Vorbind la All-In Summit, profesorul John Mearsheimer a declarat că Donald Trump este excepția de la regula consensului la Washington în ce privește politica externă, însă nu consideră că fostul președinte, în cazul unei victorii la alegerile din noiembrie, va reuși să învingă rezistența statului profund care domină ambele partide din SUA.
Alături de Mearsheimer s-a aflat Jeffrey Sachs, profesor la Columbia University, care a împărtășit opinia lui Mearsheimer privind lipsa diferențelor de politica externă între cele două partide. Sachs a declarat că fața statului profund american este în acest moment Victoria Nuland.
Jeffrey Sachs: În SUA există un singur partid, al statului profund. Este partidul lui Cheney, al lui Harris, Biden, Victoria Nuland, noua mea colegă de la Columbia University. Nuland este fața acestui partid, pentru că a fost în administrațiile din ultimii 30 de ani. A fost în administrația Clinton, distrugând politicile noastre față de Rusia în anii 1990, a fost în administrația Bush Jr., a fost în administrația Obama, ca purtătoare de cuvânt a lui Hillary Clinton, iar apoi a dat o lovitură de stat în Ucraina. Iar apoi a fost subsecretar de Sat în administrația Biden. A lucrat pentru ambele partide. Asta este realitatea. Încercăm să vedem dacă mai există un al doilea partid.
Mearsheimer: Nu există diferență între democrați și republicani. Singura diferență a fost începutul de mandat al președintelui Donald Trump, cand a încercat să combată statul profund în materie de politică externă. Nu a reușit, însă acum spune că, dacă va reveni la Casa Albă, va avea o politică externă diferită de cea a republicanilor și democraților de până acum. Marea întrebare este dacă Trump va reuși să învingă statul profund. Eu nu pariez pe Trump.
Statul profund este statul administrativ. A apărut la finalul secolului 19 și începutul secolului 20, pe măsură ce SUA se dezvoltau. După al Doilea Război Mondial, SUA s-au implicat în războaie în toate colțurile uluii, iar pentru asta este nevoie de un stat administrativ puternic. Cu timpul, acești birocrați se înrădăcinează în Departamentul de Stat, Pentagon, servicii secrete și au interesul să promoveze o anumită politică externă, adică exact cea pe care o promovează acum democrații și republicanii laolaltă.
Sachs: Am fost consilier al lui Mihail Gorbaciov și apoi al lui Boris Elțîn. Am observat cum s-a creat această politică externă americana la începutul anilor 1990 și cum a supraviețuit până azi, indiferent de administrația de la Casa Albă. Până la urmă, ce consilier de Securitate a numit Trump? Pe John Bolton, adică statul profund. Iar Bolton a scris în memoriile sale că, atunci când Trump nu era de acord, cu toții încercau să fenteze opoziția președintelui.
Mearsheimer: Obiectivul politicii externe americane este maximizarea puterii. Acesta a fost obiectivul vreme de 30 de ani. Este fundamental să subliniem că America este o țară liberală și oamenii care conduc politica externă consideră că America are responsabilitatea, dar și dreptul, de a interveni pretutindeni în lume și de a reface lumea după chipul și asemănarea Americii. Asta cred experții în politică externă din ambele partide, fără deosebire. A încerca să vâri democrația liberală cu lopata sau arma pe gâtul altor națiuni nu va da rezultatele dorite. În plus, asemenea acțiuni în întreaga lume vor duce la erodarea liberalismului acasă, pentru că aceste acțiuni întăresc statul profund în America.
Sachs: Din experiența de 40 de ani peste hotare pot să trag o concluzie: SUA nu dau doi bani pe celelalte state. Nu ne pasă dacă este o democrație sau o dictatură. SUA vor doar bazele militare, vor ca statul respectiv să susțină SUA, vor să extindă NATO și alte alianțe. Sunt unii care cred în ”state building” – Doamne, cât de incompetent poți să fii ca să crezi în așa ceva! Vă dau un exemplu. În America exista un singur mare profesor universitar de origine afgană. De câte ori credeți că a fost contactat de Departamentul de Stat pentru a-l întreba despre cum să facă „nation building” în Afganistan. Niciodată. M-a rugat pe mine să-i fac legătura cu cineva din Departamentul de Stat, pentru a încerca să transmită măcar câteva idei. Nu-i interesează nimic altceva în afară de putere. Am văzut cu ochii mei lovituri de stat, președinți aleși democratic înlăturați de la putere. Statelor Unite nu le pasă decât de propria putere.
SUA intervin aproape de fiecare dată când se creează o situație de putere, fie că este în Ucraina, în Siria sau Libia. Totul este definit ca apărare a ”ceva”, dar în realitate este vorba despre percepția puterii SUA, a intereselor americane și a hegemoniei globale a SUA. SUA s-au definit ca polițist al lumii și își justifică acțiunile polițienești într-un mod cinic. Am folosit argumentul cinic al apărării oamenilor din Benghazi pentru a bombarda Libia și a-l ucide pe Muammar Gaddafi. De fapt, am bombardat acea țară pentru că lui Nicolas Sarkozy nu-i plăcea de Gaddafi, pentru că lui Hillary îi plăcea războiul oriunde se putea face război. Nu a avut nimic a face cu poporul libian, acolo s-a dezlănțuit un iad care a durat 15 ani. Am făcut la fel încercând să schimbam regimul în Siria și schimbând regimul în Ucraina. Nu suntem băieții buni, nu încercăm să salvăm lumea și să construim democrații. Avem în SUA o comisie cu cei mai buni neoconservatori – Comisia pentru Poporul Ceceniei. Credeți că ei știu unde este Cecenia, că le pasă de poporul cecen? Dar a fost o ocazie de a provoca Rusia, de a slăbi Rusia, de a susține o mișcare jihadistă în Federația Rusă. Este un joc – jocul puterii. Nu apărăm vreun lucru real. Dacă SUA ar vrea să apere ceva real, atunci s-ar adresa Națiunilor Unite și ar încerca să atragă susținerea lumii.
Mearsheimer: Există trei mari puteri în sistem: SUA, China și Rusia. China este un competitor de aceeași talie cu SUA, cea mai mare amenințare la adresa SUA. Rusia este cea mai slabă dintre aceste puteri, nu este o amenințare serioasă pentru SUA. Dacă vrei echilibru de putere, atunci Rusia nu trebuie să fie de partea Chinei, ci de partea SUA. Însă America a împins Rusia în brațele Chinei. Este o prostie remarcabilă. În plus, SUA sunt implicate acum și în Ucraina, și în Orientul Mijlociu, iar asta face dificilă pivotarea spre Asia, acolo unde este singura mare amenințare.
În relațiile internaționale nu există o autoritate mai mare decât o mare putere. Dacă o mare putere ajunge să aibă probleme, nu va veni nimeni să o salveze. În acest sistem anarhic, cea mai sigură variantă de supraviețuire este să fii foarte puternic. SUA sunt un hegemon regional, singurul hegemon regional al planetei. Dominăm Emisfera Vestică. China s-a dezvoltat economic, transferă acea putere economica la nivel militar și încearcă acum să domine Asia. Vor să împingă SUA dincolo de primul lanț de insule, apoi dincolo de al doilea. Nu-i condamn deloc pe chinezi; daca aș fi fost consilier chinez de securitate, asta i-aș fi sfătuit să facă.
Din punct de vedere american, este inacceptabil, pentru că SUA nu pot tolera un alt hegemon regional pe planetă. În secolul 20, au existat patru puteri care au amenințat să devină hegemoni regionali, așa cum erau SUA: Germania imperială, Japonia imperială, Germania nazistă și URSS. SUA au jucat un rol esențial în învingerea tuturor acestor puteri. Am vrut să rămânem singurul hegemon regional. SUA sunt o putere lipsită de scrupule și astfel am ajuns și în situația conflictuala cu China.
Poate că v-ați întrebat de ce Statele Unite hoinăresc mereu pe întreaga planetă și se amestecă în afacerile interne ale atâtor țări. SUA fac asta pentru ca sunt un hegemon regional, adică nu au nicio amenințare în emisfera lor; prin urmare, SUA sunt libere să cutreiere prin lume. Dacă China devine și ea hegemon regional și nu se va mai teme pentru propria securitate, atunci va începe să se comporte precum SUA. Prin urmare, obiectivul SUA este să împiedice China să devină hegemon în Asia.
În Asia sunt trei puncte nevralgice: Taiwan, Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est. Taiwanul nu este o sursă de conflict și nu va fi pe termen mediu. Însă marele pericol este Marea Chinei de Sud. Acolo putem ajunge la război cu China și se va ajunge la un război, pentru că astfel se întâmplă în relațiile internaționale, unde nu există o autoritate și unde toate puterile își doresc să devină hegemoni regionali, pentru a-și asigura supraviețuirea.
Sachs: Crezul meu profund este că China nu este o amenințare pentru SUA. Având în vedere oceanele ce ne înconjoară, mărimea și puterea SUA, singura amenințare este războiul nuclear. Directorul CIA, William Burns, a spus o mare minciună (dacă spunea adevărul, își pierdea postul) când a declarat că nu trebuie să ne temem că va începe un război nuclear. Eu vă spun să vă temeți. Trebuie să fim prudenți și să nu punem armata americana la granițele Rusiei. Dar am un sfat și pentru Rusia, China, Ucraina sau Mexic: nu lăsați China sau Rusia să construiască baze militare la Rio Grande sau Nipru. Nu ar fi o ideea bună pentru niciuna dintre cele patru țări. Marile puteri trebuie să păstreze o oarecare distanță unele de altele, pentru a elimina orice risc nuclear.
Suntem acum într-un război direct, nu doar unul prin procură, cu Rusia, o putere care are 6.000 de focoase nucleare. Și am văzut cu propriii mei ochi, pas cu pas, cum am ajuns în această situație. Am crezut că vom duce NATO până în Caucaz, în Georgia, și până în Ucraina. Dacă vom face asta și cu China, va fi război.
Cât despre o posibilă alianță între SUA și India, împotriva Chinei, această idee apare doar în visele unora de la Washington. Este o altă iluzie a acelor oficiali americani care ar face bine să-și ia pașaportul, să vadă lumea și să o înțeleagă. Printre oficialii aceștia sunt studenții mei rătăciți, cei care nu și-au ascultat profesorul.
Cei doi rusofili descopera, la adanci bătrânețe,un adevar pe care l-a semnalat Eisenhower la sfarsit de mandat si l-a si botezat
Pe vremea aia cei doi rusofili erau scolari, se iarta ignoranța
Cei doi rusofili descopera, la adanci bătrânețe,un adevar pe care l-a semnalat Eisenhower la sfarsit de mandat si l-a si botezat
Pe vremea aia cei doi rusofili erau scolari, se iarta ignoranța
Confruntarea permanenta e Legea Imperiilor,daca nu au războaie,le inventeaza
Nu trebuie a fi PROFII sau coleg cu Vika Nuland-ovici ca sa socotesti ca SUA n-are baze militare la trei mari inchise: marea Neagra, marea Azov si marea Caspica. De aici au izbucnit „maidanele” si „razboaiele”. Continuati, prostanacul ne baga si pe noi in „harjoana” cu Rusia, pe persoana fizica, nu pe NATO !
cu coada murdară de 💩 din Afghanistan.
UrmeaZă sprintul din UrcRuina, măR🤣g …
● mElena PoMpa 1 – TâMpa ●
Articol realist care ne arata lumea așa cum este. Mă mir cum mai apare în media romana așa ceva. Cenzura e omniprezenta și este evident dictată din exterior…Toată Media din UE vrea să ascundă ceva esențial…De aceea a interzis media rusă în Europa, deci peste tot, și în România…Rusia a reacționat interzicând și ea media europeană…Dar Europa a început cu cenzura, asta e o premieră. Repet, Europa vrea sa ascundă ceva ce toată lumea știe dar în media nu e voie sa spui…America e o mare civilizație și acolo se mai găsesc oameni care spun adevărul. In coloniile NATO / UE nu se găsesc, obedienta e totala, cum nu s – a mai pomenit în Istorie. Însă Internetul fierbe.
Imperiul a inceput sa cada. Pana si aia cei mai aprigi sustinatori ai Sua din padurea baneasa se tem si stiu ca Sua nu mai face fata. A facut prea multe greseli si nu mai poate concura la tot ce se petrece in lume iar oameni de elita chiar nu au. Asa cad imperiile! Se intind haotic dominati de putere si fac implozie in neputinta gestionarii a tot ce urmeaza sa vina. Ciclicitatea istoriei nu iarta! Sua nu a inteles! E gata!
Padurarii din Baneasa ce vor face? Investigatii speciale…:))
247 MVR
Dupa alegerile din acest an, Trump avand in spatele lui pe Nasu’ Musk (care a si trecut-o pe madam Nuland pe banca de rezerve), se va intoarce precum Voda Lapusneanu. Pentru planeta va fi mai bine. Nu stiu daca si pentru Romania.
un singur partid
semit si sionist!
(ii duc jidanii de nas)
Nea Căline,lasă-ne măcar batranețea s-o avem liniștită. Am halit in tinerețe Economie Politică, Socialism Științific și Filozofie Materialist-Dialectică de dădusem in bongo-bongo. Culmea e că cu cat se straduiau ei mai tare sa ne indobitocească cu atat eram noi mai curioși sa aflăm cate ceva despre ceea ce trebuia să combatem cu manie proletară.
Hai să ne uităm ce religie au cei care conduc de ceva ani buni SUA și apoi restul vine de la sine, căci e vrei, nu vrei, vorba despre interese străine nu doar restului Lumii, dar și a celor americane ! 😎
Radu Humor Bagand religia in discutie te-ai descalificat.Este clar cat de indobitocit esti.
@ „informatia e phutere”, 20 sept. 2024 la 21:23, 21:25
Poți să le spui și „rusofili” – deși NU-S! – da’ realitatea-i că-s REALIȘTI.
Eisenhower a fost și el un măscărici pus acolo, luat din Arrrmiye ca acum măCiucă (amerlocii din C.I.A. folosesc întotdeauna proceduri deja verificate!), și ca Reagan, luat de pe aleile Haliudului pervers – ca să mai condimenteze „meniul” electoral servit americanului de pe stradă, ca Lincoln, ca Bideu, și ca TO(n)ȚI! Masoneria conduce S.U.A., și nici Mearsheimer, nici Sachs, nu au voie să spună asta în public.
Că vrei tu să justifici ne-justificabilul (politica internațională a S.U.A.) e una, dar că realitatea și Trump te contrazic, e alta: de unde S.U.A. erau cel mai simpatizat stat din lume cu 35 de ani în urmă, acum a ajuns să fie urît de europeni alături de Asia și America Latină. Ce crezi că înseamnă asta? Chiar un general amerloc (cred că fost comandant la N.A.T.O., nu mai pierd timpul să-i caut declarația) a spus cu ceva ani în urmă că e îngrijorătoare tendința ca S.U.A. să piardă „soft power”. Știu că te crezi mai dăștept șî dăcît el……[Rumburak]
„Statul profund este statul administrativ”
-adica al birocratilor care fac politica DESI NU AU DREPTUL!
li se mai spune si „tehnocratzi”, tehnicieni DESI FAC POLITICA!
aviz iubitorilor de OTAN si ” democratie” !
Conflictul se va termina candva.
Fiecare parte își va anunță victoria sa. Una e cert. Zelenschyi are mulți dușmani chiar în Ucraina. Oligarhul Kolomoyschyi, care i-a dat bani lui Zelenschyi pentru alegeri, sede la dubală.. În Ucraina sunt multe grupări politice care au și forțe proprii paramilitare.. Pentru ei a ucide oameni nu-i nici-o problemă.. În timpul maidanului așa și făceau..
Ucrainenii încă o să zguduie Europa cu un val de crime..
Audiasem pe cei doi pe Tik Tok si m-au ingrozit spusele lor.Acum pe hartie, unde poti reciti, este si mai teribil, razboiul nuclear bate la use si ai nostri cumpara armamente de 10 miliarde dolari de la americani, cu livrari dupa 2030. Alo, mai sunt multi nebuni la conducerea Romaniei? PS, cei doi profesori americani sunt opozitori ai razboiului din Ukrania…, ei stiind clar ceea ce a declansat conflictul din Donbas si apoi interventia Rusiei..
Amerlocia este condusa de khazarii coagulati in Deep State, Amerlocia fiind in fapt Colonia Israelului. Presedintii Amerlociei sunt doar marionetele din mana slujitorilor Satanei cu care se vantura libertatea, democratia in mintea amerlocilor goimi care ii tin in viata financiar si economic atat Israelul ca stat dar si pe israelieni. FED se afla in proprietatea finantistilor khazari si nu in proprietatea statului amerloc. Cine controleaza fluxul banilor intr-o tara stapaneste efectiv acea tara. Goimii amerloci platitori de taxe muncesc ca prostii ca sa le asigure viata indestulata israelienilor. Ajutorul nerambursabil platit de contribuabilii goimi ai Amerlociei se ridica la sute si sute de miliarde de dolari in toti acesti ani de existenta a statului Israel.
ca la @piticul cracanat. Ioc argumente si logici, doar tiribombe gasite prin padure la Baneasa.
E,.. bine că mai există oameni normali, treji, in america,.Ăsta vorbește de parcă m-a intrebat pe mine..
@Ilici Napoleonov: faci umbra pamantului degeaba ,cele doua mumii americane sunt platite de rusi de multa vreme,mai realism socialist,mai adanceste documentarea redactionala
@informatia e puterea – pe tine cine te plateste sa scrii asemenea tampenii?
@ Imperiul cade, a inceput deja 21.53
“Imperiul a inceput sa cada. …Padurarii din Baneasa ce vor face? “
Ce sa faca ? Intorc armele !
@Napoleon: 23.05
“de unde S.U.A. erau cel mai simpatizat stat din lume cu 35 de ani în urmă, acum a ajuns să fie urît de europeni alături de Asia și America Latină. Ce crezi că înseamnă asta?”
Inseamna antisemitism !
@ gelu: 10.26
“Amerlocia este condusa de khazarii coagulati in Deep State, Amerlocia fiind in fapt Colonia Israelului. Presedintii Amerlociei sunt doar marionetele”
Exista telepatie!
E clar că n-ai călcat în viața ta prin America dacă-ți închipui că Sachs & Mearsheimer puteau primi bani de la Ruși fără sa știe Băieții din Pădurea Li🌈ică, măR🤣g …
● mElena PoMpa 1 – LaMpa ●
Nici un articol al lui Calin Marchevici fara a-l cita pe Mearsheimer. Este cumva acesta noul spiritus rector al Cotidianului?