Schimbare de echipă la generali

Publicarea decretului de pensionare a celor zece generali SRI nu este o știre de toată ziua. Nu este chiar așa, un capăt de țară, dar nici un mizilic nu este. Chiar dacă SRI-ul n-a dat nici un comunicat, considerînd că pensionarea acestora este mult prea neînsemnată în raport cu prinderea infractorilor trăsniți, cei care îi ajută să-și facă planul la antiterorism și se aventurează în tot felul de prostii pe care băieții le încadrează rapid la „atac la Constituție“, noi încercăm să interpretăm această știre neobișnuită. SRI-ul a scăpat de zece generali. Dacă îl mai luăm în calcul pe Florian Coldea, care a ieșit la pensie (dar a rămas activ și important pentru direcția instituției), și dacă îi mai adăugăm pe alți doi plecați și ei între Florian Coldea și lotul de zece, avem în total un pachet de 13 generali plecați dintr-un SRI care ar putea fi definit ca un serviciu cu accente totalitare, utilizat de președintele Traian Băsescu mai mult ca instrument de putere și de intervenție în bătălia politică.

O scuturare a 13 capete din enorma schemă de funcțiuni a SRI nu înseamnă mare brînză în materie de reduceri. Poate reprezenta ceva doar în jocul de putere. Poate chiar și o mică schimbare. Trecerea în rezervă a celor zece sau treisprezece generali este privită de mulți colegi de breaslă ca o problemă legată numai de apărarea unor pensii babane. Ce să spun!? Au curajul Klaus Iohannis și Mihai Tudose să taie pensiile generalilor din servicii și din Armată, din Interne și STS? O fi avînd bietul Dragnea o brumă de curaj să inițieze în Parlament o măsură de reglementare a veniturilor generalilor? O fi dornic Klaus Ioahnnis de curățenie în Servicii? Ca mai apoi să mute sistemul pe umerii unor nepoți, mătuși și verișoare? Ideea că serviciile se tem de eventuale măsuri este o glumă bună. Nici președintele, nici premierul, nici Parlamentul nu au atîta putere ca să facă ordine în acest domeniu care funcționează aberant chiar din 1990. Și pe care se bazează.

De cînd este comunismul și de cînd a început democrația în România, nimeni n-a avut curajul să înfrunte sistemul sau să controleze veniturile piramidei militarizate de putere pe care s-au bazat toți politicienii.
Și totuși, un soi de înțelegere trebuie să fi avut loc.

Pensionarea generalilor SRI, STS și a chestorilor din Interne este o formă elegantă de a cădea la pace. Pe vremuri, toate debarcările se făceau cu o promovare.

„Treceți în rezervă și beneficiați de toate drepturile de acum. Evitați și riscul schimbărilor anunțate de Olguța Vasilescu, vă lăsăm în pace cu toate afacerile făcute cu Ghiță și cu ceilalți și noi ne ocupăm de țară. De fiecare dată cînd vom avea nevoie de sprijin, vom face apel la domniile voastre! Rămîneți cu pensiile astea gonflate, noi nu zicem nimic și nu vă mai cercetăm activitatea, iar voi vă țineți gura.“

Așa se și explică tărăboiul cu tăierea pensiilor speciale și cu trecerea în rezervă (la grămadă) a celor implicați în funcționarea Binomului și a mecanismului de putere condus de Traian Băsescu, același care a trudit la instalarea lui Klaus Iohannis.

Aș fi tentat să cred că trecerea acestora în rezervă este un prim mare semn de schimbare dat de președintele Klaus Iohannis. A plecat Florian Coldea, a plecat generalul Dumbravă de la Juridic, a fost trecut în rezervă și fostul șef al acoperiților, generalul Adrian Stoica, cel care a avut curajul să meargă în Parlament alături de Florian Coldea pentru a obține sprijinul parlamentarilor acoperiți. Au plecat generălesele Istode și Posastiuc, cele care au condus sintezele și echipele de sinteză (și producție) media în timpul referendumului din 2012, cele care au gestionat comunicarea peste hotare a acoperiților și a agenților de influență.

Am putea crede că Sasul renunță la oamenii lui Traian Băsescu. Adică la echipa Coldea. Și își promovează echipa lui. De ce nu cred? Pentru că privind la felul în care Coldea, Dumbravă, Opriș, Istode, Posastiuc se retrag, fără nici un decont al perioadei, fără nici o cercetare a abuzurilor, fraudelor și încălcărilor de lege, putem vorbi și despre o mare favoare. Se duc acasă cu venituri enorme și totul rămîne cum am stabilit. Exact ca înainte!

De ce nu începe o schimbare spectaculoasă? În primul rînd, pentru că Iohannis nu are o echipă. Hellvig și consilierul Sergiu Nistor sunt prea puțin. În plus, președintele Iohannis este destul de îndatorat echipei lui Coldea. A ajuns la putere în urma unei strategii de care SRI-ul (adică Florian Coldea și echipa sa) nu a fost străin.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.