Scandalul ALDE: „Ce om normal dorește să își dărâme propria casă?!”

Prim-vicepreședintele ALDE, deputata Steluța Cătăniciu, își îndeamnă colegii într-un comunicat de presă, după ce Daniel Constantin a părăsit ședința Delegației Permanente, să se strângă în spatele unei echipe formate în jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu, din care spune că Daniel Constantin trebuie sa decidă dacă mai vrea să facă parte. Cătăniciu se întreabă, referindu-se la Constantin: „Ce președinte poți să fii, să-ți dai în judecată propriul partid?!”, „Ce om normal dorește să își dărâme propria casă?!”.

„Daniel Constantin a făcut, din nou, ceea ce știe el cel mai bine și ceea ce i-a ieșit de fiecare dată, până acum: a pus interesul lui și al unui grup mai presus de interesul partidului al cărui copreședinte este. A contestat legalitatea Delegaţiei Permanente a partidului, întrunită statutar în vederea convocării congresului extraordinar al ALDE. Sigur că nu a existat interesul de a contesta același for de conducere pe care azi îl critică atât de vehement, atunci când în cadrul său au fost aprobate listele pentru alegerile locale și parlamentare din iunie, respectiv decembrie 2016, dar nici atunci când a fost validat în funcţiile de ministru şi viceprim-ministru.
Este regretabil că, în vreme ce majoritatea colegilor din fostul Partid Conservator sunt oneşti şi îşi doresc reuşita proiectului ALDE, Daniel Constantin şi câţiva apropiaţi ai lui au devenit dintr-o dată extrem de nemulțumiți și extrem de vocali. Pentru ce motiv, nu știe nimeni sau cel puțin nu pentru cel pe care îl clamează. Ce președinte poți să fii, să-ți dai în judecată propriul partid?! Până și în politică există lucruri care nu se fac, iar atitudinea lui Daniel Constantin față de partidul pe care , în cel mai ipocrit mod îl numește „casa lui”, este unul dintre acestea. Ce om normal dorește să își dărâme propria casă?!
Prin atacul nejustificat la adresa lui Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Constantin îi jigneşte pe toţi colegii care au dus greul în campanie şi care vor acum să pună umărul ca ALDE să devină cel mai puternic partid de centru-dreapta al României. Prin tot ceea ce face în aceste zile, Daniel Constantin se dezice de proiectul ALDE şi atacă fără scrupule majoritatea colegilor care vor un partid cu lideri responsabili, nu cu lideri de ocazie. Într-o democraţie, că tot îi plac dânsului metaforele, deciziile se iau de către majoritate, iar cei care pierd pleacă doar dacă au alte interese.
Pentru cei care am rămas la Delegația Permanentă și pentru colegii din țară care cred în acest partid, viitorul ALDE e ceea ce ne preocupă la această oră. Putem deveni cel mai puternic partid de centru-dreapta din România cu rolul de a construi o agendă liberală pentru români. Pentru a realiza acest obiectiv, avem nevoie să lăsăm jocurile mărunte şi goana după funcţii deoparte şi să ne strângem în spatele unei echipe formate în jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu, din care Daniel Constantin trebuie sa decidă dacă mai vrea să facă parte”, spune deputata.

La rândul său, vicepreședintele ALDE Andrei Gerea a apreciat că „ar fi de bun simț” ca Daniel Constantin să părăsească funcțiile pe care le deține.

„Daniel Constantin încearcă impunerea în spațiul public a unor informații false cu privire la proiectul ALDE și evoluția acestuia în ultimii 2 ani. Conform acestuia, ALDE s-ar fi constituit pe structurile fostului Partid Conservator. Această declarație este falsă, deoarece în momentul fuziunii din iunie 2015, Partidul Liberal Reformator avea constituite organizaţii locale şi filiale în toate județele. Fostul PC nu avea mai mult de 3-4 organizații mai bune, în vreme ce în celelalte judeţe avea un număr redus de membri, iar în sondajele de opinie se situa la 1%. Pentru o informare cât mai corectă precizez că în primele 10 organizații ALDE ca rezultat al votului la alegerile parlamentare, numai 2 provin din partea fostului PC, iar în primele 20 de organizații numai 4. Însă, orbit de interesul personal și goana după funcții pentru propria persoană și pentru apropiați, Daniel Constantin apelează la tot felul de informații mincinoase referitoare la funcționarea ALDE.

Daniel Constantin şi apropiaţii acestuia, fără a face referire la toţi membrii fostului PC, acţionează în cadrul partidului, dar şi în public, fără a-și asuma proiectele şi valorile liberale ale partidului, având o agendă proprie, complet diferită de cea a ALDE. În toată această răzvrătire a lui Daniel Constantin, în marea majoritate a filialelor există o relație de colaborare între membrii ALDE proveniți din PLR și PC, fapt dovedit și de rezultatele de la alegerile locale și parlamentare.
Atât Daniel Constantin, cât și cele câteva persoane apropiate acestuia care încearcă să provoace tensiuni artificiale în ALDE, trebuie să respecte decizia majorității colegilor din partid. De ce încearcă Daniel Constantin și apropiații săi întârzierea congresului ALDE? Singura explicație este aceea că se teme de alegeri, așa cum a demonstrat în mai multe rânduri. Daniel Constantin nu a participat vreodată la alegeri, iar la alegerile locale de anul trecut a refuzat să își asume o candidatură la Primăria Municipiului București sau a municipiului Pitești, de teamă să nu își șifoneze imaginea.
Cred că asistăm la un fapt unic în istoria partidelor parlamentare ca un copreședinte de partid să dea în judecată propria formațiune, doar pentru a face doar jocuri politice mărunte. Daniel Constantin nu acționează în interesul ALDE, ci împotriva intereselor partidului, așa cum se dovedește în aceste zile.
Pe de altă parte, atâta timp cât domnia sa neagă exact existența și autoritatea organismelor de partid care l-au confirmat drept candidat la alegerile parlamentare și ministru, ar fi de bun simț să părăsească aceste funcții”, spune Gerea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.