Câștigul unui secol: Sancțiunile asupra Rusiei ajută Asia

Sancțiunile occidentale asupra petrolului și gazului rusesc și iranian au canalizat energia ieftină către Asia și, în acest proces, au erodat o tendință de zeci de ani prin care continentul Asiatic a plătit mai mult pentru energie decât Europa, potrivit traderilor, analiștilor și datelor Refinitiv Eikon, preluați de Euractiv.com.

Energie ieftină înseamnă, aproape întotdeauna, o industrie puternică și competitivă, pentru că un preț mic al energiei face produsul industrial mai ieftin.

Analiștii și oficialii guvernamentali din țările consumatoare folosesc termenul de „primă asiatică” – adaos pentru a se referi la prețurile mai mari pe care importatorii asiatici le-au plătit, ani la rândul, pentru petrolul vândut de marii exportatori, cum ar fi membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol.

Pentru Asia, acest lucru echivalează cu un adevărat stimulent economic. „Se poate spune cu siguranță că unii dintre marii consumatori din Asia, în special India și China, sunt principalii câștigători ai sancțiunilor”, a declarat Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank.

Sancțiunile occidentale au determinat Rusia să vândă de peste două ori mai mult țiței în Asia, în 2022, potrivit datelor Kpler. Iranul, supus și el sancțiunilor americane, și-a sporit exporturile la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, conform unor estimări, China fiind cel mai mare cumpărător.

Țițeiul de tip Ural, care înainte de invazia din Ucraina era vândut în Europa cu câțiva dolari pe baril sub valoarea Brent-ului (referința pentru Europa Occidentală), este vândut acum în Asia cu un discount de 24 de dolari, potrivit datelor Refinitiv Eikon. Unele surse din industrie spun că discountul este mai mic, de 10-15 dolari pe baril. Chiar și la un discount de aproximativ 15 dolari pe baril, o rafinărie din India care procesează 200.000 de barili pe zi ar economisi 3 milioane de dolari pe zi la achizițiile de țiței în comparație cu un rival european. La o raportare anuală, economia ar depăși 1 miliard de dolari.

 Hardeep Singh Puri, ministrul indian al petrolului, a declarat la începutul lunii februarie că țara sa va continua să cumpere din Rusia dacă prețurile „vor continua să fie bune”.

 Cumpărătorul stabilește prețurile

Prima asiatică datează din momentul în care țările producătoare au început să emită prețuri de referință pentru țițeiul lor, în anii ’80, pentru țările asiatice dependente de importuri. Cumpărătorii asiatici au încercat anterior să erodeze această primă, investind în capacități de rafinare pentru a-și spori cererea și a-și îmbunătăți puterea de negociere.

În noul context geopolitic, Arabia Saudită și alți exportatori importanți au scăzut prețurile. În cele trei luni care au trecut până în februarie, Arabia Saudită a redus prețurile la țițeiul Arab Light pentru cumpărătorii asiatici. Alți mari exportatori OPEC, Irak și Kuweit, și-au redus, de asemenea, din noiembrie, prețurile către Asia. Irakul, singurul dintre cei doi care stabilește cotațiile țițeiului și pentru Europa, a redus prețurile pentru Basrah Medium și Heavy către Asia și le-a majorat pentru Europa.

 „Iranul și acum Rusia concurează din ce în ce mai mult pe preț, iar ceilalți producători din Orientul Mijlociu trebuie să își ajusteze prețurile în consecință – rezultatul fiind prețuri de vânzare relativ mai mari către Europa”, a declarat Hansen de la Saxo Bank.

 Europa pierde o sursă de aprovizionare

India s-a numărat printre cei care s-au plâns de prima asiatică pe care au plătit-o marilor exportatori. „Asiaticii obișnuiau să aibă mai puține opțiuni decât restul lumii, deoarece prețurile lor trebuiau să atragă exporturile pe distanțe lungi”, a declarat Jorge Montepeque, care, în decursul deceniilor de lucru la S&P Global Platts, a dezvoltat reperul de preț Brent, de referință pentru Europa Occidentală. „Deci, prin definiție, asiaticii trebuiau să plătească mai mult, în timp ce Europa și America aveau rezerve locale”.

Acum, în condițiile în care Europa a pierdut țițeiul rusesc ca sursă de aprovizionare, continentul trebuie să atragă petrol din zone mai îndepărtate și „teoretic, prețul din Orientul Mijlociu devine mai dezavantajos pentru europeni”, a spus el.

 

 

 

 

Recomanda 4
Mihai Soare 1298 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Discount față de ce valoare?
    Dacă e vorba de cotația petrolului Brent (79$), prețul e mai mic cu vreo 5$ (Rusia vinde cu 75$).
    Dacă e vorba de cotație (58$), prețul este mai mare cu 17$.
    (iar dacă e vorba de prețul din contractele cu țări din Europa, prețul de acum este dublu – și înțelegem de ce Rusia a refuzat să reînnoiască sau să prelungească acele contracte)

  2. Cu alte cuvinte, sanctiunile împotriva Rusiei ajuta Rusia (a carei cea mai mare parte teritoriala e-n Asia). Felicitari „Europei”, UrSSulei nazista cu nazistii ei de la Kiev, pretextul Marii Retesari, dar nu asa cum îsi imagina individa, „Vom distruge Rusia”, când ea distruge, de fapt, si slava domnului, SUA si UE (cu NATO al lor cu tot!). @Elena Popa : UE n-are bani. Tarile componente au, la fel SUA, datorii astronomice (la câte 100-120% din PIB). În rest, însa, de-acord: mai ales ca UE – SUA, privind Africa-Asia, niciodata n-au renuntat la statutul lor colonial. Drept fiind si ca-ntre timp, UE a devenit colonia SUA. O dubla colonizare, asadar: a SUA în Europa, si-a ultimeia, în Asia (Cambodgia, China – în care Marea Britanie si provoaca, în secolul al XIX lea, doua „reazboaie” „ale opiumnului”, Irakul – colonizat de SUA si complicii, Siria, partial, adica-n zonele ei cele mai bogate-n petrol, etc., Libia dupa moartea lui Ghadafi, Congo, Coasta Vestica, Egiptul dupa Moubarak, etc., în Africa).

  3. Foarte bine. Asia are nevoie. Europa are de unde să plătească mai mult. Hai să nu ne mai văicărim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.