S-a redeschis celebrul Hotel Lido (GALERIE FOTO)

În egală măsură, Hotelul Lido cu a sa ”piscină cu valuri maritime” (așa scriau ziarele vremii la inaugurarea din 1930) este o parte frumoasă din istoria Bucureștilor. Și, după felul în care a fost confiscat de comuniști și privatizat după 1990 de urmașii acestora și o parte urîtă, ce ilutrează confuzia și aiureala privatizărilor de după 1990.

Puțini știu că dincolo de faimă, de stil, de arhitectul celebru (Ernest Doneaud), Lido a fost, alături de Athenee Palace Hilton, un fel de simbol al Bucureștilor, așa cum Ritz a fost fala Parisului, Dorchester, a Londrei și St George, a Beirutului. Comuniștii l-au confiscat în 1948 de la celebrul ministru liberal Constantin Angelescu (cel care a introdus în 1925 și în România examenul de bacalaureat) cînd Hotelul Lido era deja donat uneia dintre urmașele sale. I-au făcut hîrtii de preluare pe o clădire care nu mai era proprietatea sa, lăsînd astfel deschisă o cale spre recuperare după o privatizare pe genunchi și în stil proletar făcută de premierul Nicolae Văcăroiu.

Culmea ironiei, comuniștii l-au confiscat, dar nu l-au distrus. Ba pentru multă lume, Lido a rămas farmecul Bucureștilor și în anii socialismului cu a sa ”piscină cu valuri maritime” și cu lumini în apă. Printre războaie, la piscina de la Lido se țineau concerte de jazz și se proiectau știri pe un ecran rulant, se vindeau ”pantofi de bae cu toc aduși din America” și se dădeau petreceri fastuoase.

Tranziția românească a stricat mai mult decît comunismul. Redeschiderea de luni 28 ianuarie a mai trezit Bucureștii din zona centrală și poate fi socotită o uriașă surpriză de iarnă. De luni și luni, în București nu se mai deschide și nu se mai inaugurează nimic. Pițipoancele și interlopii chiar suferă ca niște cîini chinuiți de frig că nu mai găsesc o petrecere de soi la care să-și plimbe portretele. Probabil că asta explică de ce Cristi Borcea și Dan Diaconescu, abia scăpați de pușcărie, s-au grăbit și ei să se arate la marele evniment turistic și monden al Capitalei.

Ce-a făcut Mohamed Murat, unul dintre puținii care a făcut o demonstrație de succes în turismul românesc? A închiriat pentru 15 ani (cu opțiune de cumpărare) celebrul hotel de la familia Angelescu Monteoru, proprietara de azi a edificiului, și a investit curajos într-o restaurare pe care o așteptam de cîteva decenii.

Trebuie spus că și Bulevardul Magheru și Calea Victoriei dau semne evidente de decădere. Peste tot întîlnești magazine părăsite și scoase la închiriere, cămăruțe cu mărunțișuri, covrigi și plăcinte, lucruri de mîna a doua și puține, extrem de puține magazine de calitate, demne de gloria celor două bulevarde. De luni seara, Lido Phoenicia se adaugă zonei Athenee Palace Hilton- Cina- Biblioteca Centrală Universitară, formînd împreună cu acestea o mică insulă de eleganță și bun gust.

De multă vreme, în București nu s-a mai adunat atîta lume. Politicieni și miniștri, oameni din turism și parlamentari, ziariști și invitați de peste hotare. De la Călin Popescu Tăriceanu la Ion Tiriac și la Vasile Blaga sau Alin Burcea, toată lumea s-a înghesuit să vadă cum arată Lido Phoenicia și ce-a făcut Mohamed Murat din hotelul părăsit de Frații Păunescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Comuniștii nu au confiscat, au naționalizat, adică au trecut un imobil din proprietatea privată în ceea a statului, prin decret lege.
    După decembrie 1989 , statul socialist a fost abolit , printr-o diversiune, și reinstaurat capitalismul tot în stil diversionist, și tot prin „decrete lege”, pardon ordonanțe de urgență au fost date legi precum „restitutio in integrum (repunerea integrală în situația anterioară).

    • Din pacate restitutio in integrum nu s-a respectat nici macar in proporție de….1%.Ar fost un din sansele ca regimul proprietatii să intre în legalitate.Ce a urmat…devalizarea băncilor începând cu Bancorex,de unde numai frații Păunescu au luat o sută de milioane $ prin găsirea si ipotecarea hotelului Lido,bun litigios

  2. De ce au decazut Bulevardul Magheru și Calea Victoriei? Din cauza traficului. Traficul infernal al masinilor a alungat traficul pietonal de pe trotuarele bulevardelor. In conditiile de azi, cand masinile stau pe 10 benzi pe Magheru cu motorul pornit, nu e nimeni nebun sa vina sa aspire fumul toxic de Diesel. Singura solutie de reabilitare, e reducerea benzilor si implicit a traficului auto, largirea trotuarelor si instalarea de bariere verzi. Model… La Rambla, dar cu trotuare late pe margini, nu central. Nu trebuie sa mai permitem soferilor sa mearga de la Brasov la Giurgiu pe Magheru.

    • Nu prea cred ca e cum zici tu. Nu mai merge nimeni la cumparaturi pe Magheru sau Calea Victoriei pentru ca nimeni nu vrea sa mearga kilometri pentru cateva magazine, in conditiile in care gasesti mai multe intr-un Mall. Deci, daca vrei un vinovat, mai bine te uiti la marile centre comerciale.

  3. Ar fi corect să menționați și numele arhitectului budapestan Artúr Sebestyén, proiectantul bazinului cu valuri. Este cea de a doua piscină de acest fel din Europa, prima fiind la Budapesta.

    • Off topic: Sarutmana, doamna Hencz Hilda, v-am citit cartea Bucurestiul maghiar cu mare incantare! Semnat un bucurestean vesnic prieten al comunitatii maghiare din Bucuresti si restul Romaniei.

  4. interesanta o constatare … in timpul sarbatoririi cu asa invitati luciosi, hotelul concordia – cel cu unirea principatelor – zace ruinat …

  5. Acum au unde sa-si etaleze fitzele baronii locali, impreuna cu pitipoancele…la asa adunatura de personalitati iesite din puscarie..plus ciuma rosie…o sa fie doar al lor…mama lor de hoti..

  6. Pai vad si un „frate Paunescu” acolo… O, doamne, cum?

  7. Bdul Magheru impreuna cu Calea Victoriei reprezinta nucleul (Centrul) Bucurestiului!!!…adica zona cea mai reprezentativa a orasului! Este mandatoriu ca si spatiile publice ( magazinele variate) ale acestor bulevarde sa fie restaurate si mentinute ca atare pe cit posibil la forma lor initiala, ele fiind cartea de vizita ale orasului!!!…numarul masinilor iti indica importanta cartierului!…
    Mall-urile sint la mare departare de Centrul orasului si poate inaccesibile multora, ele nereprezentind orasul, ci fiind niste centre de comert de arhitectura moderna copiata dupa modelul celor din strainatate si care servesc cartierele indepartate…asa dupa cum magazinele din centru servesv fara indoiala cartierele centrale…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.