Sancțiuni bumerang împotriva Rusiei

Tabăra republicană și democrată din Senatul SUA au ajuns la un acord pentru impunerea unor sancțiuni suplimentare Rusiei, inclusiv pentru încercarea de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale și pentru furnizarea de arme pentru regimul președintelui sirian Bashar al-Assad. În plus, legislația face mai dificilă potențiala inițiativă a președintelui SUA de a anula aceste sancțiuni. Donald Trump are prerogativa constituțională de a se opune acestei legi. „Dacă președintele nu semnează legea care pedepsește Rusia, atunci el trădează democrația. Sunteți comandantul suprem, domnule președinte. Trebuie să vă opuneți Rusiei. Nu ne vom reseta relațiile cu Rusia dacă înainte nu-i pedepsim pentru că au încercat să ne distrugă democrația, iar acest drum începe cu și mai multe sancțiuni“, a spus senatorul republican Lindsey Graham.

În timp ce la Washington se pregătesc mai multe sancțiuni împotriva Moscovei, la Bruxelles încep să apară dubii în privința prelungirii lor după 31 iulie. Tot mai multe state UE, în special cele care sunt departe geografic de Rusia, încep să se îndoiască de eficacitatea sancțiunilor. Este drept că după impunerea sancțiunilor occidentale economia Rusiei s-a contractat cu 3,7% (în 2015), rubla s-a devalorizat cu 50% în raport cu dolarul și inflația a ajuns la 15,5% (tot în 2015). Însă aceste evoluții au avut loc în special din cauza scăderii prețului petrolului. Ulterior, economia rusă a dat semne de redresare, agricultura a cunoscut chiar o creștere importantă, s-au creat locuri de munca, iar prognozele pe termen mediu sunt favorabile. Creșterea PIB-ului Federației Ruse este estimată la 1,3-1,4% în perioada 2017-2019. Spre comparație, în UE se estimează o creștere de 2,1%, iar în zona euro de sub 1%, pentru anul 2017.

Pe lângă aceste efecte economice, departe de cele așteptate de Occident, se înmulțesc analizele publicate în SUA care atrag atenția că sancțiunile impuse Rusiei au ajuns să servească intereselor politice ale lui Vladimir Putin. Rușii au dat dovadă de o capacitate de rezistență remarcabilă și, influențați de propaganda Kremlinului, au făcut front comun împotriva a ceea ce percep drept o agresiune occidentală. Spre exemplu, luni, 12 iunie, la Moscova a fost organizat un protest împotriva corupției și a regimului Putin (soldat cu sute de arestări), iar organizatorii nu au reușit să găsească o firmă dispusa să le construiască o tribună, pentru că antreprenorii din Moscova nu au dorit să fie asociați cu o mișcare percepută ca pro-Vest. Organizatorii au acuzat site-ul Yandex că nu a acoperit evenimentul, dar se pare că acest site agregator de știri a fost lipsit de obiectul muncii – nicio publicație moscovită importantă nu a relatat despre proteste.

Pe acest fond, un articol de opinie publicat de Bloomberg arată că sancțiunile împotriva Rusiei nu fac decât să ușureze sarcina președintelui Putin de a obține un nou mandat, la alegerile din 2018. În America, „rușii sunt o noțiune abstractă, reprezentată de imaginea lui Putin cu pieptul dezgolit și zâmbind superior“, scrie Bloomberg, subliniind că sancțiunile oferă regimului un argument în plus pentru oprimarea opozanților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.