România „statului vertical“ și a infrastructurii paralele

Recunosc că m-a intrigat tot timpul fatalismul mioritic al poporului român, „o monumentală lecţie de laşitate, de renunţare“, dacă ar fi să ne luăm după unii exegeţi, care ar trebui scoasă din manualele şcolare. De cele mai multe ori am privit această atitudine ca pe o trăsătură de caracter care dă un farmec  aparte românilor, însă acest sentiment dispare când constatat că românii au ajuns din ce în ce mai mult să confunde un management prost cu destinul.

Acesta este şi motivul pentru care românul încă mai dă vina pe soartă în faţa unui accident rutier cauzat de craterele din asfalt, soarta agriculturii şi a aşezărilor rurale, încă mai depinde de cantitatea anuală de precipitaţii şi Dumnezeu încă mai este răspunzător pentru asta.

Reprezentând ansamblul principiilor folosite ca un tot unitar pentru furnizarea unor servicii, infrastructura este un domeniu care ar trebui să preocupe orice stat civilizat în vederea asigurării desfăşurării şi dezvoltării sectoarelor economice.

În contextul actualelor schimbări geostrategice, mai mult decât oricând ar trebui să vorbim de infrastructura rutieră, feroviară, de comunicaţii, de transport, de energie electrică și, având în vedere schimbările climaterice, de infrastructura ecologică.

România secolului XXI încă mai stă la mila litrului de apă/ metrul pătrat. România ocupă locurile codașe la nivelul UE când vine vorba de infrastructură. Nu avem autostrăzi sau cale ferată datorită faptului că am tratat extrem de prost un sector esențial al economiei naționale. Conectarea la marile coridoare europene, fie că vorbim de autostrăzi, fie de calea ferată sunt blocate de dificultăţile inerente obţinerii unei autorizații. Totodată, blocajul apare şi la nivelul instituțiilor statului care, datorită suprareglementărilor venite de la Bruxelles și a excesului de zel împiedică ca marile proiecte de infrastructură să poate fi realizate. Întrebările care se nasc sunt cum poate o instituție a statului român să blocheze însuşi statul în demararea unor proiecte majore de interes național şi de  nimeni nu răspunde întârzierilor apărute în execuția acestor proiecte, precum şi în gestionarea frauduloasă a fondurilor alocate dezvoltării infrastructurii?

Minunata luptă anticorupţie a creat premisele responsabilizării clasei politice şi a oamenilor de afaceri implicaţi în cheltuirea banului public, numai că, după ani şi ani de chinuri şi zbateri, de cătuşe televizate şi glorioase arestări, nu mai auzim nimic despre EADS, Microsoft, Udrea, Cocoş, Codruţ Marta sau Căşuneanu. Mai nou, se pare că şi alți sunt curați ca lacrima.

În orice ţară civilizată aceste proiecte sunt o problemă de securitate națională, născută din necesitatea creării unui sistem de interconectare  cu toate sectoarele de activitate economice și geostrategice, realizările politice fiind legate de reușita acestor proiecte de infrastructură care creează oportunități economice și locuri de muncă. Din păcate în România, cu concursul larg al instituţiilor de forţă, banul public este sifonat către o categorie de persoane din anturajul oamenilor politici, iar din lozincile ieftine, precum cele pe care ni le-a înşirat Marele Om, ar trebui să înţelegem că nu există un stat paralel, ci, mai nou, doar un „stat vertical“ care nu a irosit niciun efort în apărarea siguranţei naţionale şi a luptei împotriva terorismului.

Prin urmare, să dormim liniştiţi, „statul vertical“ există şi funcţionează, dar până să murim de mâna teroriştilor, vom muri din cauza găurilor din şosele, a bacteriilor din spitale, a inundaţiilor nestăvilite, iar pe copiii noştri nu îi va racola vreun islamist extremist, pentru că vor avea o sănătate precară din cauza şcolilor cu toaletă în curte, unde învaţă în „statul vertical“, cu infrastructura plină de pulbere de stele de generali.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

17 Comentarii

  1. in Romania nu exista lupta anticoruptie ci lupta intre grupuri de interese,toti sunt corupti si toti vor sa fure,termenul de lupta anticoruptie e pentru prostime

  2. ISTORIA ne-a plamadit ca popor in aceasta răspântie aspra de culturi si religii. Pământul bogat si o populatie redusa numeric au fost invitatii la jaf si ocupatie pe care vecinii noștri, sau oportunisti de aiurea, le-au speculat si au știut să devină mai puternici decat noi, pe seama naivitatii si slabiciunilor noastre. Incapacitatea organică de solidarizare, colaborarea greoaie in diferite etape istorice au divizat si transformat un popor milenar in ardeleni,moldoveni, bănățeni, olteni samd. Retrospectiv cunoastem anumite lucruri despre modul cum autenticele elite românesti s-au sfârșit în războaiele fără număr pe care au trebuit sa le poarte deceniu dupa deceniu, secol dupa secol. În locul acestor oameni intr-adevar ghidati de valori moral-religioase, ne-au fost impusi cu forta sau cu viclenia străini să ne conducă. Cu putine exceptii acestia au fost degenerați si o data cu ei au degenerat si cei stapaniti…In ISTORIE ne-a salvat doar spiritul de sacrificiu, vointa de libertate, identitatea nationala, responsabilitatea pt viitorul copiilor nostri…

  3. Excelenta fotografia ce insoteste articolul!
    Mai lipsea, spre comparatie, o fotografie cu viloaiele liderilor politici, in frunte cu Dragnea, vila aia intinsa pe 3 Strazi la Alexandria, cu Nocturna, Teren de Tenis, Piscina(evident!), foisor de lux si cate si mai cate!
    Oamenii atsia din fotografie, fiti siguri, sunt votantii lui Dragnea, de 28 de ani voteaza cu PSD!!!

    • Mai lasa deoparte acuitatea vizuala a evidentelor care nu tine loc de inteligenta.
      Inteleg ca azi e zi de salariu la voi dar noi romanii vrem sa ne odihnim.Bre!

  4. Si vor vota Psd-ul inca 28 de ani, atata timp cat pe cealalta parte a esicherului politic sunt dosr oameni de paie gen Iohanis, Orban, si nu adevarati barbati ( sau femei) de stat care sa se ingrijeasca de soarta poporului nu de buxunarul securistilor

  5. ” Romanii au ajuns din ce in ce mai mult , sa confunde managementul prost cu destinul „. De accord d.le ziarist , dar cine a fost ” managerul general ” al Romaniei in ultimii 27 de ani ? Era bine sa fi continuat ideea , cu responsabili de starea Romaniei astazi …dar nu se poate n-ui asa ?

  6. Ai dreptate insa ai spus foarte putin din adevarurile masluite cu grija de jnapanii politici, adevarati „Machiavelli notorii”, lipsiti de orice responsabilitate, bun simt, cinste, corectitudine si demnitate. Romania din spatele „luxului si privilegiilor parlamentarilor, fandositelor mironosite ale fostei familii regale pentru care Tariceanu vrea sa toace milioande de euro din banii romanilor, de parca ar fi din buzunarul lui, din spatele marilor aranjamente financiare dubioase, Romania din spatele acestora esrte o Romanie a mizeriei in care traiesc milioane de romani aproape ca in jurul anului 1900. Aceste milioane de romani sunt cautati doar din 4 in 4 ani pentru voturi, in rest, nu-i mai intereseaza pe politicieni, cum traiesc, daca mai traiesc, de educatia, cultura si sanatatea lor, traiesc la o periferie a societatii mizerabila, drumuri in care intri pana la genunchi cand ploua, bordeie care cad pe ei, Wc in fundul curtii, lighene cu smaltul sarit in loc de ghiuveta, mancare putina si de proasta calitate, plina de chimicale toxice, saracie amara. Aceasta este circa jumatate de Romaniei, de care nu se intereseaza aproape nici un politician, aproape niciodata. Ei reprezinta Romania „doar cu numele, restul, politicienii corupti, hoti si mincinosi.

    • M-am pacalit citind titlul si crezand ca e vorba de acea infrastructura ce defineste civilizatia: canalizarea, asfaltarea strazilor, etc., cand colo, iar despre autostrazi, de parca romanii s-ar fi nascut, dorm si mananca pe autostrazi.

  7. Ai dreptate insa ai spus foarte putin din adevarurile masluite cu grija de jnapanii politici, adevarati „Machiavelli notorii”, lipsiti de orice responsabilitate, bun simt, cinste, corectitudine si demnitate. Romania din spatele „luxului si privilegiilor parlamentarilor, fandositelor mironosite ale fostei familii regale pentru care Tariceanu vrea sa toace milioande de euro din banii romanilor, de parca ar fi din buzunarul lui, din spatele marilor aranjamente financiare dubioase, Romania din spatele acestora esrte o Romanie a mizeriei in care traiesc milioane de romani aproape ca in jurul anului 1900. Aceste milioane de romani sunt cautati doar din 4 in 4 ani pentru voturi, in rest, nu-i mai intereseaza pe politicieni, cum traiesc, daca mai traiesc, de educatia, cultura si sanatatea lor, traiesc la o periferie a societatii mizerabila, drumuri in care intri pana la genunchi cand ploua, bordeie care cad pe ei, Wc in fundul curtii, lighene cu smaltul sarit in loc de ghiuveta, mancare putina si de proasta calitate, plina de chimicale toxice, saracie amara. Aceasta este circa jumatate de Romaniei, de care nu se intereseaza aproape nici un politician, aproape niciodata. Ei reprezinta Romania „doar cu numele, restul, politicienii corupti, hoti si mincinosi, care au doar propriile interese meschine.

    • Tot nu ai fost eliberat din sclavie, dac-ule? Noroc ca nu din indivizi de genul tau se trag romanii. Si, apropo, dacii,
      cretinel liber, erau condusi de REGI, nu de TZOPARLANI CU AERE ARISTOCRATICE FALSE, securisti inscrisi in aschiile PCR.

  8. Nu va mai plangeti. Astia suntem. Politicienii sunt oglinda poporului. Ca doar nu sunt picati din Luna. Ne meritam cu varf si indesat soarta. Nu va mai dati fete mari ca nu tine!

  9. Unii o ţin langa cu statu’ paralel – sau paralelipipedic, naiba mai ştie.
    Tu zici de statu’ vertical – probabil însemnând că-i musai să stăm drepţi în faţa tuturor aberaţiilor venite de la politruci.
    N-ar fi mai bine o combinaţie, ceva de genu’ statului oblico-verticalo-paralel cu sine însuşi? Eventual şi cu niscai aripioare spiralate?
    Întreb, nu dau cu paru’

  10. Rezumatul din final este nedrept și incorect. Se vede moipsirea din discursului deputatului de opoziție, care în loc să umble prin circumscripția care l-a votat și să vadă ce-i de făcut, să mobilizeze și să ajute primarii, managerii de școli, spitale, să sesizeze în parlament guvernul pe probleme concrete de de infrastrucură, legislație incompletă sau greoaie, de sesizările oamenilor, ia diurnă pe dormitul în teritoriu sâmbătă și duminică și iese pe televizor în restul săptămânii să repete texte ca finalul articolului. Deputatul de la putere idem ca mobilizare doar că repetă lăudatul.

    • Dintre toti caraghiosii aia de pe sticla, nimeni nu-l intrece pe Editat ala de Virgil Guran.

  11. din oferta clasei politice nu poti alege indivizi capabili de managment performant doar incapabili si hoti.

  12. Cei 200m de drum,de la sosea pina la Gara Ungureni(de pe ruta feroviara Iasi-Dorohoi-Botosani),sunt vesnic plini de gropi,din aceasta cauza, soferii nu se aventureaza,prin gropi,de frica ca isi distrug autoturismele.Nu-i de mirare ca numarul calatorilor,nu a
    fost cel scontat,si nu din cauza „Nasului” iar soseaua este aglomerata si in continuare
    poluanta

  13. mai nou toata infrastructura are probleme, important este dacă există soluții?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.