precedenta misiune de evaluare.

Ce prevede Codul de conduită
– membrii Guvernului își exercită mandatul în conformitate cu principiul separației și echilibrului puterilor, cu respectarea independenței justiției.
– principiile după care își ghidează ativitatea Executivul sunt: supremația Constituției și a legii; prioritatea interesului public; profesionalismul și exemplul personal; integritatea morală și transparența în exercitarea demnității publice.
– membrii Guvernului trebuie să aibă o ținută vestimentară decentă și să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase.
– demnitarii Guvernului trebuie să asigure ”folosirea utilă și eficientă a banilor publici, în conformitate cu prevederile legale”.
– La capitolul Integritate morală este prevăzut că „membrii Guvernului nu acceptă, direct sau indirect, niciun fel de cadouri sau alte avantaje” care ar putea influența sau care ar putea să fie percepute ca influențând exercitarea atribuțiilor.
– membrii Executivului sunt obligați să anunțe orice posibil conflict de interese si nu au voie să își asocieze numele sau imagine cu acțiuni publicitare pentru promovarea unei activități comerciale.
– cei care fac parte din Executiv pot comunica cu presa doar prin intermediul structurilor specializate și că pozițiile publice pe care le au reprezintă ”poziția oficială asumată de Guvernul României”. În cazul în care „nu există o poziție oficială”, aceștia au „obligația să facă cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al Guvernului”.

Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Cand nu vrei sa-ti asumi ceva o iei cu :expertii ,specialistii ,institutul …,asta-i iresponsabilitate ,lasitate .
    Romania la control : GINECOLOGIC ?,MCV seamana cu un control genital sumar fara macar Papa-Nicolau !,dupa miros -PUTE A HOIT !!,,fara masca de gaze nu te apropii ,te intrebi – o fi moarta-ncotet si cu curul in usa ??.
    Cand am aderat la UE ne-au dat chilotii jos !,am platit de ne-am spetit consultatiile la fistecare ba cu BCR si PETROM ,ba cu CS Galati ,ba cu ..las ca stiti voi tot,hai intrati ca mai vedem !!si de 13 ani vedem pe dracu ,suntem piata de gross pentru solduri ,second-handuri si mai nou locatia azilantilor refuzati de conclavul de BRUXELESS .
    Cand nu vin pentru MCV ,vine FMI sau BM sa ne frece ridichea ,iar cand vrem sa rasuflam usurati se cere de licurici sa mai
    cotizam pentru NATO ,or ceva seconhaduri or terthanduri vezi FRECATELE DE RUGINA ,OR F 16 de pe butuci !!.
    Ca asa este viata ,ca asa e ea ,ca iti vine cateodata sa te caci in ea. Cand nu-i cap vai de picioare !!

  2. Sosește un grup de imbecili sa se-ntalnească cu un grup de zoofili. Rezulzultatul:un mutant genetic cu inima de bolovan, suflet de sluga parlita, minte reesapata si trup de martan in căldurile sasului.

  3. „membrii Executivului sunt obligați să anunțe orice posibil conflict de interese si nu au voie să își asocieze numele sau imagine cu acțiuni publicitare pentru promovarea unei activități comerciale.” Oare asta cum se impaca cu functia de ministru dar si de anagajat la societate privata caruia ministrul ii acorda finantare de la stat?! Cum o fi cand patronul afacerii private ii sugereaza angajatului sau sa vada daca ministrul poate sa finanteze (evident legal, ca la PNL-isti) de la bugetul de stat parte a activitatii afacerii sale private?

  4. Abia aştept desfăşurarea lucrărilor delegaţiei. Ca o previziune: întâlnirile se vor limita la „structurile” guvernamentale sau nu, care au o viziune neoliberal-reacţionară, iar concluziile, în bine cunoscuta dublă măsură, vor spune că au fost normale şi asumările de răspundere şi cele 25 de OUG-uri – „cam noaptea ca hoţii” – fără avize în conformitate cu legea; şi desfiinţarea JIIJ va fi considerată „normală”, cu repectarea separaţiei puterilor şi independenţei Justiţiei. Sic! Dar să nu anticipăm!

  5. Murphy avea definitia exacta a expertului. Un inginer care vine din alt oras. Cred ca e perfect aplicabila si experitilor de la bruxeles. Niste juristi din alta tara.

  6. Cică miniștrii trebuie sa aiba un vocabular decent, nejignitor. Păi sica al nostru vorbește si jigneste ca ultimul bețiv dintr-un birt de mahala.

  7. Cu cine dracu’se intalnesc astia,cu rejectatii astialalti,nimic in drum,care nici macar nu cunosc in ce emisfera suntem?Atentie,demiterea se ia la fel ca virusu’,recomand masti si costum de unica folosinta,oricum coconu’il au de cand si-au luat panarama fara grad profesional si cu tinichele uriase pe coada,nu spui cine da’se stie,astept sa dea iama in ei cu incompetenta crasa ce o are si prostie incomensurabila!Da’e bine,noi importam stifturi si exportam jeguri secu-comunistoide!Vivat balamucu’!

  8. Experti?! Care e definitia reala a cuvantului expert si calitatile plus studiile pentru cei care se lauda cu asemenea titulatura? Faceti analiza in paralel a acestui cuvant su persoanele care se cred asa si veti gasi o mare eroare! Nu se pupa decat pe buzunar, cont, interese,bunastare, liniste si loc de munca sigur pentru zeci de ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.