S.O.S spitalele: Cine a mai fost „răpus”

Update FOCȘANI

Încă 20 de angajați ai Spitalului Militar Focșani, din rândul personalului medical și auxiliar sanitar, au fost confirmați cu COVID-19, după ce anterior, un medic și o asistentă s-au infectat cu coronavirus, a anunțat, joi, Ministerul Apărării Naționale (MApN).

„În urma desfășurării anchetei epidemiologice de la Spitalul Militar de Urgență “Dr. Alexandru Popescu” Focșani, din rândul celor 57 de contacți apropiați ai celor două persoane confirmate inițial pozitiv cu COVID-19, a rezultat că un număr de încă 20 de angajați din rândul personalului medical și auxiliar sanitar au fost confirmați, de asemenea, pozitiv”, conform MApN

Direcția medicală a MApN a dispus conducerii spitalului luarea tuturor măsurilor necesare în această situație.

„Astfel, ancheta epidemiologică va continua, fiind extinsă și la contacții personalului depistat pozitiv în cursul zilei de astăzi. În paralel, continuă dezinfecția de grad foarte înalt în toate spațiile spitalului”, precizează Ministerul.

La acest moment spitalul rămâne închis și se caută soluții ca, după finalizarea anchetei epidemiologice și luarea măsurilor prevăzute de protocolul național pentru personalul confirmat pozitiv, să poată fi reluată activitatea de acordare a asistenței medicale în spațiile și secțiile unde acest lucru va fi posibil.

HUNEDOARA

Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva a intrat în carantină pentru a fi dezinfectată, după ce mai multe cadre medicale au fost testate pozitiv cu coronavirus.

Potrivit unui comunicat de presă a Consiliului Judeţean Hunedoara transmis miercuri, secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean va fi dezinfectată.
”Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva a dispus intrarea în carantină a Secţiei de Oncologie după ce cadre medicale au fost depistate pozitiv la testul COVID-19. Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Deva, dr. Daniela Roşca, secţia a intrat în carantină şi urmează să se efectueze activitatea de dezinfecţie”, se arată în comunicat.
Potrivit managerului unităţii medicale, „atât pacienţii (13 la număr – unul se află în fază terminală), cât şi personalul medical din secţie, sunt asimptomatici. În prezent sunt efectuate testările COVID-19. Cadrele medicale depistate pozitiv nu şi-au desfăşurat activitatea la SJU Deva pe parcursul acestei săptămâni”.

CLUJ

Deputatul de Cluj, Emanuel Ungureanu, susține că o asistentă de la UPU Cluj a fost depistată pozitiv la testul pentru coronavirus și că pericolul de contaminare este major în această unitate.

Ungureanu susține, într-o postare făcută miercuri seara pe Facebook, că sursa contaminării ar putea fi o pacientă care nu a fost testată la timp de DSP Cluj și a fost plimbată prin mai multe circuite ale Spitalului Județean Cluj.

„O asistentă de la UPU Cluj a fost depistată pozitiv la testul pentru coronavirus și se află internată la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj. Mai multe asistente sunt testate pentru coronavirus și sunt preventiv în izolare conform procedurilor. Vestea bună este că multe dintre ele au primit rezultatul și este negativ. Trebuie să găsească epidemiologii sursa de infectare pentru a diminua răspândirea. Sursa contaminării ar putea fi o pacientă care nu a fost testată la timp de DSP Cluj și a fost plimbată prin mai multe circuite ale Spitalului Județean Cluj. Pentru că nu se testează suficient de mult și se prelucrează greoi probele, pacienții suspecți sunt plimbați prin UPU pe circuite unde sunt pacienți și pacienți cu alte diverse patologii. Pericolul de contaminare este major”, a spus Ungureanu.

Acesta a menționat că personalul de la UPU Cluj se plânge că nu sunt încă suficiente echipamente, iar conducerea Spitalului Județean Cluj nu a explicat public, asumat, cu o prezentare în teren, cum este pregătit circuitul pacienților infectați și neinfectați.

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a declarat, miercuri seară că nu comentează afirmațiile nimănui, „mai ales cele panicarde și pline de dramatism indus cu un anume scop, care nu ar trebui să își aibă rostul în această perioadă”.

„În toate cazurile de posibile contaminări sau contacți ai unor pacienți pozitivi, în spitale se fac anchete epidemiologice, personalul medical este testat, se respectă niște protocoale stricte de decontaminare. La cum evoluează situația în fiecare zi, nu este ceva și nu va fi ieșit din comun să avem pacienți pozitivi în spitale și cadre medicale care să fie contacți ai acestora”, a spus Abrudean.

TIMIȘOARA

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara, medicul Constantin Luca, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că o doctoriţă a Institutului a fost depistată pozitiv cu coronavirus.
„Doctoriţa noastră, în vârstă de 31 de ani, vineri a simţit că are febră şi că o doare gâtul, a rămas acasă şi a anunţat spitalul. Am reuşit ieri să-i facem testul de coronavirus şi astăzi a venit rezultatul pozitiv. Niciun alt coleg nu a avut simptome sau altceva şi nici nu avem vreun pacient cu COVID-19. La noi, de două săptămâni se internează doar urgenţele. Cel mai probabil a luat virusul din comunitate. A fost deja transferată la Spitalul de Boli Infecţioase, se simte bine, nu mai are febră. Noi avem circuite separate la spital de când a început epidemia, dar facem acum anchetă epidemiologică pentru a stabili cu precizie cine a intrat în contact cu doctoriţa. Spitalul e dotat cu măşti, echipamente de protecţie”, a declarat medicul Constantin Luca.
Până în prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, au fost înregistrate 53 de cazuri de coronavirus vindecate, cele mai multe din ţară, dar şi un deces al unei paciente infectate cu acest virus.
BUCUREȘTI

70 de medici, asistenţi și îngrijitori de la Spitalul Obregia din Capitală au intrat în izolare la domiciliu, după ce un pacient din spital a fost diagnosticat cu Covid-19.

Managerul Spitalului Obregia spune că o singură secţie a fost afectată şi că deja s-a făcut triajul epidemiologic şi dezinfecţia

„Ce înseamnă personal medical, medici, asistenţi, îngrijitori, vor intra 70 de persoane în autoizolare la domiciliu 14 zile. O singură secţie este afectată, avem 20 de secţii, spitalul funcţionează normal, s-a făcut triajul epidemiologic şi dezinfecţia”, a declarat, pentru Mediafax, Adrian Ţîbîrnă, managerul Spitalului Prof. Dr. Alexandru Obregia.

Acesta a precizat că starea de sănătate a tuturor pacienților internaţi în acea secţie va fi urmărită.

GALAȚI

Trei angajate ale unor spitale din orașul Galați au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus. Potrivit unor surse medicale, este vorba de două asistente și o angajată de la laborator, care au călătorit împreună în Turcia.

Sursele medicale au declarat pentru Mediafax miercuri că cele trei cadre medicale cu diagnostic confirmat sunt de la Spitalul de Copii, de la Spitalul Judeţean şi de la Spitalul de Boli Infecţioase.

Este vorba despre două asistente medicale și o angajată a laboratorului de analize care recent au călătorit împreună în Turcia.

Persoanele au vizitat o zonă a țării în care nu erau confirmate cazuri de coronavirus și au acasă la mijlocul lunii martie.

În prezent, în toate spitalele din Galați se fac anchete epidemiologice.

Zeci de cadre medicale cu care au intrat în contact cei bolnavi vor fi testate și izolate la domiciliu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Tactica coronavirusului in Romania, intai scoate spitalele din functiune si apoi macelareste populatia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.