Rusia și China așteaptă sfârșitul fără strălucire al lui Merkel

După eșecul negocierilor pentru formarea unei coaliții, Angela Merkel spune că dorește în continuare să rămână cancelar, însă mergând pe o cale care îi sperie mult pe susținătorii săi din Germania și din lume – alegerile anticipate.

Calea către formarea guvernului se dovedește mai grea decât ne-am așteptat“, a spus Merkel la postul ARD. Merkel este „sceptică“ în privința unui guvern minoritar (CDU deține 246 de mandate din totalul de 709 din Bundestag) și a declarat că „alegerile anticipate ar fi calea mai bună“.

Într-un interviu pentru ZDF, Merkel a subliniat că Germania are nevoie de un guvern stabil, „nu de un guvern care trebuie să găsească o majoritate pentru fiecare decizie“.

Până și Partidul Social Democrat, care a înregistrat cel mai slab rezultat electoral începând din anii 1920, pare să prefere anticipatele. Președintele Martin Schulz a respins ideea unei noi coaliții cu Merkel din postura de vioară a doua și a spus că „nu se teme de noi alegeri“. În plus, 51% din germani se pronunță pentru anticipate, potrivit unui sondaj publicat de ZDF, față de 43% care se opun unui nou scrutin.

Angela Merkel fiind aparent resemnată cu eșecul negocierilor cu liberalii și ecologiștii, mingea a trecut în terenul președintelui Frank-Walter Steinmeier, care preferă totuși forțarea unei coaliții și a început propriile negocieri cu partidele. „Mă aştept ca toate părţile să conştientizeze responsabilităţile pe care le au, iar acest lucru nu înseamnă revenirea la urne“, a precizat Steinmeier, care a avut marți consultări cu ecologiștii, iar în zilele următoare va discuta cu social-democrații și cu liberalii, cei considerați „vinovați“ pentru impasul politic. Din SUA și până în Polonia, perspectiva anticipatelor este privită cu teamă. Anticipatele pot aduce și mai multe mandate extremiștilor din Alternativa pentru Germania, pentru a nu mai vorbi despre o înfrângere a lui Merkel și apariția unui nou lider. „Când Germania strănută, Polonia face febră“ și „este greu de crezut că Putin nu va profita de această situație în Ucraina, iar China nu va profita în investițiile-cheie în infrastructură“, scrie portalul polonez prooccidental Onet.

Ziarul elvețian Le Temps consideră însă că Merkel se apropie de un sfârșit fără strălucire și că surprizele din Germania sunt binevenite.

„Angela Merkel a fost prezentată ca singura figură credibilă a lumii occidentale, după șocurile Brexit și Trump, însă ea este și simbolul imobilismului european: rigoare financiară, uneori în exces, reticență la construcții politice noi și dorind mereu să nu bruscheze“. Lider al Bătrânului Continent, Germania pare pregătită pentru o conducere mai hotărâtă, mai inspirată și mai puțin uzată, scrie Le Temps.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Sper sincer sa ramana, dar daca Doamne fereste pierde, va pierde pe mana ei. Liderilor politici le e frica sa ii supere pe satanisti, dintre care unii le sunt prieteni, ca sa nu piarda puterea. Acum au exemplu de ce se intampla daca nu ii superi – acelasi lucru. Pe masura ce lucrurile devin mai acute, „moderatii” vor fi eliminati fara mila, exact ca in URSS. Apoi moderatii radicali, apoi radicalii moderati s.a.m.d.

  2. Alta care se agata de scaun si nu se lasa dusa. Boala grea puterea asta…

  3. – Curios ca mai nimeni nu vrea sa sesizeze ca nu liberalii si social democratii au facut imposibil un guvern dupa alegerile din septembrie a.c. ci verzii care culmea, doreau o tot mai mare afluenta de imigranti decat chiar CDU si Merkel ! Asa ca apare foarte clar cine e de fapt in spatele acestui mare impas politic din Germania si motivul principal al fricii de noi alegeri. Se pregateste si Joian ? As, el trece dintr-o barca in other boat !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.