Salariatul român, cel mai taxat din Europa Centrală

România este țara din regiune care are cea mai înaltă rată efectivă de taxare a salariilor, 41,5%, conform unui studiu Deloitte. Media regiunii este de 27%. Rata efectivă de taxare a unui salariu brut de 1.000 de euro este cea mai ridicată în România (42%), Ungaria (34%), Letonia (29%) și cea mai redusă în Estonia (13%), Bulgaria (22%), Lituania (23%). Salariul minim brut în România este în prezent de 446 de euro iar netul este de 261 euro. Media regiunii este de 422 euro la brut și 334 euro la net. Cele mai mari salarii minime nete le primesc estonienii, 482 de euro, și cehii, 405 euro. Cele mai mici le încasează sârbii, 211 euro, și bulgarii, 202 euro. „Ca urmare a transferului contribuțiilor de asigurări sociale în sarcina angajatului și a majorărilor salariului minim brut, inclusiv cea anunțată pentru 1 decembrie 2018, România a ajuns să depășească media salariului minim brut din regiune, de 421 de euro, surclasând cinci state. În schimb, celelalte 10 țări au rate de taxare efective mai reduse, media fiind de 21%, față de 41,5% în România”, declară Raluca Bontaș, Partener servicii dedicate angajatorilor globali, Deloitte România. În cazul României, a fost luată în calcul valoarea salariului minim brut in valoare de 2.080 de lei, care ar urma să intre în vigoare în decembrie 2018, conform anunțului Guvernului. „Salariatul român primește procentual mai puțin din rezultatul muncii decât în alte state din regiune, impozitul și contribuțiile la bugetele publice fiind mai ridicate. Ar fi, așadar, de așteptat ca fiscalitatea înaltă să se reflecte și într-o calitate a vieții mai crescută, de vreme ce salariatul investește mai mult în serviciile publice de educație, sănătate, infrastructură etc. Însă, mergând la clasamentele mondiale în acest sens, ele arată contrariul, cheltuielile publice având o eficiență redusă”, a mai spus Bontaș.
La salariul minim brut de 446 de euro, contribuțiile sociale ale angajatului sunt 156 de euro, impozitul pe venit de 29 de euro, iar salariul net în salariul brut reprezintă 58%. Media în regiune este de 79%. De altfel, România are cea mai scăzută pondere a netului în brut. În Estonia, de exemplu, salariul net reprezintă 96% din cel brut, iar în Lituania 90%. Bulgarii au 78%, sârbii 75%, ungurii 66%. „Când discutăm despre salarii, ne raportăm, de regulă, la valoarea lor brută. Astfel, România nu arată rău deloc, cu o creștere a salariului mediu brut de aproximativ 41% în ultimii doi ani. Stăm bine și la nivel de regiune. Din păcate însă, dacă luăm în calcul ratele efective de taxare, salariul minim net din România coboară spre finalul aceluiași clasament. Asta înseamnă că, la sfârșitul lunii, angajatul român ia cei mai puțini bani în mână, spre deosebire de colegii lui din țările din regiune”, susține Monica Țariuc, senior manager Consultanță Fiscală, Deloitte România.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

11 Comentarii

  1. De ce? Pentru ca birocatii statului gen securitatea sa aiba salatii grase si sa fie cit mai numerosi. Pai cum il poti plati pe unul ca Charlie

  2. În limbaj comun se numește mărire falsă a salariilor, marca PSD-ALDE. Ia de la Dragnea, Tăriceanu și Olguța. După ce au făcut cu salariile n-am nici cea mai mică reținere să mă bucur de condamnările lui Dragnea și Tăriceanu. Dacă Dumnezeu vrea, va intra și încuiata de la Craiova la închisoare că dreptate trebuie să se facă cumva.

    • PSD e cel care taxeaza prin Vloguta si Orlando discoteca in principal si guvernul de analfabeti in general!

  3. ..ei badie ..pai nu politicienii romani sunt turistii permanenti pe caile Europei si ale Lumii?? si where from money ?? da la romanu pasiv ,supus,impovarat pa taxe si suprataxe pa care nici cei care le stabilesc nu stiu de ce si pentru ce..asa ca s o lasam cum a cazut..important este sa ne prezentam la ghiseu , sa respectam termenul ca cu banii stiu ei miticii ce urmeaza sa faca ,,suntem ioropeni spuneati , asa i??? cum asa jioropeni prin locatie dar nu si prin consideratie si auzi nemernicii da occidentali ..se revolta ca romanu ia cu 1,5 dolari in plus adica poate ajunje si la 399 euroi pa luna…pai se poate .iobagu tre sa steie cu capun n pamant si flamand ca stfel sa nu creda ca i om..si asta o impune macrou copilul si frau merkelescu ( am facuto romanca sa se rusineze..eiii pa vremuri la 2 Mai cum ne mai faceam FKK ul si romanu din tufe sarea parleazu..acu cin sa mai se atinga da primadona ioropeana..poate vantu …s o

  4. Tov. Pam, ia du-te tu in Franta si vezi cum sunt taxate veniturile acolo! Si, dupa aia, vorbim.

    • Esti singurul care a comentat ceva valabil la articolul asta de 2 bani si care este manipulator. Nici autorul si nici rezistocii care abereaza pe-aici n-au inteles ca la noi BRUTUL este practic COSTUL cu salariile. Altfel spus Pampers Matei compara Costul din Romania (pentru ca asta a facut trecerea contributiilor in brut) cu brutul din alte tari. Compara mere cu pere. Comparati bai postacilor oengisti costul cu costul si brutul cu brutul, nu mai bateti campii si mai bine treceti la munca si puneti mana pe mistrie sau duceti-va inapoi la vcoada vacii acolo unde in mod natural traiti. Bai dar ia stai asa, poate ca habarnistii astia nu stiu ce e aia Cost si ce e ala Brut. N-am timp sa va explic, mai studiati si singuri.

  5. ref taxe cred ca multi au observat dar putini o spun; in usa daca te uiti pa salariu vezi o suma care te face sa te bucuri ..dar când bagi in buzunar vezi ca i pa jumate;e o jmekerie acilea . statu obliga patronii la salarii maaaaari si impoziteaza 5p0% si asa se explica miliardele cheltuite pentru ..da toate pentru toti…ei se mai strecoara ..dar cu masura si in buzunarele ilicite ..in fine banu i ochiu …

  6. In aceste taxari sunt incluse sumele destinate pensiilor ,pensii pentru care in alte tari salariatul si le asigura singur sau in regim privat.

    • La tinerete si le „asigura” singur de nu se mai poate,iar mai tarziu,cand se apropie Vestejirea si fumurile inavutirii din „afaceri” ii ies din cap,uitandu-se ca milogu’n traista,intra in panica si isi da palme.

  7. Esti singurul care a comentat ceva valabil la articolul asta de 2 bani si care este manipulator. Nici autorul si nici rezistocii care abereaza pe-aici n-au inteles ca la noi BRUTUL este practic COSTUL cu salariile. Altfel spus Pampers Matei compara Costul din Romania (pentru ca asta a facut trecerea contributiilor in brut) cu brutul din alte tari. Compara mere cu pere. Comparati bai postacilor oengisti costul cu costul si brutul cu brutul, nu mai bateti campii si mai bine treceti la munca si puneti mana pe mistrie sau duceti-va inapoi la vcoada vacii acolo unde in mod natural traiti. Bai dar ia stai asa, poate ca habarnistii astia nu stiu ce e aia Cost si ce e ala Brut. N-am timp sa va explic, mai studiati si singuri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.