S-a votat: Ei vor primi 500 de lei lunar

Deputații au adoptat, miercuri, în unanimitate, un proiect de completare a Decretului-Lege nr.118/1990, conform căruia copiii persoanelor decedate din motive politice în dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945 au dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei. Camera Deputaţilor este for decizional.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Decretului-Lege nr.118/1990, în sensul de a aduce reparaţiile juste, cuvenite, pentru suferinţele îndurate de victimele regimului comunist aflate în viaţă, care, datorită persecuţiilor politice, vădit nedrepte, au fost grav discriminate social şi profesional, ceea ce a avut ca efect limitarea şi restrângerea majoră a veniturilor materiale ale acestora şi ale familiilor lor, timp de decenii, în toată perioada comunistă; de asemenea, se are în vedere ca şi urmaşii celor care au fost victime dovedite ale regimului comunist să beneficieze de reparaţiile acordate prin Decretul-Lege nr.118/1990 deoarece, datorită criteriilor aberante stabilite de regimul comunist, au fost consideraţi ca având „origine nesănătoasă”, suferind multe discriminări şi limitări profesionale”, se precizează în raportul comisiei de specialitate.

Conform proiectului adoptat, „copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, strămutaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei”.

„Copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una din situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), precum şi copilul născut în acea perioadă are dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care a beneficiat părintele său. Copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care a beneficiat părintele său. Copilul care s-a aflat atât în situaţiile prevăzute la alin.(6), cât şi în una din situaţiile prevăzute la art.1 alin. (1) şi (2), beneficiază de indemnizaţia al cărei cuantum este mai mare. La stabilirea indemnizaţiei în situaţia în care ambii părinţi ai copilului au beneficiat de indemnizaţie lunară se ia în calcul indemnizaţia părintelui al cărei cuantum este mai mare”, mai arată proiectul adoptat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Ale dreaku de baragladine bolsevice.Ati votat voi repede.
    Copii celor din anii ’50-’60 sant pensionari de acum iar cei de la revoultie primesc pensii deja.
    Pentru elevii olimpici si copii superdotati nu se gasesc bani de burse. Mai le da primaria 50-100 lei cand si cand.
    Da stiu acestia nu sant majori, nu voteaza.

  2. Stați liniștiți, mai dau și bunicii, din pensia lor „fabuloasă” de 746 de LEI PE LUNĂ! Ar trebui să le ajungă olimpicilor nepoți. Să ne fie clar : nu toți suntem capabili de sacrificiul „model Videanu”! Poate că unii dintre noi, fumam! Altfel, trăiască istoria și istoricii! Mai ales cei care au absolvit la fără frecvență!

  3. Teteta…. Bine ai venit in Rromania. Ai cel mai decent comentariu de pe acest site.

  4. Copii au 70-80 de ani, daca nu or fi dat coltul!
    Asa ati facut si cu veteranii de razboi, 70E pe luna si „veteranii” revolutiei 700E. Sii macar daca ati fi dat doar victimelor!
    Voi ati dat grosul, 6calailor!

  5. Pe pariu ca in nici o saptamina vor aparea cam de zece ori mai multi decit „revolutionari”, care vor incepe sa guiţe că ta-su sau mă-sa, in realitate morţi beţi la circiuma satului, in vreun şanţ sau retrasi la pensii speciale de securisti, cu vreo citeva mii de euro pe lună, au fost „opresaţi de catre statul comunist” ?

  6. Le fata minte doar prostii astora de se cred legiuitori !.
    Acesti indivizi care au furat pe capete ,azi vin cu pomeni pentru cei care au fost victimile comunismului !!,-de rasul curcilor .
    Nu le mariti pensia de dreprt pensionarilor dar le furati din banii de pensii si dati pensii speciale celor care inchid ochii la hotiile voastre.Veniti azi sa legati la ochi o generatie distrusa aceea din anii
    45-64 cu niste pomeni electorale !.Asa cum ati facut din guracasca si excroci -revolutionari pe hartie si i-ati platit regeste sa va sustina lovitura de stat din 89 ,veti inventa si acei copii ai celor aruncati in inchisori dupa pofta unor coate goale ,a unor nimeni scosi in fata vremelnic de propaganda comunista ,tortionarii -calaii cu vcare v-ati facut treaba murdara.N-ati acceptat LUSTRATIA ,ati facut o parodie din condamnarea comunismului si culmea ironiei ati lasat totul in grija lui Tismaneanu fiul unuia din calaii celor morti in inchisorile politice .Azi alta ironie votati 500 de lei cui??.Nu dati 300 de lei unui copil !,dar vreti iar si iar voturi pe pomeni pe promisiuni pe minciuna.JIGODIILOR MI-E SCARBA DE VOI.

  7. Pe langa pensiile grotesti de uriase acordate fostilor tortionari de toate partidele, urmasilor celor schingiuti fizic si moral li se arunca bani de bomboane. Rusine eterna legiuitorilor nesimtiti actuali!

  8. Cat venin la unele comentarii.Se face un act de dreptate si sar toti urmasii fostilor securisti care au fost crescuti si educati in spiritul de ura al parintilor lor fata de cei care au avut de suferit dupa instaurarea comunismului in Romania.Pentru toti un sincer cuvant care a facut istorie pe stadioane ,dar si unui partid actual.

  9. @Aloo et.al.

    Legea e incompletă și în cazul (legii din 1994 a) veteranilor: orfanii nu sunt evidențiați. Iar la noua modificare de acum, nimic despre cei luați în prizonierat în URSS fără un foc de armă imediat după 23 august. Că era 1944! Culmea, legea din perioada comunistă acorda o sumă de bani rudelor ostașilor decedați în prizonierat din acea cauză. Recent a fost publicată o listă considerată definitivă a acestor prizonieri, desigur fiecare familie care știe de ce n-a mai venit acasă vreun înaintaș poate constata dacă este completă ori nu lista.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.