Avertismentul BNR

”România riscă să nu mai îndeplinească criteriile de aderare la zona Euro”

Economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, a declarat, luni, că anumite criterii de aderare a României la zona Euro, precum deficitul bugetar, inflația și dobânzile, riscă să nu mai poată fi îndeplinite de anul viitor.

„Cel mai mare pericol de depăşire îl reprezintă deficitul bugetului consolidat situat la nivelul limită de 3% din PIB şi care, conform prognozei Comisiei Europene, riscă să depăşească acest nivel mergând spre 3,9% la anul, dacă nu se iau măsuri compensatorii”, a susținut Lazea, la Conferința „România și aderarea la zona Euro”, care se desfășoară la Palatul Parlamentului.

Valentin Lazea a mai spus că alte două criterii riscă să nu mai poată fi îndeplinite începând cu anul viitor.

„Acestea sunt criteriile referitoare la inflaţie, acel indice armonizat al preţurilor de consum, şi cel referitor la dobânzile pe termen lung. Criteriul legat de inflaţie este o ţintă mişcătoare care la nivelul lunii septembrie era de 1,5 puncte procentuale peste 0,4% care este media celor mai importante, cu alte cuvinte 1,9%”, a adăugat reprezentantul BNR.

Economistul șef al Băncii Naționale a afirmat că România îndeplinea, în septembrie, criteriul de inflație, însă potrivit prognozelor BNR, acesta va depăși 2,5% la mijlocul anului 2018.

„Politicile de relaxare fiscală şi salarială începute în vara anului 2015 şi accentuate în anii 2016 şi 2017 de guverne cu coloraturi diferite politice, astfel de politici de relaxare fac dificilă încadrarea în continuare în criteriile nominale”, a susținut Lazea.

Recomanda
Eugenia Solomon 869 Articole
Author

15 Comentarii

 1. Cu alte cuvinte, salarii minuscule de câțiva euroi că altfel se strică armonia fiscală și nu mai atinge capitalul ținta de profit. Eject.

 2. absolut nicio problema! esti panicata stimata autoare? exista viata si fara euro si fara UE si fara rusi si fara americani! nu exista vita fara noi, care ne traim viata!!!!! tine minte si comporta-te in consecinta atunci cind mai scrii. economistul BNR e nimeni. A-l cita inseamna a produce o falie intre constiinta si suflet, adica a pune bazele unei lumi primitive.

  • Exista viata fara euro? fals. Totul se calculeaza, au preturi in euro, de la energie, curent, carburanti, gaz, pacura, la tehnologiile de varf, calculatoare, smartphonuri, abonamente, casele, terenurile, onorarii notariale, avocatesti, absolut totul, numai salariile le primim in lei din ce in ce mai jigariti. Exista viata fara euro numai in tarile in care totul se calculeaza in moneda nationala. Nu este cazul la noi, din acest motiv toate preturile depasesc pe cele din zona euro, leii jigariti nu mai au nici o valoare.

  • Pt.Poli 21. Asta este opinia mea, daca dumneata ai o opinie spune-o, dar bag sama ca vrei sa ma persiflezi cu afirmatia ca sunt chipurile un ” analist economic ”, cred ca esti putin caraghios cu panda asta a ce spun eu prin comentarii ! Spor la treaba daca asta este scopul vietii dumitale sa stai cu geana pe ce comentez eu !

 3. Cand lor le e frica de FALIMENTUL tarii, nu cred ca le arde lui Dragnea, Tariceanu si Tudose de Aderarea la Euro!
  Oricum, la cat de sarace sunt Muntenia, Oltenia si Moldova, ma indoiesc eu ca UE va accepta curand aderarea Romaniei la zona Euro!
  Cu ce sa aderam, cu Saracia din Telormanul lui Dragnea!?
  Pana si Dragnea e constient ca nu e posibil, d-aia nu ii intereseaza deloc pe PSDei!
  Nivelul lor de Referinta e Teleormnaul lui Dragnea, NU Uniunea Europeana si zona Euro si Schengen!

  • Ce tot bati campii? Numai Bucurestiul singur creaza pib mai mare cu mult fatza de toate orasele voastre din Ardeal.Daca mai adaugam si Craiova,Pitesti si Ploiesti, ar trebui sa te duci la culcare cu prostiile din capul tau.

  • @Tiaso: unde-ai citit bazaconiile?
   La INS-PSD-Teleorman?!

   Daca chiar vrei sa fii INFORMAT Corect, uite aici, gasesti pe Euratic.ro, ultimele Cifre publicate de CE in 13.04.2017:

   „Un Raport al CE arată că în 30 din cele 41 de judeţe ale României PIB-ul/cap de locuitor este în creștere, dar este încă SUB 50 % din media UE.

   Venituri mici în 5 din cele 8 Regiuni de dezvoltare.

   Doar regiunile Centru, Vest şi Bucureşti Ilfov NU se încadrează în niciuna din cele 2 categorii evaluate de Executivul european, în timp ce Regiunile de dezvoltare Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia şi Sud-Vest Oltenia fac parte din Categoria celor cu Venituri MICI.

   Practic, în 30 din cele 41 de judeţe ale României PIB-ul/cap de locuitor este în continuare – la 10 ani de la aderare SUB 50% din media UE.

   Judeţele cu venituri mici:

   1. Nord-Vest: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj.

   2. Nord-Est: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

   3. Sud-Est: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

   4. Sud-Muntenia: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.

   5. Sud-Vest Oltenia: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

   În cele 5 regiuni trăiesc în jur de 14.750.000 de locuitori din totalul de 20.121.641 – conform recesământului din 2011.”
   Gaseti tot articolul pe Euractiv.ro!
   Si nu mai minti!

  • Draghe Lili,eu nu imi fac idei dupa statistici, ci dupa realitatile pe care ,intamplator, le-am vazut personal prin multe locuri,pentru ca am umblat cam peste tot prin Romania,si pe la voi,prin orase si prin sate,si chiar si prin Teleorman.Dar am umblat si pe afara si am vazut chiar si in Franta,Mare Britanie si Germania,ca sunt unele regiuni mult mai sarace ca la orase,mai ales zonele agricole,unde activitatile sunt subventionate,iar pe acolo am fost surprins sa vad ca taranii (ca au si aia tarani) traiesc cam ca taranii romani la un nivel nu prea grozav de ridicat care ar parea mult prea modest fata de cei de la orasele lor,iar pe acolo nu bantuie psd-ul,dar asa este alcatuita lumea,adica si cu regiuni mai sarace si care sunt asa din alte pricini care nici pe departe nu sunt politice,sau ca ar fi oamenii puturosi.Iar oamenii aia nu sunt nici dispretuiti si nici lasati in voia Domnului nesprijiniti,ci subventionati pentru ca asa functioneaza statele.Doar nu trebuie abandonate regiunile mai sarace ca sa vina altii sa le ia sa ii scape de griji.Dar de unde sa stii tu toate astea care ai mers toata viata doar de acasa pana la bai la Caciulata.Daca o luam dupa statistici stiai ca pib-ul pa capul tau este cu mult mai mic ca al multora care locuiesc pe insulitzele alea din Atlantic sau Pacific(pe acolo nu am ajuns…inca),dar care platesc la greu multe lucruri care tie ti se par banale? Saracia este diferenta intre ce ai deja si ceea ce ti-ar trebui, ca sa traiesti decent, si nu ce spun statisticile.Iar in unele locuri iti trebuie mai mult,iar in altele mai putin.

 4. Paguba in ciuperci….saracului tinut asa de sefii sai, doar tichia asta de margaritar i-ar mai trebui…in rest le avem pe toate rezolvate…

 5. In cazul asta ar trebui ca unele tari din zona EURO sa iasa numaidecat de acolo, caci nici ele nu indeplinesc criteriile. Franta, se aude?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*