Decizii urechiste și roluri schimbate

Salvați de ANI

Agenția Națională de Integritate (ANI) a fost pusă în situația să se lupte cu morile de vânt după ce a solicitat Parlamentului încetarea mandatelor pentru mai mulți aleși, în urma unor decizii definitive privind incompatibilitatea sau conflictul de interese.

Cinci parlamentari care au pierdut procesele cu ANI au rămas în Legislativ. Ca să le poată salva mandatele de senatori și deputați, cei doi președinți ai Comisiilor Juridice din Senat și din Camera Deputaților au fentat de-a dreptul o decizie a Curții Constituționale privind interdicția de a ocupa funcții timp de trei ani de zile. Astfel, au scăpat basma curată deputații Steluța Cătăniciu (ALDE), Ioan Sorin Roman (PSD), Matei Suciu (PSD) și senatorii Sorin Marciu (PSD) și Cristian Resmeriță (PSD). Ca să le închidă totuși gura cârcotașilor din opoziție, care nu s-au ferit să dezvăluie culisele strategiei puterii, cei de la PSD și ALDE au decis să-i atingă un pic la buzunare pe parlamentarii tupeiști pentru care au făcut scut.

Sancțiuni aplicate de gura lumii

Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, pesedistul Eugen Nicolicea, este cel care a dat tonul luptei necesare salvării celor trei deputați de solicitările venite din partea Agenției Naționale de Integritate. Nicolicea a făcut uz de o decizie a Curții Constituționale despre care a susținut că ar stipula că „încetările de mandat ale deputaților sunt strict limitate potrivit Constituției, printre ele neregăsindu-se cele menționate în documentele ANI.“ Ca să-i poată salva pe cei trei deputați găsiți incompatibili, respectiv pe Steluța Cătăniciu, Ioan Sorin Roman și pe Matei Suciu, șeful Comisiei Juridice a subliniat că deciziile de incompatibilitate se referă la condamnări anterioare mandatelor de parlamentari. „Având în vedere cele precizate, absolut toate cele trei cazuri, se constată că toate faptele acestea sunt anterioare actualului mandat. Deci nu poate fi niciun fel de cauză de încetare de mandate. Neputând să înceteze mandatul, sancțiunea este de 10% din indemnizație pentru trei luni, aplicabilă de către Biroul Permanent. Am tratat interdicțiile trecute ca și un conflict de interese existent“, a argumentat Eugen Nicolicea în fața colegilor săi din comisia parlamentară. Deloc impresionați de scamatoriile legislative ale deputatului PSD cu anumite verdicte ale Curții Constituționale, deputații opoziției din Comisia Juridică i-au solicitat președintelui acestui for să le prezinte documentele trimise de ANI, legate de situația celor trei deputați. „Bine, o să primiți după ședință. Nu schimbă cu nimic acest lucru. Orice faptă comisă înainte de a fi deputat sau senator, spre exemplu incompatibilitatea, dovedește că nu ești incompatibil în prezent dacă ai fost în trecut“, le-a replicat, pe un ton ironic, președintele Comisiei juridice, deputaților Gabriel Andronache (PNL) și Stelian Cristian Ion (USR).

Hotărâre bătută în cuie, dar neoficială

Deși reprezentanții opoziției au încercat să-i forțeze mâna lui Nicolicea și să adopte o hotărâre care să oficializeze decizia comisiei, pesedistul a refuzat. Președintele Comisiei Juridice a găsit de cuviință să spună că îl va informa personal pe președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, despre decizia luată. Deși această procedură nu există în Regulamentul Camerei Deputaților, Nicolicea a răspuns cu un nou subterfugiu: „Dacă ar fi existat o propunere de încetare de mandat ar fi trebuit să existe o propunere de raport și o hotărâre. Dacă îmi găsiți în regulament vreo procedură cu privire la stările făcute într-o altă viață, atunci vom discuta. Pentru faptele comise în altă viață, nu găsim nimic în regulament“. Doar că hotărârea 460/2013 a CCR într-o astfel de situație este contrară spuselor lui Nicolicea. De asemenea, Legea 176/2010 stipulează că un demnitar declarat incompatibil nu mai poate ocupa „aceeași funcție“ timp de trei ani de zile.

Păcatele parlamentarilor salvați de la „pierzanie“

Steluța Cătăniciu a fost condamnată definitiv, în noiembrie 2015, de către Înalta Curte de Casație și Justiție pentru incompatibilitate, pentru fapte comise între 2008 și 2012, când era consilier local în Cluj. Dacă decizia CCR ar fi fost pusă în practică, ea nu ar mai fi putut ocupa nicio funcție până în 2018. Și colegul său deputat Ioan Sorin Roman a primit o sentință definitivă de incompatibilitate, tot după o tranzacție comercială. În 2009, pesedistul a deținut, concomitent, calitatea de deputat și de comerciant persoană fizică. Sancțiunea a fost valabilă timp de 11 zile, el obținând un nou mandat la alegerile parlamentare din decembrie 2016. În martie 2017, ANI a solicitat încetarea mandatului său, invocând prevederile legale privind interdicția de trei ani de zile. Și deputatul PSD Matei Suciu a pierdut în aprilie, definitiv, procesul prin care a contestat sentinţa dată de ANI. Suciu s-a aflat în incompatibilitate între 2012-2014 pentru că a deținut simultan funcţia de senator şi de administrator a două firme. Scenariul lui Eugen Nicolicea din Camera Deputaților pentru salvarea colegilor săi a fost pus în scenă cu același succes și la Senat. Senatorul PSD, Cristian Resmeriță, care și-a angajat fratele în funcția de consilier în cadrul biroului său parlamentar pe vremea când era deputat, a fost declarat incompatibil de ÎCCJ în martie. Colegul său, Ovidiu Marciu, declarat incompatibil în aprilie, a încheiat contracte între Consiliul Județean Giurgiu, unde era vicepreședinte, și o firmă proprie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Nu cunosc legislatia in domeniu dar daca e adevarat ca Parlamentul (prin votul plenului unei Camere) decide ca cei declarati incompatibili sa fie exclusi din legislativ atunci asta e marea problema. In orice tara democratica din lumea asta parlamentarii nu pot fi obligati in nici-un fel sa voteze intr-un anumit mod. Chiar daca un deputat sau senator a fost declarat incompatibil de ANI si hotararea a fost confirmata de justitie, colegii sai (si inclusiv el) au dreptul democratic sa voteze impotriva excluderii. Constitutia prevede clar ca parlamentarii nu pot fi obligati sa voteze intr-un anume fel si nici nu pot fi trasi la raspundere pentru voturile lor. Solutia este modificarea legislatiei si daca e necesar si a Constitutiei astfel incat un parlamentar sa poata fi exclus pentru incompatibilitate fara a fi necesar un vot politic. Asa cum sunt lucrurile acum decizia ANI si hotararile judecatoresti cu privire la incompatibilitatea parlamentarilor sunt pur consultative pentru Parlament.

  2. Considerați că ANI ar trebui să solicite și sancțiuni pentru nepunerea în aplicare a hotărârilor judecătorești ?

  3. Remarcați și că hotărârile judecătorești rămase definitive nu sunt ,prin nici un act normativ , „obiect al supunerii la vot” ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.