S-au ales cei 6 finalişti ai Eurovision România

Patru piese au fost votate de un juriu. Două piese au fost alese în urma televotului. Duminică seara are loc finala care trimite o piesă la Stockholm

Cine au fost „juraţii”

Semifinala Eurovision România s-a desfăşurat în sala sporturilor „Lascăr Pană” din Baia Mare, spectacolul fiind unul de calitate, prin concept, dar, din păcate, la fel ca şi în anii trecuţi, cele 12 piese nu au prea rupt gura târgului. Două doar, cele care într-adevăr au întrunit cele mai multe sufragii ale juriului s-au detaşat de celelalte. S-a mers în premieră pe un mixt: 4 finaliste au fost decise de juriu, iar celelalte două, prin televot. Tot în premieră, juraţii s-au aflat faţă în faţă cu concurenţii şi şi-au expus opiniile faţă de piesă, interpretare show etc. O jurizare similară am văzut la sferturile de finală de la Eurovision Ungaria, unde, spre deosebire de anii trecuţi, au fost şi multe piese de calitate. Cei 5 „juraţi” au fost: Alexandra Cepraga, Horia Moculescu, Toth Zoltan, Cezar Ouatu şi Randy.

Cele 4 piese votate de juriu

  1. „Moment Of Silence” – Ovidiu Anton (54 de puncte)
  2. „Let In Shine” – Dream Walkers (47 de puncte)
  3. „Behind The Shadows” – Florena (44 de puncte)
  4. „Paradiso” – Mihai Trăistariu (33 de puncte)

Cele 2 piese calificate prin televot

  1. „I’m Coming Home” – Vanotek feat. The Code & Georgian (984 voturi)
  2. „The Voice” – Doru Todoruţ feat Irina Baianţ (852 voturi)

„Ciorba reîncălzită” s-a calificat la mustaţă

De ani de zile, indiferent că a fost vorba de festivalul de la Mamaia, de „Cerbul de Aur”, de Eurovision România sau de alte manifestări artistice de mai mică anvergură, modul în care au votat „juraţii” a generat nemulţumiri, speculaţii, scandal. Nu avem până la această oră reacţii de la cei care au pierdut. Dar un lucru este clar: cei 5 „juraţi” au judecat cam anapoda. Primele două piese într-adevăr au fost din cu totul „alt film” şi au meritat 100% calificarea în finală. Celelalte două însă, nu aveau ce căuta în finală, cel puţin sub girul juriului. Total dezamăgitoare a fost piesa dar şi interpretarea lui Mihai Trăistaru. După ce ai câştigat moral Eurovisionul cu „Tornero” – piesa a devenit hit în mai multe ţări din Europa, să te prezinţi cu o penibilitate de piesă („Paradiso”) cu greu se poate chema „ciorbă reîncălzită”. Şi interpretarea lui Mihai din 2016 este la ani lumină de interpretarea sa de acum 10 ani. Dacă la preselecţie s-ar fi procedat ca în anii trecuţi (când jurizarea era asigurată de juriul TVR, juriul radiourilor FM, juriul compozitorilor, juriul presei scrise şi juriul societăţii civile), atunci „Paradiso” ar fi fost oprită de la ascultare după 20 de secunde şi nu ar fi luat nici măcar un punct. Culmea, piesa interprtată de Mihai Trăistaru s-a calificat în finală la mustaţă, un punct în plus faţă de a 5-a clasată la „juraţi”, noroc că televotul a făcut „dreptate” şi piesa care a pierdut la limită „The Voice” a ieşit a doua şi merge în finală. Dacă ne uităm cum au notat membri juriului cele două piese, vom vedea că diferenţa a fost făcută de Cezar Ouatu şi Randi, care au dat note mai mari piesei interpretate de Trăistariu. Şi piesa clasată pe locul 3, o vedeam mult mai jos. Pe locurile 3 şi 4 ar fi meritat să fie „The Voice”, sau piesa cântată de Irina Popa sau cea interpretată de Xandra. Chiar şi piesa celor de la Jukebox era mai bună decât cele clasate pe locurile 3 şi 4 la juriu.

Cum au acordat „juraţii” punctele

  1. „Moment Of Silence” – Ovidiu Anton – 54 puncte (Cepraga – 12, Ouatu – 12, Toth – 12, Moculescu – 10, Randi – 8)
  2. „Let In Shine” – Dream Walkers – 47 de puncte (Moculescu – 12, Ouatu – 10, Cepraga – 10, Randi – 10, Toth – 5)
  3. „Behind The Shadows” – Florena – 44 puncte (Randi – 12, Toth – 10, Cepraga – 8, Ouatu – 8, Moculescu – 6)
  4. „Paradiso” – Mihai Trăistariu – 33 puncte (Moculescu – 7, Ouatu – 7, Randi – 7, Cepraga – 6, Toth – 6)
  5. „The Voice” – Doru Todoruţ feat. Irina Baianţ – 32 de puncte (Toth – 8, Moculescu – 8, Cepraga – 7, Ouatu – 5, Randi – 4)
  6. „Come On Everybody” – Jukebox – 27 puncte (Toth – 7, Randi – 6, Ouatu – 6, Moculescu – 5, Cepraga – 3)
  7. „I’m Coming Home” – Vanotek feat. The Code & Georgian – 18 puncte (Cepraga – 4, Moculescu – 4, Toth – 4, Randi – 3, Ouatu – 3)
  8. „Letting Go” – Irina Popa – 12 puncte (Randi – 5, Ouatu – 4, Cepraga – 2, Toth – 1, Moculescu – 0)
  9. „Tu eşti povestea” – Gaşca de acasă – 10 puncte (Cepraga – 5, Toth – 3, Moculescu – 2, Ouatu – 0, Randi – 0)
  10. „Superhuman” – Xandra – 8 puncte (Moculescu – 3, Ouatu – 2, Randi – 2, Cepraga – 1, Toth – 0)
  11. „Nai Nai” – Andra Olteanu – 5 puncte (Toth – 2, Moculescu – 1, Ouatu – 1, Randi – 1, Cepraga – 0)
  12. „Never To Late” – Mihai Băjinaru – 0 puncte

Clasamentul televotului

  1. „I’m Coming Home” – Vanotek feat. The Code & Georgian – 984 voturi
  2. „The Voice” – Doru Todoruţ feat. Irina Baianţ – 852 voturi
  3. „Superhuman” – Xandra – 563 voturi
  4. „Never To Late” – Mihai Băjinariu – 337 voturi
  5. „Come On Everybody” – Jukebox – 333 voturi
  6. „Tu eşti povestea” – Gaşca de acasă – 237 voturi
  7. „Lettin Go” – Irina Popa – 196 voturi
  8. „Nai Nai” – Andra Olteanu – 111 voturi

Rezultatul unui televot nu prea este de comentat. „Vox populi, vox…”. Este însă de remarcat faptul că pe ultimul loc s-a clasat piesa cântată de Andra Olteanu, despre care, ne întrebăm, cum de a ajuns în semifinală. Totuşi ar fi fost bine ca prezentatorii să ne fi spus cine au fost comisarii independenţi (din afara TVR şi fără vreo legătură cu interpreţii) care au supervizat televotul la calculatorul centralizator din TVR. Sperăm că au existat astfel de comisari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.