Rozmarinul activează circulația sângelui

Rozmarinul nu este doar un condiment  de excepție, ci și o plantă care activează circulația sângelui și care îmbunătățește memoria. Este un condiment de origine mediteraneeană care a devenit popular încă de pe vremea romanilor. Atunci, era folosit la ceremoniilor  religioase în bucătărie, dar și în medicina populară.

Potrivit unor cercetări recente, antioxidanții din compoziția rozmarinului previn îmbătrânirea prematură a țesutului cerebral, ceea ce scade riscul instalării bolii Alzheimer. Astfel, oamenii de știință au observat că rozmarinul îmbunătățește memoria cu 60-70%.

Cură pentru memorie

Aceasta este indicată mai ales în perioadele de examen. Pentru stimularea memoriei se recomandă infuzia, preparată dintr-o linguriță de rozmarin la 250 ml de apă fiartă, lăsată 10 minute la infuzat și se beau 2 căni pe zi. Tot două căni de infuzie se recomandă și în cazul în care suferim de cardiopatie ischemică.

Pulbere pentru hipotensiune arterială

În cazul în care suferim de hipotensiune arterială, fitoterapeuții ne recomandă consumul zilnic a două lingurițe de pulbere de rozmarin. Iar cura trebuie să dureze minimum două săptămâni. Pulberea se prepară astfel: se pune la uscat rozmarinul, după care se macină cu ajutorul râșniței electrice. Se ia câte un vârf de cuțit de două ori pe zi, mai ales în cazul asteniei și oboselii psihice. Planta are efect reconfortant care induce o stare de energie și revigorare.

Reduce durerea cauzată de artrită

Artrita este o afecțiune foarte dureroasă, iar durerile pot fi ameliorate cu diverse remedii din rozmarin, care funcționează ca un analgezic local. Cel mai eficient remediu este uleiul de rozmarin, care poate combate durerea. Se recomandă  masarea cu ulei esențial de rozmarin a zonelor cu probleme de 2 ori pe zi. Acest ulei este eificent și în reducerea durerilor musculare, de cap și reumatice, prin aplicarea pe locurile afectate.

Masaj pentru tratarea migrenelor

În cazul în care o migrenă enervantă vă chinuie și vă strică ziua, se administrează intern câte 30 de picături de tinctură de rozmarin. În plus, se masează tâmplele și fruntea cu același produs din rozmarin. Tinctura se prepară astfel: o mână de rozmarin se lasă la macerat două săptămâni într-un borcan de 800 g cu alcool. La final, se filtrează. Se iau câte zece picături de 2-3 ori pe zi.

Nu trebuie să uităm nici de vinul de rozmarin foarte util în cazul paraliziei faciale. Se taie mărunt o legătură de rozmarin și se pune într-o sticlă cu un sfert de litru de vin. Se lasă la macerat timp de două săptămâni, după care se filtrează. Se ia câte o lingură de 2-3 ori pe zi. este bun împotriva paraliziei faciale.

De ajutor pentru păr și piele

Pentru eliminarea mătreții, este și infuzia de rozmarin. Se amestecă planta (3 linguri) cu apă clocotită (500 ml)și se lasă la infuzat într-un termos 6 ore. Se aplică infuzia la rădăcină și se lasă să se acționeze 30 de minute, timp în care se înfășoară părul într-un prosop.

Pentru a preveni îmbătrânirea pielii se amestecă 3 lingurițe de rozmarin cu 2 lingurițe de mușețel și 2 lingurițe de frunze de mentă. Peste plantă se toarnă 1 litru de vin alb sec și se lasă la macerat 2 săptămâni. Ulterior, se adaugă în amestec 2-3 picături de ulei esențial de rozmarin. Loțiunea obținută se aplică pe față în fiecare seară, cu ajutorul unei dischete demachiante.

Contraindicații

Utilizarea rozmarinului în scopuri terapeutice este interzisă femeilor gravide, persoanelor care suferă de colite, ulcer gastric, hipertensiune și boala Crohn. De asemenea, tratamentul intern cu ulei esențial de rozmarin  se face doar cu acordul medicului.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.