Schimbare legislativă respinsă de CCR. ”Corupția trebuie sancționată…”

Legea prin care ar fi scăpat de închisoare cei care obţineau foloase necuvenite pentru terţi a fost declarată neconstituţională, miercuri, în unanimitate de Curtea Constituţională.

Mai exact, CCR  a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, iniţiate de mai mulţi parlamentari PSD, printre care deputaţii Cătălin Rădulescu şi Andreea Cosma.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului unic pct.1 din Legea pentru modificarea şi completarea art.12 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, precum şi legea în ansamblul său, sunt neconstituţionale”, se arată într-un comunicat al CCR.

În argumentarea soluţiei adoptate, Curtea a reţinut că ”o exigenţă a statului de drept o reprezintă combaterea fenomenului corupţiei”. ”De aceea, actul de corupţie trebuie sancţionat indiferent de beneficiarul folosului necuvenit, astfel încât legiuitorul nu poate condiţiona reţinerea acestuia de obţinerea folosului numai pentru sine. Totodată, legiuitorul nu are competenţa de a limita sfera de cuprindere a infracţiunii analizate în funcţie doar de natură materială a folosului obţinut. Prin urmare, Curtea a constatat că textul criticat, modificând conţinutul normativ al unei infracţiuni asimilate celor de corupţie, reglementate la art.12 din Legea nr.78/2000, în sensul condiţionării săvârşirii acesteia de obţinerea numai pentru sine şi numai de foloase materiale necuvenite, încalcă art.1 alin.(3) din Constituţie privind statul de drept”, subliniază CCR.

De asemenea, având în vedere obligaţiile internaţionale asumate de România, prin ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei şi a Convenţiei penale cu privire la corupţie, Curtea a reţinut că modalitatea de incriminare a infracţiunilor de corupţie trebuie să respecte cerinţele expres stabilite prin aceste acte internaţionale. Curtea a constatat că textul criticat nu respectă aceste standarde, încălcând, astfel, şi art.11 alin.(1) din Constituţie, raportat la art.15 lit.b) din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei şi art.3 din Convenţia penală cu privire la corupţie.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.  Sesizarea asupra acestei legi a fost depusă de şeful statului în luna iulie. Proiectul a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, printre care deputaţii Cătălin Rădulescu şi Andreea Cosma.

Potrivit iniţiatorilor, articolul 12 din legea 78/2000 se modifică astfel: „(1) Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine, de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite: a) efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale; b) folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

De asemenea, Rădulescu defineşte operaţiunile financiare ca fiind cele care “antrenează circulaţia de capital, operaţiuni de bancă, de schimb valutar sau de credit, operaţiuni de plasament, în burse, în asigurări, în plasament mutual ori privitor la conturile bancare şi cele asimilate acestora, tranzacţii comerciale interne şi internaţionale. Pentru a fi efectuate ca acte de comerţ, operaţiunile financiare trebuie să constituie un act de speculă sau o acţiune de intermediere în circulaţia bunurilor, făcută în mod organizat”.

În sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, preşedintele Klaus Iohannis arată că legea încalcă mai multe articole din Constituţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. Mi se pare corecta decizia CCR.La cate foloase necuvenite a incasat Hotzannis era pacat sa scape atat el cat si aia cu care a colaborat.

  2. initiatorilor unor propuneri legislative neconstitutionale la mintea cocosului ,ar trebui sa aiba interdictie vreo 50 de ani sa-si mai bage nasul in probleme ale justitiei.

    • Deci, oricine propune ceva care nu este acceptat de CCR (vezi referendumul pentru inlaturarea ticalosului matelot) ar trebui automat sa aiba drepturile cetatenesti restranse/anulate… ca cine mai traieste 50 de ani sa mai fie ales parlamentar…?
      Destept mai esti!

    • asa ar trebui, dar când legile în Parlament sunt de multe ori facute de infractori ori de membrii ale clanurilor interlope din politica dâmboviteana, la ce sa te astepti decât la aberatii cum numai în România este posibil.

  3. Astea sunt infractiuni bancare, rezervate angajatilor bancari si speculatorilor bursieri. Bizara lege, cu subiecte calificate. Nu cred ca era si utila, dat fiind arsenalul penal al României. Singurele utile sunt legile Toader, angajând raspunderea procurorului si judecatorului în cazul neaplicarii sau aplicarii cu rea-credinta a legii. Ïn rest, n-are nimeni nevoie de alte legi peste legi, când ele si bunul simt exista. Parlamentul României si Johannis se cam afla-n treaba.

  4. Europarlamentar ALDE, dezamăgit de întâlnirea cu Tăriceanu: ‘Nu există răspunsuri, doar perdele de fum’.
    Europarlamentarul Matthijs van Miltenburg, membru al Grupului ALDE Europa, a scris pe Twitter, în timpul întâlnirii cu liderul ALDE, preşedintele Senatului C. P. Tăriceanu, că acesta dă vina pe statul paralel, pe serviciile secrete pentru deficienţele privind statul de drept; remarcând că nu există răspunsuri, doar perdele de fum, scrie news.ro.

    „Tăriceanu dă vina pe „statul paralel”, pe serviciile secrete din România pentru toate deficienţele în ceea ce priveşte statul de drept. Aceasta e prea simplu, aşa că am întrebat ce măsuri va lua pentru a lupta împotriva corupţiei, pentru a lupta împotriva fraudei şi pentru a acţiona în vederea dezvoltării României”, a scris el pe Twitter.

    Concluzia sa, în ultima postare a fost: „NU există răspunsuri din partea dlui Tăriceanu, doar perdele de fum”.
    https://www.stiripesurse.ro/europarlamentar-alde-dezamagit-de-intalnirea-cu-tariceanu-nu-exista-raspunsuri-doar-perdele-de-f_1291729.html

    Si Viorica s-a facut de ras IERI la Brussels:
    „Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a transmis, după întâlnirea avută marţi cu Dăncilă, că e extrem de îngrijorat de situaţia din România şi că a întrebat-o pe Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei, el arătând că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie. „Nu vom negocia în ceea ce priveşte statul de drept”, e mesajul lui M. Weber.
    https://www.stiripesurse.ro/manfred-weber-dupa-intalnirea-cu-viorica-dancila-sunt-extrem-de-ingrijorat-de-situatia-din-romani_1291704.html

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.