Sărbătoarea Forţelor Aeriene

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Aviației Române. Șeful Executivului a afirmat că această sărbătoare este un prilej de a retrăi mândria că România a scris istorie în aeronautica mondială.
„Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene reprezintă un prilej de a retrăi mândria că țara noastră a scris istorie în aeronautica mondială, nume ca Vlaicu, Vuia și Coandă ocupând loc nu doar în prima linie a marilor inventatori din acest domeniu, ci și în -escadrila- celor care au împlinit vechiul vis al omului de a cuceri cerul. Aviația militară ne protejează viețile, aviația civilă ne sporește bunăstarea și face ca vechiul ideal al multor oameni de a vedea lumea, de a înțelege stiluri de viață și culturi diferite să devină realitate”, se arată în mesajul transmis de Viorica Dăncilă.
Premierul le-a transmis aviatorilor români „cele mai calde gânduri, sănătate și bucurie” și să se întoarcă cu bine acasă din misiuni.
„Transmit cel mai calde gânduri, alături de urări de sănătate și bucurii, tuturor celor care slujesc aviaţia militară și civilă, precum și tuturor românilor care își sărbătoresc astăzi ziua numelui, cu ocazia praznicului Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviatorilor români. Sunteți, zilnic, eroii noștri, dragi membri ai Forțelor Aeriene Române. Vă doresc să vă întoarceți cu bine acasă din misiunile dumneavoastră militare și civile!”, a subliniat Viorica Dăncilă.

Cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, sâmbătă, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor Aerului, din Piaţa Aviatorilor, s-a desfăşurat o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori, în memoria eroilor aviatori.
Pe timpul ceremoniei au evoluat aproximativ 25 de aeronave militare de tip F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR, IAR-99 Şoim, IAR-99 Standard, C-27J Spartan şi IAR-330 Puma aparţinând Forţelor Aeriene Române, două aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, şase elicoptere tip EC-135 şi Mi-17 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, trei elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii şi cinci aeronave tip Extra 300 aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.
Gabriel Leș, de Ziua Aviației: Forțele Aeriene au un trecut măreț, dar și un prezent demn de laudă
Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a spus în discursul său cu prilejul Zilei Aviației, că Forțele Aeriene au un trecut măreț și un prezent demn de laudă, afirmând „cu tărie” că România se prezintă ca un factor de securitate, control şi stabilitate a spaţiului aerian în regiunea Mării Negre.
„Forțele Aeriene au un trecut măreț, dar și un prezent demn de laudă. Deţinerea de către România, în prima jumătate a acestui an, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene a fost un succes, la care şi-au adus semnificativ contribuţia şi Forţele Aeriene Române. În acest sens, doresc să evidenţiez rezultatele participării dumneavoastră la activităţile derulate în cadrul Președinției Române, dintre care aş aminti cele mai importante momente – Summit-ul de la Sibiu, Exerciţiul European Spartan 2019 şi Conferinţa comandanţilor Academiilor Forţelor Aeriene din Europa”, a spus ministrul Gabriel Leș, de ziua Aviației Române.
Ministrul Apărării a menționat și misiunile umanitare la care militarii participă, Leș subliniind că le mulțumește pentru promptitudinea de care au dat dovadă: „Ştiu că sunt misiuni dificile, contra cronometru, iar personalul de specialitate (piloţi, mecanici de bord, medici şi asistenţi) precum și aeronava trebuie să fie pregătite într-un timp foarte scurt”.
Forţele Aeriene Române parcurg în prezent un amplu proces de modernizare şi operaţionalizare, de consolidare a capacităţii de luptă a structurilor şi dezvoltare de noi capabilităţi, mai arată discursul lui Leș.
„Demersul este cu atât mai important cu cât asistăm la o creștere accelerată a provocărilor în regiunea Mării Negre, iar responsabilitatea României este majoră, având în vedere poziția strategică pe flancul estic al Alianței. Aşa cum am spus în numeroase rânduri, instituţia pe care o conduc îşi continuă angajamentul de consolidare a capabilităţilor aviaţiei de vânătoare, prin iniţierea de către Ministerul Apărării Naţionale, după aprobarea Parlamentului, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie pentru un pachet de încă cinci avioane de la Guvernul Republicii Portugheze şi a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii. Aeronavele sunt necesare continuării procesului de realizare graduală a Capabilităţii Operaţionale Aeriene Critice. Consider că acest fapt, alături de achiziţia sistemelor Patriot destinate apărării antiaeriane şi dotarea radiolocaţiei cu radare moderne asigură o capacitate modernă de apărare a spaţiului aerian al României şi al NATO, complet interoperabilă cu sistemele similare ale aliaţilor noştri”, a mai spus Gabriel Leș.
România se prezintă ca un factor de securitate, control și stabilitate a spațiului aerian în regiunea Mării Negre, a punctat ministrul.
„Mai mult decât atât, afirm cu tărie că România se prezintă astăzi ca un factor de securitate, control şi stabilitate a spaţiului aerian în regiunea Mării Negre, prin executarea serviciului Poliţie Aeriană Întărită efectuat sub comanda NATO alături de structuri militare specializate ale statelor aliate. Doresc să amintesc aici sprijinul important acordat de către Italia, Canada şi Marea Britanie”, mai spune Gabriel Leș.
„Dragi aviatori, aţi avut o primă jumătate de an foarte bogată în misiuni şi activităţi dintre cele mai complexe, aţi contribuit la salvarea de vieţi omeneşti, prin misiunile umanitare desfăşurate, aţi sprijinit autorităţile locale, prin participarea la organizarea unor evenimente de importanţă majoră pentru România, aţi participat la numeroase exerciţii şi demonstraţii aeriene, toate acestea în timp ce aţi supravegheat, fără încetare, spaţiul aerian românesc şi aliat. Nu-mi rămâne decât să vă mulţumesc pentru dedicare şi să vă îndemn să continuaţi acest efort constant, contribuind astfel nemijlocit la consolidarea imaginii României ca pilon de stabilitate în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice”, se mai arată în discursul citat.

Şi președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, șeful statului salutând lansarea misiunilor de poliție aeriană cu avioane F-16 sub comandă națională, „ca rezultat concret al acordului politic încheiat cu partidele parlamentare”.
„Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene onorează curajul și devotamentul temerarilor zborului. În această zi, aflată sub patronajul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, transmitem recunoștința și admirația noastră tuturor celor care au îmbrățișat nobila profesie de aviator în slujba Aripilor Românești. Această structură performantă a sistemului național de securitate îndeplinește misiuni complexe pentru protejarea suveranității spațiului aerian al României, asigurarea transporturilor aeriene și cooperarea cu statele aliate în cadrul misiunilor de menținere a păcii, precum și participarea la înlăturarea urmărilor calamităților naturale sau în cazul unor situații de urgență”, se arată în mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.
Președintele avertizează că Forțele Aeriene Române trebuie să continue procesul amplu de modernizare, ca parte a consolidării posturii de apărare a României, în concordanță cu deciziile NATO.
„În acest context, salut lansarea misiunilor de Poliție aeriană cu avioane F-16, sub comandă națională, ca rezultat concret al acordului politic încheiat cu partidele parlamentare, la începutul mandatului meu de Președinte, privind creșterea finanțării cheltuielilor de apărare până la 2% din PIB. Toți cei implicați în industria aviației civile – de transport, utilitară și sportivă – contribuie la dezvoltarea țării noastre și merită recunoștința noastră, la fel ca toți aviatorii militari și civili care salvează vieți omenești ori desfășoară activități de cercetare, promovând, astfel, știința aeronautică românească”, transmite șeful statului.
În finalul mesajului, Klaus Iohannis îi felicită pe aviatori pentru integritate, devotament și tenacitate. „Sunt convins că veți continua, cu același profesionalism, să contribuiți la îndeplinirea de către România a obiectivelor sale fundamentale de politică externă, pe linia apartenenței la NATO și UE și a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii”, conchide președintele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. RESPECT,ONOARE,ARIPILE ROMANESTI VOR FI ETERN IN CERURI,AVEM CU CINE SI CU CE,ISTORIA NOASTRA,VUIA,COANDA,NE DA IMPULSUL MOMENTELOR VULNERABILE!TAROM,MARCA ROMANILOR ZBURATORI PE PLANETA!

  2. Cu o asemenea flota putem sta linistiti ca nu ne ataca nimeni.De mila…Daca pleaca italienii,canadienii si englezii nu mai avem nici F16,nici Eurofighter.Raminem cu IAR-urile si MIG-urile.Din acest articol am inteles ca SRI-ul are elicoptere.Sa nu-mi spuneti ca lupta si astia pentru apararea tarii ca eu sunt cu inima.

  3. cinci aeronave tip Extra 300 aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă ? de când ?

  4. Ziua Aviatie Romane necinstita la o televiziune romana ! (RomaniaTV)
    In editia de la ora 14 a buletinului de stiri se da un reportaj despre Ziua Aviatiei; cateva imagini cu avioane si helicoptere care survoleaza Statuia Aviatorilor si apoi cateva cuvinte (atata doar !!!!) ale unui erou al neamului , fost aviator de elita din timpul razboiului , ajuns la venerabila varsta de 100 de ani. Nu se da numele eroului (Domnul General Ioan Dobran), in schimb pe burtiera se deruleaza mesajul “Nunta anului Ad. P. cu nu-striu-cine”, iar dedesubtul mesajului, un altul, cu textul “raspunsul sexy-impresarei P. adresat lui G.B “. Dar asta nu e tot : urmeaza un reportaj de 10 minute dedicat despartirii lui Ion Dichiseanu de…”. Acesta este respectul fata de eroi, fata de veterani, fata de cei care au facut ceva pentru aceasta tara. Am un gust amar !!!!

  5. Ce gluma buna ! Uite asa suntem noi romanii ; ne dam mari cu doi septari ! Care forte aeriene ? Cucu ! Avem nevoie de cel putin 100 de avioane multirol performante ! Le avem ? Ce umilitor si ce rusinos , sa te inarmezi cu ce arunca altii ! Si asta pe bani grei ! Ce faceau portughezii cu rablele lor F 16 , depasite fizic si moral , daca nu eram noi , romanii ? Le aruncau la gunoi ! Dar ,noi ce mandrii si ce mareti ne dam ! Am pierdut orisice simt al realitatii ! Lumea merge inainte , numai noi , pe loc, pe loc , sa rasara busuioc !

  6. Teofileee….Mai teofile maaaaaaaiiiii.Poporul roman e dispretuit inca din 47 maaiii.Ce patesc aia in diaspora,dar ce patesc romanii care locuiesc in Romania!! Sau tu n-ai stiut asta?!…Am fost batjocoriti si inainte de 89 si dupa.Cum ma nene, sa nu vezi asta?! De cite ori incercam ceva (mineriade,Pungesti,demonstratii de tot felul) ni se da la scafirlie.

  7. Se mentioneaza numele lui Dan Vizanty ? Hmmm……le este frica. Dan i’a batut mar pe „Exceptionali” deasupra Chitilei in Iunie 1944.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.