S-au virusat relațiile cu principalul nostru partener

Volumul schimburilor comerciale dintre Germania și România a scăzut puternic, cu minus 10%, ca urmare a crizei declansate de coronavirus, conform celor mai recente date publicate de Oficiului Federal de Statistică (Destatis). Exporturile totale către România au fost anul trecut în valoare de 15,8 miliarde euro (minus 5,9%), importurile au însumat 13,5 miliarde EUR, cu 14,4% mai puțin decât în 2019. Cu un volum comercial bilateral de 29,36 miliarde de euro în 2020, România se situează pe locul 19 în rândul partenerilor comerciali ai Germaniei, potrivit rezultatelor preliminare. Principalul partener comercial al Germaniei este China, cu un volum total de 212 miliarde euro, urmată de Țările de Jos (173 miliarde euro) și SUA (171,6 miliarde de euro).

După o scădere accentuată a schimburilor comerciale în lunile aprilie și mai 2020, a început în septembrie o redresare vizibilă, care a continuat până la sfârșitul anului. Deși a doua jumătate a anului a fost marcată de incertitudini din cauza restricțiilor impuse de pandemie, comerțul bilateral s-a redresat mai bine decât se estimase. „Suntem încrezători că redresarea schimburilor
comerciale din a doua jumătate a anului 2020 va continua și în 2021. Totul depinde însă în continuare de evoluția pandemiei. Cu îngrijorare pentru circulația mărfurilor și, prin urmare, pentru anțurile de aprovizionare, urmărim măsurile de închidere a unor frontiere, cum a fost cea către Republica Cehă”, spune Sebastian Metz, Director general al AHK România.

„În general, companiile germane din România privesc cu mare încredere evoluția economică a României, mai ales având în vedere fondurile europene care îi stau la dispoziție – având totodată mari așteptări din partea Guvernului, și anume implementarea reformelor anunțate pentru următorii patru ani. Avem multe oportunități în această țară și potențialul este mare. Acum trebuie să depunem toate eforturile pentru a le fructifica”, rezumă Metz starea de spirit a economiei germane din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4496 Articole
Author

8 Comentarii

 1. GERMANIA si germanoidia … cei ce ne-au FURAT resursele romanesti (AUR, argint, PETROL) … asa cam … un trilion (10^12) EUROI … SA LE DEA URGENT INAPOI (via UE) … pentru a mai discuta NOI cu ei ….
  cu STUPIZII de germanoizi …

 2. Hai bre, zborurile comerciale cu declasate si deseuri continua! La 400 dube, baga 10 autobuze mana a doua si 30 ruginituri dar tipluite si vopsite sa nu se vada vechimea!

 3. E pandemie, bre, de n-ai priceput,.Deci e in circulație un virus extrem de contagios, de ucigaș. Oricine care are măcar un pic mansarda mobilată se ferește și ia măsuri.. La români e vraiște, E un du-te-vino in mare veselie, fără control la granițe sauintre localități,..de zici că e infectarea intenționată premeditată.. Germania ca și alte țări europene știe cât e ceasul,, La români nu se știe decât scandalul și arătatul spre alții, Așa prostește, românește..

 4. nu e adevarat ca au scazut relatiile !!!!!!, am exportat tot graul, titeiul, gazul, tinerii, angajatii calificati si toata cheresteaua in germania si am importat toate rablele lor. ce vreti mai mult, am importat si presedinte, ……

 5. Germania nu înseamnă (neapărat) germani; vezi Schwartz, cel cu Lidl și Kaufland, cel mai bogat om din Germania.

 6. @ Marele Urs.
  Când cu culesul de sparanghel se pare că Germanica nu s-a prea uitat la ceas. La prietenii noștri maghiari deschid făbricuță după făbricuță . Cu cate 50000 de locuri de munca. Nici atunci nu prea contează cât e ceasul.
  Eu cred că de vina e ceasul nostru Citizen cu limbi, care merge prea repede. Sau poate treningul nostru tradițional pentru nunta, marca Agibas. Ori poate slapii noștri de guma cu cristale swarovski.
  Sigur nemții ăștia aroganti ne invidiaza eleganta ținutei.

 7. 1. Germania va intra in colaps si va trage si UE dupa ea.
  2. In Germania va apare un nou Adolf Hitler, iar in Italia un nou Mussolini.
  3. Dupa cum se pare, locul Germaniei va fi luat de Franta.
  4. In unele cercuri se vehiculeaza informatia ca Iohannis va fi inlocuit cu Ciolos.

 8. Domn Cosmin, ati cam chiulit la orele de matematica! „a scăzut puternic, cu minus 10%” inseamna, matematic, ca a crescut cu 10%, dupa simpla regula ca -(-10%) este egal cu plus 10%. Ce inseamna „Țările de Jos” si ce drapel au aceste „tari”? Va referiti la traducerea cuvantului Niederlande (Tara de jos) sau la tinutul medieval ocupat de Spania, care cuprindea cumva si o parte din Belgia? Primului comentator Doru Popescu ii transmit ca buna parte din aurul RO a fost furat de rusi si de sovietici si ca niciodata tara noastra nu a avut mai mult aur ca in perioada in care Germania platea pentru petrol si grau ca aliat, adica in timpul WW2 iar la un test de inteligenta sau Pisa, germanii sunt cu mult inaintea celor 44% de copii analfabeti functional din RO, asa ca stupidul e Popescu de fapt. Cred ca „Prostia ingroapa Romania” cu adevarat, cel putin cand citesc unele comentarii din aceest ziar…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.