Scandalul între PALATE și învățăturile lui Zegrean

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, declară că rectificarea bugetară poate fi adoptată chiar şi fără avizul CSAT, însă numai printr-o decizie a Parlamentului. Fostul judecător CCR Toni Greblă a declarat că maniera în care preşedintele Klaus Iohannis a tratat cererea de avizare a rectificării bugetare îi dă dreptul Guvernului de a adopta proiectul fără avizul CSAT, adăugând că şedinţa Consiliului a fost suspendată în mod abuziv.

Guvernul se întruneşte miercuri în şedinţă, unde ar urma să fie găsită o soluţie privind rectificarea bugetară, după ce preşedintele Klaus Iohannis a suspendat şedinţa de marţi a Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), afirmând că nu s-a putut obţine consens pentru emiterea avizului necesar rectificării bugetare şi cerând Cabinetului Dăncilă să vină cu un nou proiect.

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, a declarat, miercuri, pentru mediafax.ro, că rectificarea bugetară poate fi adoptată, după ce s-a solicitat avizul CSAT, chiar dacă acesta este negativ sau nu a fost dat, însă decizia trebuie luată de Parlamentul României nu de Guvern, prin Ordonanţa guvernamentală.

„Este o practică, o decizie Curţii Constituţionale, care spune că avizele acestea sunt obligatoriu de cerut, dar nu este obligatoriu să se respecte. Fiind vorba de rectificarea bugetului de stat, Parlamentul ar putea să treacă şi să adopte rectificarea trecând peste avizul negativ al CSAT, dar numai Parlamentul, nu Guvernul. Parlamentul, fiind unica autoritate legislativă ar putea să facă acest lucru pentru că este forul legislativ suprem.Nimeni nu îl poate opri să facă asta”, a decarat Zegrean.

Și Toni Greblă a intervenit în scandalul momentului

Toni Greblă a precizat că avizarea rectificării bugetare este urgentă, dat fiind faptul că prevederi din Legea pensiilor au intrat deja în vigoare.

„Având în vedere faptul că bugetul este un tot unitar şi nu poate fi rectificat pe porţiuni, pe capitole, neavizarea acestui proiect mai ales în condiţiile în care pesta porcină se extindă iar anumite prevederi din Legea pensiilor (…) au intrat în vgoare, rectificarea apare şi ca o urgenţă. Preşedintele îşi asumă şi consecinţele politico-sociale ce decurg din acest refuz”, a mai spus fostul judecător.

De unde a pornit mărul discordiei

Precizările vin după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că şedinţa CSAT a fost suspendată şi aşteaptă ca Guvernul să vină cu un nou proiect de rectificare, după ce membrii Consiliului Suprem nu au căzut la un acord pentru a emite avizul necesar pe proiectul de rectificare.

„Nu s-a putut obţine consens, unanimitate şi nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificare. Aşadar am suspendat şedinţa CSAT”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Recomanda 1
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.