Un chinez și un polonez, acuzați pentru spionaj

Scandalul Huawei se extinde în Europa de Est

Unul dintre șefii filialei poloneze a companiei chineze Huawei a fost arestat sub acuzația de ”spionaj la nivel înalt pentru serviciile chineze”, scrie The Wall Street Journal. Pe de altă parte, Agenția pentru securitate cibernetică din Cehia avertizase, la jumătatea lunii decembrie, că este riscantă utilizarea programelor și infrastructurii Huawei și a companiei chineze ZTE, afirmând că sunt o amenințare pentru securitatea țării. Huawei a semnat mai multe contracte în Europa pentru dezvoltarea în viitor a rețelelor 5G. Polonia se numără printre țările care au semnat asemenea contracte. În Polonia, Huawei ar urma să coopereze cu Deutsche Telekom. Compania franceză Orange a anunțat că nu va folosi tehnologie Huawei în Franța, însă nu a exclus că va face asta în alte țări din Europa și Africa.

Scandalul Huawei se extinde în Europa de Est. Totul a început la finalul anului 2018, când autoritățile canadiene au arestat-o pe directoarea financiară a Huawei și fiica patronului companiei, la cererea SUA. Ea este acuzată de implicare în ocolirea sancțiunilor impuse de SUA Iranului, însă presa americană suspectează că acesta este un pretext și că principala miză ține de spionajul tehnologic și de riscurile la adresa securității cibernetice.

În Polonia au fost arestați unul dintre șefii chinezi ai Huawei Polonia și un cetățean polonez, sub acuzația de spionaj, scrie presa poloneză. Compania chineză a refuzat să confirme că este vorba despre unul ditre oficialii săi din Polonia. Polonezul arestat este un fost oficial guvernamental, care acum este consilier al filialei companiei franceze Orange. ”Un polonez și un chinez au fost arestați sub acuzația de spionaj. Chinezul este un om de afaceri care lucrează pentru o importantă companie electronică”, a declarat adjunctul serviciului secret polonez, citat de AFP. Cei doi sunt acuzați că au acționat ”în favoarea serviciilor chineze și in detrimentul Poloniei”.

Compania Huawei a fost înființată de un fost inginer din armata chineză. Asupra companiei planeaza suspiciuni de spionaj în SUA, Australia și Japonia, scrie AFP. Aceste țări au interzis Huawei să participe la crearea rețelei de internet ultrarapid 5G.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Pai am citit recent in presa ca problema este ca transmisia prin aparatura moderna Huawei nu poate decriptata de serviciile secrete occidentale. Si cum serviciile vor sa stie tot ce facem, doresc ca pulimea sa aiba aparate care pot fi interceptate. Restul sunt motive de ochii lumii, motive care trebuie sa duca in final la interzicerea aparaturii chinezesti pe pietele occidentale, cu scopul sa achizitionam tehnologie care ofera transparenta serv. secrete.

  2. De fapt totul a inceput cand Huawei a detronat Apple. Nu doar la vanzari. Si la tehnologie.

  3. Unul din mecanismele care regleaza economia de piata made in USA este:cind nu mai avem solutii sa ne impunem pe cale tehnologica sau politica ,apelam la metodele staliniste,arest ,deportare, sanctiuni etc.De aia are trupe in 140 de tari,pentru mentinerea democratiei si libertatilor.In perioada proletcultista in Romania anilor 50 circula un dicton:”cine nu e cu noi e impotriva noastra”.Poate ca patriotul nostru Pacepa i-o fi invatat si pe americani despre el si modu de combatere al dusmanilor de clasa ca doar asa a ajuns sefu securitatii romane , luptind cu bita ,catusele si pistolul in mina.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.