Scandal monstru Olanda – Turcia: „Vor plăti preţul” (Video)

Criza diplomatică dintre Olanda și Turcia a luat amploare. Ministrul turc al Familiei, Fatma Betul Sayan Kaya, a fost împiedicată de Poliţie să intre în Consulatul turc din Rotterdam, Olanda, după ce anterior Guvernul olandez a interzis aterizarea avionului ministrului de Externe turc Mevlut Cavusoglu în această țară. Ministrul turc a Familiei a ajuns cu maşina la reprezentanţa din Rotterdam, dar când a coborât a fost oprită de Poliție. Autoritățile olandeze au trimis-o pe Betul Sayan Kaya înapoi în Germania, a anunțat primarul orașului Rotterdam, citat de Reuters. Poliția olandeză a escortat ministrul turc până la granița cu Germania. Ministrul turc pentru Familie intenționa să participe la un miting al turcilor din Olanda, pentru a promova modificările constituționale supuse referendumului din 16 aprilie, modificări care sporesc puterea lui Recep Erdogan.

Update: Premierul olandez refuză să-și ceară scuze

Update: Președintele Turciei a cerut organizaţiilor internaţionale să îşi “ridice vocile” împotriva Olandei, pe care a descris-o ca „o republică bananieră”, şi să impună sancţiuni.

Recep Erdogan a declarat că Olanda va plăti preţul pentru că a subminat relaţiile cu Ankara.

“Vor plăti cu siguranţă preţul şi vor învăţa ce este diplomaţia. Îi vom învaţa diplomaţia internaţională”, a spus Erdogan.

Liderul turc a comparat din nou decizia Olandei cu tactici “naziste”.

În opinia lui Erdogan, premierul Olandei „sacrifică relația cu Turcia pentru alegerile (din 15 martie), atunci va plăti prețul”. „Occidentul și-a arătat adevărata față. Credeam că nazismul s-a încheiat, dar m-am înșelat. De fapt, nazismul de întoarce în Occident’, a susținut liderul turc duminică.

Pe de altă parte, Erdogan a mulţumit duminică Franţei pentru că a permis vizita ministrului de Externe turc, respinsă de Olanda. “Franţa nu a căzut în această capcană”, a spus liderul de la Ankara.

Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a participat duminică la un miting al comunității turce în orașul francez Metz, manifestație autorizată de autoritățile franceze, care nu au urmat exemplul Olandei. La mitingul de la Metz au fost prezente circa 800 de persoane din comunitatea turcă din estul Franţei. Ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, a declarat că manifestația de la Metz a fost autorizată pentru că „Franța este un stat de drept” și „în absența unei amenințări confirmate asupra ordinii publice, nu a existat niciun motiv să se interzică această reuniune”.

Update: Explicațiile „mândrului” premier al Olandei

Update: Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Turcia va continua să ia măsuri împotriva Olandei, până când îşi va cere scuze. Cavusoglu a subliniat că aşteaptă să vadă dacă vreo ţară europeană îşi exprimă critici în legătură cu “acţiunile fasciste” ale Olandei.

Update: Ministrul dat afară: „Tratament grosolan și jenant”

Update: Reacția premierului Turciei

„Am protestat în cel mai dur mod față de această situație, și am transmis autorităților olandeze că vor exista represalii de cel mai dur tip. Vom răspunde pe măsură acestui comportament inacceptabil„, a declarat premierul Binali Yildirim.

„Așa-zișii noștri prieteni europeni, care cu fiecare ocazie vorbesc despre democrație, libertate de exprimare, drepturile omului, au rămas încă o dată repetenți în fața acestui eveniment”, a adăugat Yildirim.

Astfel de evenimente ajută Turcia să descopere cine îi sunt „adevărații prieteni”, a mai spus premierul, care le-a adresat un apel la calm turcilor din Germania și Olanda.

Update: Proteste violente

Câteva sute de turci au manifestat în fața consulatului din Rotterdam, în timp ce autorităţile locale au expulzat ministrul turc. Poliţia olandeză a folosit tunuri cu apă, iar manifestanţii au aruncat cu sticle (video). În Turcia s-a protestat cu ouă și portocale față de aceste evenimente. La Istanbul, manifestanți au smuls drapelul Olandei de pe clădirea consulatului acestei țări, înlocuindu-l cu un steag al Turciei.

Ministerul turc de Externe a anunțat că nu dorește revenirea la post „o vreme” a ambasadorului Olandei, aflat în concediu, și a închis Ambasada şi Consulatul olandez din Turcia, ca măsură de securitate, au declarat surse din Ministerul de Externe de la Ankara.

Vizite ale miniştrilor turci în diverse ţări din Europa, organizate cu scopul de face campanie pentru tabăra ”da” la referendum au provocat nemulţumire în aceste state.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.