S-a descoperit chirurgia plastică din secolul al 16-lea

În ziua de azi, chirurgia plastică a devenit ceva obişnuit, iar implanturile mamare, botoxul, rinoplastia şi liposucţia sunt la îndemână pentru oricine.
Însă arta medicală de a transforma un om în ceva mai estetic nu este aşa de modernă precum ar considera unii.
A ieşit la iveală prima operaţie plastică la nas din secolul al 16-lea într-o carte care a fost vândută recent într-o licitaţie la un preţ de 11.000 de lire sterline, scrie „Daily Mail”. A fost cumpărată de un chirurg plastic care a vrut să rămână anonim.
Opera foarte rară care are titlul „De Curtorum Chirurgia Per Insitionem” – ce înseamnă „Chirurgia defectelor prin implantări – a fost publicată în 1597 şi a fost scrisă de Gaspare Tagliacozzi, profesor de chirurgie şi anatomie la Universitatea din Bologna.
Acesta descrie operaţiile efectuate pentru a repara feţele oamenilor care au fost răniţi în lupte.
Lucrarea este scrisă în limba latină, ilustrată cu diagrame, inclusiv acea operaţie în care nasul pacientului a fost reataşat folosindu-se o bucată de piele de pe braţ.
Într-o imagine se vede pacientul în pat, antebraţul său şi o bucată de piele care este lipită pe nas. Cartea spune cum el a rămas în aceeaşi poziţie timp de aproximativ trei săptămâni, până când pielea de pe braţul său s-a ataşat în mod corespunzător.
După încă două săptămâni bucata de piele a fost modelată astfel încât a semănat cu un nas, iar procesul a fost complet.
Chris Albury, de la casa de licitaţie Dominic Winter, care a vândut cartea, a declarat: „Este o carte minunată şi rară”.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.