România, trimisă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene

Comisia Europeană a decis vineri să trimită din nou România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru nerespectarea pe deplin a hotărârii Curții din 18 octombrie 2018, care constata neîndeplinirea obligațiilor privind depozitele de deșeuri, a anunțat Ministerul Mediului.

Conform acestei hotărâri, România avea obligația să închidă și să reabiliteze toate depozitele de deșeuri care nu au obținut o autorizație de funcționare.

Curtea a constatat că România nu și-a respectat această obligație cu privire la 68 de depozite de deșeuri.

Aceasta este a doua sesizare a Curții și poate duce la aplicarea unor sancțiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformității, susțin reprezentanții Ministerului Mediului.

„Este o lecție dură pe care o primim astăzi de la Comisia Europeană, însă nicidecum una neașteptată. Privind în urmă la această procedură, începută în 2012, pot spune chiar că autoritățile europene au fost excesiv de îngăduitoare și ne-au acordat toate șansele posibile să ne îndeplinim obligațiile, asumate de țara noastră prin Tratatul de Aderare. Cetățenii României trebuie să știe că Guvernul și Ministerul Mediului nu vor permite ca aceste eventuale sancțiuni financiare să fie plătite de la Bugetul de Stat, adică din buzunarele lor. Aplicarea principiului este singura soluție, așadar ne vom întoarce împotriva deținătorilor acestor depozite și îi vom trage la răspundere”, a declarat Tánczos Barna, ministrul Mediului.

Conform acestuia, din cele 48 de depozite neconforme rămase neînchise și care fac obiectul cauzei, proprietarii acestor depozite au reușit să închidă, în 10 ani, doar șase, dintre care 3 au fost închise abia anul acesta.

„Este vorba despre depozite municipale și industriale istorice, pe care nu se mai depozitează de zeci de ani, dar care, în loc să fie închise conform și ecologizate, au fost pur și simplu abandonate de proprietarii lor. Pentru restul de 42 de depozite neconforme rămase de închis, ne aflăm în diferite faze: pentru 8 depozite municipale am asigurat finanțarea din Fondul pentru Mediu și se află în diferite faze de închidere. Mai există alte 9 depozite industriale, aflate în proprietatea a diverși agenți economici, pentru care s-au realizat anumiți pași, chiar dacă insuficienți”, a adăugat ministrul.

El susține că cea mai gravă situație este însă aceea a celor 25 de depozite industriale ai căror proprietari se află în procedură de insolvență sau faliment și pentru care demersurile de închidere sunt practic inexistente. Tánczos Barna anunță că pentru acestea au fost demarate procedurile în vederea exproprierii și finalizării obligației de închidere de către statul român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Oare Curtea Europeana nu sanctioneaza si companiile din Vest care trimit deseuri in Romania? Sau alea sunt ajutoare umanitare?

  2. Romania este o tara frumoasa nenorocita de un popor primitiv si needucabil ! Problemele de mediu , asemenea multor alte probleme nu vor putea fi rezolvate niciodata fara implicarea directa a UE . Clasa politica romaneasca , o adunatura de trogloditi pusi pe jaf fara nicio remuscare . Babuini cu instincte primitive de capatuiala , fara minimum de constiinta civica s-au perindat prin guvernele Romaniei din ’89 si pina acum , urmarind un singur scop , jaful demential . Nu intereseaza pe nimeni , mediul ,distrugerea a tot ce ne inconjoara …

  3. Ce le cere UE?? DEPOZITE , RECICLARE, etc ?
    Păi i-a vedeți corupție la nivel înalt pt că se tolerează IMPORTUL DE GUNOAIE SI DEȘEURI DE TOT SOIUL
    CUM E POSIBILĂ O ASEMENEA CRIMĂ??
    Se lucreaza pe spargi mari??
    Ce țara e asta ? România e groapa de
    gunoi a Europei?

  4. pe ei si pe mama lor! ca ruminii e prosti si se duc ca ghioceii la Bruxeles

  5. premiere 500euro pentru fiecare caz de locuinta ilegala,fara autorizatoe de vonstructie.
    premiere 500euro pentru film,foto,date transmise in scopul prinderii celor care arunca gunoi,polueaza.
    premiere 500euro pentru fiecare servis auto,spalatorie auto prinsa ca nu declara,nu factureaza.
    tiganii prinsi ca ard in jurul capitalei suiti pe stlp in piata universitatii sa i vada toata lumea.

  6. Și, pentru că nu ne era de ajuns, se importă în draci gunoaie pentru a fi ‘incinerate’ că, doar se știe, ‘avem’ tehnologia adecvată ! Pandemia, cu ale sale reguli, facilitează arderi necontrolate la adăpostul nopții.

  7. Bine, bine, Curtea Europeana, va sanctiona Romania,ca nu respecta hotararile acestei Curti, dar ce vina are poporul roman , ca sa suporte sanctiunea ? Care este vina lui ! Persoane fizice , platite din banii nostrii si care nu si-au facut treaba , din lene si incompetenta, nu exista ? Tot poporul roman este de vina si-n acest caz? Curtea Europeana nu stabileste persoanele fizice vinovate , ci numami tara , restul este treaba justitiei romane ! Doar ca in Romania democrata, nu este nimeni de vina , nu este nimeni sa raspunda ! Ce bine traiesc unii in tara asta , semneaza state de salarii , fara sa aibe vreo raspundere! Bravo lor ! Prostii platesc! Eh! Daca ar fi numai asta !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.