Salariile gardienilor de petroliști din Marea Neagră

La ACROPO (Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore) se câștigă bine. Salariile de bază sunt mult peste medie, se dau sporuri, tichete de vacanță și de masă, și sunt direct de la bugetul de stat, prin Secretariatul General al Guvernului, autoritatea tutelară. Anagajații iau și diurnă, pentru deplasările în țară și străinătate, care probabil că sunt multe, pentru că inspecțiile și lucrul propriu zis de teren nu e poate face decât la Constanța, pentru că în mare sunt rezervele de hidrocarburi și petroliștii care trebuie verificați și în Europa sunt traning-urile pentur angajați, pentru că acest tip de activități sunt noi în România iar expertiza vine de la alții.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul propriu, directorul ACROPO (cu rang de secretar de stat), Gheorghe Constantin primește un venit de bază brut de 16.640 de lei lunar. Este importantă precizarea “de bază”, pentru că la acest venit se adaugă și alte beneficii, cum ar fi sporul de conducere, sporul de vechimeposibil și alte sporuri. Directorul adjunct, cu rang de susecretar de stat, încasează un venit de bază de 14.560 de lei. Directorii de cabinet, doi la număr, au bazacuprinsă între 5.700 și 7.100 de lei, diferența fiind făcută de vechimea în muncă pe care o aveau la încadrare. Consilierii, la fel, au baza între 5.400 și 6.800 lei, însă doar cei de la cabinete. Consilierii de specialitate, grad 1 A încasează între 7.400 și 8.100 lei, plus sporuri, la care li se adaugă o majorare de 50% (3.700 – 4.000 lei) făcută prin lege  – 321/2018. Practic, acești consilieri iau între 11.000 și 12.000 de lei brut lunar, plus sporuri. Un Director grad II are baza la 12.000 de lei, la care se adaugă 50% prin legea menționată, plus sporuri, adică încasează în jurul a 20.000 de lei lunar

Vedeți aici toată grila salarială de la ACROPO

Potrivit documentului, toți angajații primesc, pe lângă salariu, vouchere de vacanță de 1.450 lei pe an, bonuri de masa de 347 lei lunar, diurne și indemnizații de cazare în deplasări.

Actor într-un joc cu miză de zeci de miliarde

ACROPO are prin legea de înfiinţare o schemă de personal alcătuită din 54 de persoane, care nu este completă încă, bugetul anual depășește 2 milioane de euro, din care mare parte reprezintă cheltuieli cu salariile iar șeful este numit de Prim Ministru. Actualul director a venit de la Grup Servicii Petroliere, compania de foraj marin a lui Gabriel Comănescu care are mai multe contracte pe explorare, exploatare și servicii adiacente cu petroliștii din Marea Neagră. Scopul principal al ACROPO este să verifice ca petroliștii să respecte prevederile legislative și de mediu ale României în timpul lucrărilor de extragere a resurselor de hidrocarburi submarine. Cu alte cuvinte, să stea cu ochii pe companii ca să facă lucrurile ca la carte și să nu se poată crea un dezastru ecologic precum cel făcut de BP în Golful Mexic. Într-un limbaj mai de specialitate, instituția s-ar ocupa de evaluarea şi acceptarea rapoartelor privind pericolele majore, evaluarea notificărilor privind proiectarea şi evaluarea notificărilor privind operaţiunile la sondă care îi sunt prezentate, precum şi de consilierea altor autorităţi sau organisme, inclusiv a autorităţii semnatare a acordurilor petroliere, ANRM, pentru operaţiuni petroliere offshore”. Totodată, ACROPO instituie o politică pentru o evaluare completă a rapoartelor privind pericolele majore şi a notificărilor prezentate, incluzând inspecţii, investigaţii şi măsuri de constrângere.

Nicio lucrare din domeniul explorării și exploatării de hidrocarburi offshore nu se poate face fără avizul ACROPO, ceea ce face din această instituție un actor foarte important în miza de zeci de miliarde de euro a Mării Negre. Spre exemplu, la începutul acestui an, Back Sea Oil&Gas a primit avizul pentru exploatarea gazelor și, doar ulterior, a anunțat că decizia lor de investiție în România este clară. Mai recent, LukOil, care deține și ea o concesiune în Marea Neagră, a avut și ea nevoie davizul ACROPO pentru a săpa o nouă sondă exploratorie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1069 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Va inchipuiti ce bataie de joc ecista de 30 ani prin asa zis-a democratie! Unii in mizerie crunta dar blagosloviti ca nu se spala,ca nu muncesc pe 2 lei pentru oun petic de paine pe care sa il imparta copiilor lor zilnic si altii care au peste limita bunului simt si alearga doar dupa pomeni si gratuitati tot din bugetul de stat(hartie igienica,tampoane,tacamuri,cele necesare in casnicie inclusiv casa proprietate a caror rate le primesc cu brio prin lege tot din bugetul de stat! Totul se intampla cu unicul scop: cine rezista sa traiasca si cine poate oase roade!

  2. Doar tampitii cred ca un salariu de 3000 de euro e mare la o astfel de agentie. De fapt cred ca doar cei controlati se plang prin internediul „ziaristilor” despre astfel de venituri. Ai vrea sa stea pe salariul minim?

  3. Totdeauna s-a câștigat bine în țara noastră pe postul de ajutor de băgător de seamă!

  4. De aceea emigreaza tineretul. Nu pot munci sa tina in spate multitudinea de bugetari paraziti (aristocratia bugetara), stipendiile pt beizadele, neveste , amante, 8 sau 9 servicii. Romania nu are economie care sa produca plusvaloare. PSD ne tine in subdezvoltare. Dar si celelelate partide (unelte , cozi de topor) ale stim cui.

  5. MASONERIA, SECURISMUL, SINECURISMUL, MAFIOTISMUL, HOTIA SI TICALOSIA AU DISTRUS ROMANIA

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.