România, „o nouă ofensivă”

Ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, joi, că România începe o nouă ofensivă pentru a adera la spațiul Shengen, menționând că în ultimele săptămâni a reorganizat la nivelul sistemului de gestiune al afacerior europene din țară grupuri de lucru pentru acest lucru.
”Cu siguranță România are toate drepturile de a fi parte din Schengen. România îndeplinește de mai mulți ani toate criteriile pentru a adera la Spațiul Schengen și acest lucru a fost menționat, transmis de toți oficialii români. Dar nu vom sta doar la simple declarații. De aceea deja de trei săptămâni am redemarat, reorganizat la nivelul sistemului de gestiune al afacerior europene din România grupurile de lucru privind Schengen. România începe în acest sens o nouă organizare a proiectului nostru de aderare la spațiul Schengen , putem chiar vorbi de o nouă ofensivă în marginea acestei idei”, a spus ministrul.

În opinia acestuia, România poate contribui mai bine la reforma Schengen dacă este în interiorul Schengen.

”Probabil că trebuie să ne schimbăm tactica, trebuie să fim mai proactivi și să fim mai prezenți în țările în care există un anumit scepticism cu privire la aderarea țării noastre. Este nevoie ca România să fie mai proactivă, nu doar să fie în așteptarea unui răspuns din partea țărilor membre. Avem sprijinul Comisiei Europene, avem sprijinul unei bune părți a statelor membre. Este important să fim prezenți acolo în statele care au anumite reticențe. Avem în vedere ca, în perioada următoare, să avem întâlniri și vizite importante atât în Olanda, atât în Germania, cât și în Franța pentru a da toate informațiile necesare cu un nou dosar precis în care avem argumentele politice și tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen”, a mai spus Negrescu.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, că România și Bulgaria trebuie acceptate cât mai rapid în spațiul de liberă circulație Schengen.
„Este timpul să aducem România și Bulgaria în zona Schengen. Și Croația trebuie adusă în Schengen, dupa ce îndeplinește condițiile tehnice. Croația merită calitatea de membru deplin, dacă vrem ca UE să ne unească continentul, mai degrabă decât să îl împartă. Trebuie să menținem o perspectivă credibilă pentru deschidere către țările din Balcanii de Vest. UE va avea mai mult de 27 de state membre”, a afirmat oficialul CE.

Recomanda