Se aud iar clopotele de la Alba

Declarațiile lui Andrei Marga de la Alba Iulia nu sunt un fapt de biografie intelectuală personală. Nu spun vorbe mari, dar ele pot deveni un reper istoric. Și asta pentru că Andrei Marga a spus la lansarea cărții sale ceea ce gândește majoritatea covârșitoare a românilor. Am ajuns în halul în care a vorbi despre români înseamnă că ești putinist. Dacă spui că ucrainienii pleacă din țara lor cu valize de bani ascunse sub mașini de lux înseamnă că ești plătit de Kremlin. Dacă te revolți de aroganța celor pe care-i primim cu înțelegere, dar care ne scuipă în cap, afirmând că ei sunt refugiați și trebuie să li se le permită absolut orice, înseamnă că ești agent rus.

Opiniile lui Marga au spart o bulă de indiferență în care ne bălăceam cu toții. Au ridicat un văl al nepăsării și au dat curaj celor resemnați. Au insuflat încrederea că nu putem rămâne la nesfârșit încolonați cu umilință în spatele propagandei sistemului.
Prin opiniile sale exprimate public, Andrei Marga ne salvează pe toți, arătându-ne că nu suntem țara lui alde Gregoar Ecriven.
Andrei Marga nu mai avea nevoie să a intre în prim-planul actualității. Nici nu-i este în fire să caute publicitatea. La statutul său intelectual, n-avea nevoie de o popularitate construită involuntar de niște propagandiști ignoranți. Opera sa excepțională există, experiența academică este incontestabilă, implicarea în viața publică este notorie. Dar în țara noastră ignoranța a devenit secretul supraviețuirii, iar înjurătura fără argumente e modul cel mai comod pentru disprețuirea oamenilor de valoare.
Ideile avansate de profesorul Marga la Alba Iulia se regăsesc în multe dintre comentariile și analizele publicate de el, dar pentru mulți cititul este mai complicat decât înjuratul.

FRONTIERE VIOLABILE ȘI INVIOLABILE

Cel mai mare deranj l-au făcut trimiterile lui Andrei Marga la modul în care s-a compus teritoriul actualului stat ucrainian. MAE s-a grăbit să scuipe în sân pe o temă care încă sângerează în adâncimile sentimentelor naționale ale românilor. „MAE precizează că respinge ferma poziționarea lui Andrei Marga” și totodată „reiterează susţinerea sa fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional”.
Despre subiectul respectiv mai există, însă, o poziție oficială a României, și anume o Declarație a Parlamentului, care, potrivit Constituției, reprezintă puterea suverană a poporului român. Declarația a fost adoptată în noiembrie 1991, în împrejurarea în care Ucraina anunțase că va organiza un referendum pentru declararea independenței. Adică tot un referendum din acela pe care aceeași Ucraina nu l-a recunoscut în cazul Crimeii, iar acum nu-l recunoaște nici în cazul republicilor din vestul țării. Viața e ironică…
Declarația respectivă a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 243 din 29 noiembrie 1991 și are următorul text:
„1. Parlamentul României a luat cunoştinţă de hotărîrea autorităţilor de la Kiev de a organiza la 1 decembrie 1991 un referendum asupra independentei Republicii Ucraina.
Profund atasat principiilor fundamentale ale respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi ale popoarelor de a-şi hotărîri soarta, Parlamentul României saluta hotărîrea autorităţilor ucrainene de la Kiev de a organiza un referendum privitor la independenta Republicii Ucraina.
Avînd în vedere ca acest referendum ar urma să se desfăşoare şi pe teritoriile româneşti – Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum şi judeţele din sudul Basarabiei -, Parlamentul României declara solemn ca aceste teritorii au fost rupte din trupul tarii, iar Pactul Ribbentrop-Molotov a fost declarat nul şi neavenit, ab initio, de U.R.S.S. la 24 decembrie 1989 şi de Parlamentul României la 24 iunie 1991.
Desigur, este dreptul Ucrainei sa organizeze un referendum pentru independenta sa, dar acest referendum nu poate avea valabilitate în privinta teritoriilor româneşti anexate abuziv de fosta U.R.S.S., teritorii care nu au aparţinut niciodată Ucrainei şi sînt de drept ale României.
2. Parlamentul României reintereaza atasamentul faţă de prevederile Actului inal al Conferintei C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificării frontierelor pe cai paşnice, diplomatice.
3. Parlamentul României, declara solemn ca referendumul organizat de autorităţile de la Kiev în teritoriile româneşti încorporate cu forta în cadrul fostei U.R.S.S. – respectiv în Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum şi în judeţele din sudul Basarabiei – este nul şi neavenit, precum şi consecinţele acestuia.
4. Parlamentul României cere parlamentelor şi guvernelor tuturor statelor care vor recunoaşte independenta Ucrainei sa declare expres ca aceasta recunoştinţă nu se extinde asupra teritoriilor româneşti menţionate.
5. Parlamentul României se pronunţa pentru începerea unui dialog cu Parlamentul de la Kiev în vederea examinării, împreună a problemelor stabilirii unor relaţii de bună vecinătate şi colaborare între România şi Ucraina şi invita, în acest scop, o delegaţie parlamentară ucraineana urmează să efectueze o vizita la Bucureşti, cat mai curând posibil.
6. Parlamentul României solicita guvernului tarii sa înceapă de urgenta negocieri cu autorităţile de la Kiev în problema teritoriilor româneşti anexate cu forta de U.R.S.S.
Aceasta declaraţie a fost adoptată de Parlamentul României în şedinţa din 28 noiembrie 1991, cu unanimitate de voturi”.
N-ar fi prea multe de comentat. Poziția Parlamentului României din 1991, pe de o parte, și a Ministerului de Externe din 2022, pe de altă parte vorbesc de la sine.
O întrebare umilă s-ar putea pune, totuși: când a avut dreptate statul român?
Fostul secretat de stat american Henri Kissinger scria în 2014, după referendumul de independență a Crimeii, că „Ucraina este independentă de numai 23 de ani; a fost anterior sub un fel de stăpânire străină încă din secolul al XIV-lea. …iar Crimeea, a cărei populație este rusă în proporție de 60% , a devenit parte a Ucrainei abia în 1954, când Nikita Hrușciov, un ucrainean de naștere, a acordat-o în cadrul sărbătoririi a 300 de ani a acordului rusesc cu cazacii”.
Miercurea trecută, președintele Serbiei, Aleksander Vučić, ridica de la tribuna Adunării Generale a ONU o altă problemă: „Aș dori să-i întreb pe liderii multor țări, să răspundă care este diferența dintre suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și Serbiei?”. Vučić a reamintit că Serbia nu a încălcat niciodată suveranitatea și integritatea teritorială a niciunei țări, dar „acest lucru nu a împiedicat 19 țări suverane bogate, membre NATO, să atace țara noastră, subminând suveranitatea fără acordul Consiliului de Securitate al ONU”.
Vučić l-a citat pe Martin Luther King Jr. spunând că nedreptatea într-un singur loc duce la nedreptate peste tot.

UCRAINA SPRE EUROPA. CARE EUROPĂ?

Un alt reproș adus lui Andrei Marga se referă la observațiile sale despre inexistența democrației în Ucraina. Ca și cum am fi uitat toți despre traficul de țigări, traficul de femei, găștile de racheți și toată pletora de indivizi care au dus faimă proastă Ucrainei. Ca și cum n-am ști că în prezent partidele sunt desființate, televiziunile private sunt sub control, iar parlamentul și guvernul există doar pe hârtie.
Frau der Lynen, care ar trebui să fie supusă unei proceduri penale pe dosarul contractelor cu vaccinuri anti-covid, vede altceva. Aflată pentru a treia oară la Kiev, președinta CE declara că este impresionată de „viteza, determinarea, precizia” cu care Ucraina progresează spre aderarea în UE. ,,Procesul de aderare este pe drumul cel bun” , a declarat ea săptămâna trecută, în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, alături de Zelenski.
Care Europa, care progres, care aderare? Care criterii politice de la Copenhaga, cu care bruxelezii ne-au scos ochii peste două decenii? Care drepturi ale minorităților, pentru care România a fost pusă la colț ani în șir? Pe teren, „progresul de aderare” care-o impresiona pe der Lynen însemna arestarea de către militarii ucraineni a profesorilor din regiunea Harkov care au predat în școli după programele educaționale rusești.
„Progresul” mai însemna și ce spunea secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov,și anume că, după intrarea Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul regiunii Harkov, localnicii vor fi ucrainizați și decomunizați fără milă. Nu este nevoie să te intereseze „capriciile localnicilor”, adică, „vă place sau nu”, va avea loc decomunizarea monumentelor, iar limba ucraineană va deveni singura limbă în educație, comunicare și denumiri, decreta mâna dreaptă a lui Zelenski.
Ministerul de Externe s-a rățoit la Andrei Marga, dar e mucles în cazul batjocoririi la care sunt supuși în continuare românii din Ucraina, în pofida promisiunilor mincinoase făcute de Zelenski în acel mesaj video rafistolat transmis în Parlamentul României.
În această primăvară, autoritățile din Cernăuți au înlăturat din Piața Centrală panoul cu copia privilegiului lui Alexandru cel Bun, care mărturisește prima atestare documentară a orașului (8 octombrie 1408) și, implicit, apartenența acestei străvechi așezări românești. Hrisovul domnitorului moldovean (1400 – 1432) avea să fie înlocuit cu o imagine ce ilustrează drapelul ucrainean, având în centru un trident și stelele de pe steagul Uniunii Europene. Nu s-a auzit ca MAE ori ambasada noastră la Kiev să fi avut vreo reacție.
Săptămâna trecută, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov, declara cu privire la drepturile minorităților de a studia în limba maternă că „dacă dorești să studiezi suplimentar în alte limbi, precum româna, poloneza, ebraica, te rog, dar nu pe cheltuiala statului nostru, îți poți îmbunătăți educația pe cheltuiala ta’’. La acest nou afront adus românilor din Ucraina, MAE a reacționat printr-o tăcere asurzitoare…

ANDREI MARGA – PREȘEDINTE

Peste doi ani sunt alegeri prezidențiale. Atitudinile publice în condițiile războiului din Ucraina reprezintă un examen sui generis de capacitate pentru prezumtivii candidați. Ne-am cam lămurit deja despre ce poate fiecare dintre cei care își dau numele la testare pe piață.
O notă aparte face Andrei Marga. Eu cred că este candidatul de care acum România are nevoie. După cele două decenii prăfuite sub Băsescu-Petrov și Werner Iohannis, țara are nevoie să-și deschidă larg ferestrele, să respire un aer curat, să-și ridice fruntea spre lumină. E nevoie de reunirea românilor ca pe vremuri, la Alba Iulia. Simbolic, a fost să fie ca Andrei Marga să lanseze tot de acolo câteva idei care au trezit lumea, i-au făcut pe români să fie atenți și să spere.
Andrei Marga rezistă cu demnitate atacului toxic al unei propagande bine antrenate și stipendiate. Lucru foarte important – își menține opiniile, nu se înconvoaie la fâlfâitul licuricilor. Revine de fiecare dată, cu noi argumente, în susținerea opiniilor sale. Are o irepresibilă vocație a construcției instituționale. Crede și știe și poate face ceea ce înseamnă o democrație reală. Este capabil să lupte cu sistemul pentru că este prea puternic în convingeri și prea limpede în idei ca să fie doborât.
Mai presus de toate, Andrei Marga este capabil să redea România românilor. Știe cum, știe de ce și știe pentru ce. Iar românii par să simtă asta. Așa cum cândva au gândit la unirea între aceleași granițe, tot astfel gândesc acum la reunirea sub valorile tradiționale ale acestui neam. Cineva trebuie să ridice steagul. Andrei Marga o poate face.
Se aud iar clopotele de la Alba Iulia.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 80
Octavian Știreanu 193 Articole
Author

135 de Comentarii

 1. Cred ca va inselati, domnule Stireanu. NU gandesc MAJORITATEA ROMANILOR ca dl. MARGA. Din pacate! Pacat ca nu se poate face un experiment lamuritoriu. Sa se fi lansat doua chemari concomitent, la doua activitati festive. Una la Alba Iulia, cu dl MARGA AMFITRION, si alta la monumentul eroilor americani, avand ca amfitrioni presedintele Romaniei, ministrul de externe, si ambasadorul american. Va asigur ca cei mai multi romani s-ar duce la monument.

 2. Romanii vor pace cu vecinii lor (unguri, ucrainieni, bulgari,sarbi), nu nationalism de 2 bani care sa ne atraga in conflicte. Noi ne batem intre noi in trafic in drum spre piata, dar visam cai verzi pe pereti.

 3. Excelent, domnule Stireanu. Încep sa se manifeste tot mai multe conștiințe naționale in spațiul public. Felicitări tuturor. Demnitate, familie, Dumnezeu, suveranitate. Asa sa ne ajute Dumnezeu.

 4. Stireanu si inca cativa se chinuie sa-l faca presedinte pe Marga (Biden Doi?). Este cea mai plauzibila explicatie a campaniei exagerate pe care nu oboseste deloc sa o faca.

 5. Articol de nota 10! Mi-aș dori ca profesorul Marga să candideze (chiar e vorba de un profesor, nu de un profesoraș cu șase case care își pierde glasul când se stinge prompterul). Problema e că de fiecare dată când răsare un patriot, apare din senin ba un dosar penal, ba o „bombă” de presă etc… Să ajungem sănătoși la prezidențiale și să vedem înscrisă candidatura d-lui Marga. Cine știe…(poate de data asta ambasada licuriciului și serviciile lor și ale noastre ne vor lăsa să ne alegem singuri președintele…)

 6. Nici zece spalatorii „Auto & Covoare”nu-l mai spală,articulatii din gaska Nuferilor si munca in zadar!Porumbelul i-a iesit din cloanță,a zburat !
  Omul, care era din tinerete suspectat de racolare, a devoalat secretul lui Polichinelle(oui,je suis une marionnette),sturlubaticilor!
  Într-una dintre snoavele dramatizate, Polichinelle, săvârşind un delict, este anunţat de către avocatul său că este pasibil de o pedeapsă gravă. După întâlnirea cu avocatul, Polichinelle rupe pagina din codul penal, cu articolul pe care i-l arătase avocatul, convins fiind că, în felul acesta, articolul nemaiexistând, nici el nu va putea fi pedepsit.
  Asta faceti acum,stimate d-le Stireanu

 7. @Truth,cand vecinul tau,nu dau nume,te sfideaza si tu stai ca un ghiocel neavand nicio reactie,atunci omul de rand se infurie si se activeaza nationalismul in el si bine face!daca tu,cel ce ma conduci,dormi in pantaloni,lasa ca noi,poporul,cei multi,luam atitudine!iar daca doi ciumpalaci se bat in trafic,nu sunt decat niste prost crescuti sau unii carora le-a ajuns nervu’ la pumn,de bine ce-o ducem cu totii!nationalismul inseamna iubire de tara,iubire de tot ce inseamna traditii si nu voi accepta sa vina,la mine-n tara,niste alienati vegani sa-mi spuna ce sa pun in farfurie sau altii sa-mi spuna ca vaca polueaza si trebuie s-o exterminam!cel mai bun ingrasamant natural e chiar balega de vaca,dar parca unii dintre noi acceptam sa ni se stearga din memorie si inteligenta lucruri pe care le stim!ei,eu nu pot accepta sa fiu luata de proasta de unii care se viseaza Dumnezei pe lumea asta!

 8. @ moromete -mai treci prin : „Poiana lui Iocan „! In rest in treaba cu „ierarhia „sunt de acord.Dar „ierarhia „la noi ste taman invers.Hai @ moromete nu-l fa de ris pe deja celebrul (pentru unii) Moromete.

 9. Felicitari
  Din pacate foarte foarte putini gandesc asa
  Doar suntem romani ,ce dreaq, natie de slugi cu coloana vertebrala gelatinoasa .

 10. Mai analizati pana sa va faceti o opinie despre acest marga pentru a fi presedinte de Romania. Hai sa ne amintim dublicitatea acestui individ cand a fost ministru, hai sa ne amintim ce a facut pentru educatie si invatamant cat a fost ministru. Acum se agata de scris carti pentru publicitate si vanzare si poate mai gaseste si sustinatori pe unde naivii au uitat ministeriatul perioadei lui. Nu! Expunerea si consumul in exces al acestor indivizi, dauneaza grav tarii si compatriotilor care traiesc in Romania.

 11. Mai rău este să facem dintr-un ARMĂSAR focos al unui DOMNITOR faimos din istoria tărâmurileor noastre ROMÂNESTI … doar un biet țânțar de pe tărâmuri STRAINE nouă.

 12. Mai rău este să facem dintr-un ARMĂSAR focos al unui DOMNITOR faimos din istoria tărâmurilor noastre ROMÂNESTI … doar un biet țânțar de pe tărâmuri STRAINE nouă.

 13. Când Eminescu a scris, 80% dintre cei pentru care a scris erau analfabeți. L-au citit doar cărturarii acelor vremuri și l-au declarat nebun.
  Astăzi, când în Patrie avem peste 60% intelectuali, care știu engleză, știu cum se calculează aria cercului, care salvează în fiecare zi planeta, cum credeți că îl vor primi aceștia pe domnul Marga? Mai ales că abordează niște subiecte care, când le aud, intelectualii ăștia politically corecți își scuipă-n sân. Poate, dacă domnul profesor ar veni cu niște lămuriri, despre ce ar fi de retrocedat pe-acolo, ce-ar fi de vândut, ar mai fi loc de un pic de negociere. Ar mai crește șansele domniei sale și dacă ar prezenta, concret, cu ce se alege Germania din această politică românească.
  Dacă nu apar la timp aceste lămuriri, cred că doamna Kövesi va începe să-și suflece mânecile.

 14. ‘Prea mult’, nimeni nu-i contestă realizările profesionale și științifice. Conform Wikipedia : ‘ … În împrejurările deschiderii politicii externe a României comuniste spre Occident, Marga a fost unul din 75 tineri români trimiși pentru o lună în vizită la familii americane din Statele Unite și, în 1975, a fost beneficiarul unei burse de studii de un an în Germania Federală.[4] Între 1980 și 1994 a efectuat mai multe stagii de studii/documentare la universități din RFG (Erlangen, Münster, Frankfurt am Main) și la Institutul „Max Planck” din Starnberg, RFG.[5] Cu acest prilej Marga a susținut doctoratul în filozofie. ‘. In topic : 1975, anul în care NC se întorcea din China cu ‘.o nouă gândire’.

 15. Domnule Stireanu,nu ne-am jurat noi,romanii, ca nu mai votam unul care a fost turnator la Seku,ca Petrov?:))Ati uitat…

 16. Iarăși și iarăși lichelismul, de dimineață, la post, să nu cumva cititorii să-și facă ideea proprie. Îi vezi – Părere (de obicei habar nu are de ceva, nici de educație, dar o dă langa), Margelatu (ignorant agresiv, portar la instituție), Truth (mincinos de duzină), alți nimeni. Îi vezi cum mint cu sîrg să nu scape un fir de păr. Profesii de proști. Domnul Marga nici nu și-a spus părerea și iată cu ce se ocupă lichelele. Bine că se vede de dimineață. Aici este doar o listă, dar revenim.
  Domnul Știreanu, cu impecabila sa argumentare, are o idee salvatoare. Pot fi, firește, și alți candidați. Dar de ce nu argumentăm? De ce bîrfa și vulgaritățile margelaților se îngurgitează mai ales de inși nimeni?

 17. bai truth, cretin ai fost, imbecil ai ramas. Nu iti e rusine sa bati campii. La Cernauti au studiat Eminescu, Birlic, daca ai auzit de ei. Rusine ca avem printre noi asemenea secaturi. Marga nu a spus decat adevarul.

 18. n-am vazut nicaieri vreo dovada ca Marga a turnat la secu, ci doar afirmatii ale „ioropenistilor”

 19. Grozave observațiile lui Marga despre inexistența democrației în Ucraina, prin urmare aceasta fiind nedemna de Europa: traficul de țigări, traficul de femei, găștile de racheți și toată pletora de indivizi care au dus faimă proastă Ucrainei […] televiziunile private sunt sub control, iar parlamentul și guvernul există doar pe hârtie.
  Bine c-a mentionat ca-i vorba de Ucraina ca s-ar fi putut crede ca-i vorba de o alta tara aflata mai la vestul Ucrainei (nu, nu e vorba de Germania, chiar daca in acceptiunea lui Marga, Germania si UE sunt entitati separate).

 20. @Truth : doar in mintea unui spalat pe creier ca tine nationalismul este de 2 bani. Nu spun ca Dl. Marga este ceea ce ne trebuie … poate e … poate nu e … Dl. Marga a avut doar curajul de a spune ceea ce multi gandim si foarte putini spunem. Du-te si mai pupa un c.. nazist … poate face bine la tenul tau de planta crescuta la umbra … cu creierul atrofiat …
  iar pareristilor de meserie … lucratorilor corporatisti … va doresc un 1984 fericit …

 21. Nu știm ce va spune profesorul Marga citind articolul foarte solid al domnului Știreanu. Dar bîrfa la care recirg comentatori cunoscuți pentru mărginirea lor va trece, valorile rămân, însă. Desigur, despre orice om se poate bârfi, se poate inventa, el poate fi lovit. Dar adevărul iese la suprafață, iar valoarea rămâne. Într-adevăr, domnul Andrei Marga, la orice comparație, are trei mari atuuri. Este un om cu operă nu de azi, nu de ieri. Calificat, perseverent, el lasă în urmă, în orice situație, o moștenire intelectuală verificabilă, ce face onoare (traduceri, monografii, sistem propriu de gândire, analize etc). Domnul Marga a analizat mai mult decât oricare contemporan situația actuală din România. Vezi cărțile lui: România actuală. O diagnoză (2009), România în Europa actuală (2019), Justiția și valorile (2020), Statul actual (2021). Pe lângă rapoartele lui în funcții publice (ministru în patru guverne, președinte de partid, rectorul cel mai longeviv din istoria Transilvaniei, președinte de institut, membru în organisme internaționale): Anii reformei (2002), Ieșirea din trecut (2004), Reforma universității clujene (2014), România într-o lume în schimbare(2013), Sincronizarea culturii române (2013). Citiți, comparați și veți vedea că nu-l întrece nimeni de azi în stăpânirea problemelor României. Cu competență și clarviziune în a le aborda. Puțini pot îmbina devotamentul democratic față de țară cu viziunea de largă respirație internațională. Faptul că discută în română, germană, emngleză, franceză, italiană este fapt. La nevoie se pot aduce detalii.

 22. Dl Stireanu vine cu argumente clare despre ce cred romanii despre Ukrania! Repunerea pe tapet a Declaratiei Parlamentului Romaniei din 28 noiembrie 1991, este o realiatate care nu poate fi ignorata, cind Romanie inca nu era inca in bataia vanturilor! Atunci CIA, BND si altii abia se infiripau in Romania! KGB-ul era in deriva, deci pozitia de politica externa a Romaniei(Parlamentului) era credibila, la sufletul si inima romanilor! Acum suntem salcie pletoasa-n vant, la ordinele CIA, NATO si UE! Aceasta declaratie trebuie sa circule in pancarte si trebuie afisata pe toate cladire publice, unclusiv la Parlament, Guvern si MAE! PS. Profesorul Marga nu are nevoie de aparatori!!

 23. Sa traiască
  Dobre,Marga si minerii
  Sa traiască ginerii
  Sa traisca receptionerii
  Sa traiasca traminerii
  Ca e toamna si frumos
  Dobre,nu lua de pe jos
  Dobre, Marga si minerii
  Hop si asa ma,hop si asa

 24. Dan: si ce daca ar fi turnat la Secu, daca turna, turna sigur miscarile iredentistilor hortyisti unguri de la Cluj Mapoca!!

 25. Dle Știreanu,cu o floare nu se face primăvară.Opiniile prof Marga nu sunt suficiente pentru a trezi în români ceea ce se așteaptă de multă vreme.De ce ? Simplu,direcția vîntului e stabilită de licurici.De aici și graba cu care MAE s-a delimitat de afirmatiile prof Marga,plus tăcerea(de aur) a academiei române .La noi ca la nimeni,interesul poartă fesul !

 26. Exceptional articol 100% adevarat!
  @UN OM tocmai ai demonstart ca ANDREI MARGA a fost si este un adevarat Roman-Patriot , garantat, nevandut , care nu si-a tradat tara nici atunci sub comunism, cand nu s-a vandut occidentului si nu a dorit decat binele Romaniei, fara nici o legatura artificiala cu Rusia, din moment ce si Ceausescu a rupt-o cu Rusia si a promovat strict patrioti adevarati Romani, de incredere, devotati culturii Romane, care sa poata beneficia de studii si relatii prin occident ca sa ia si de la ei ceea ce a fost bun!
  In rest, nu-i mai citez pe ceilalti gaunosi anti-romani care dau in Andrei Marga cu noroi spurcat izvorat din mintile lor satanice, cu „povestiri inchipuite” de tip Klaus Schwab!>>>>>> MARGA -PRESEDINTE!

 27. Domnule Stireanu,cu maxima simpatie,mergea si urmatoarele variante de titlu:
  „De ce trag clopotele, Mitică?pardon.. Marga?”se stie scenariu cu schite prelucrate dupa Caragiale
  „Pentru cine bat clopotele,”in care un comandant militar comunist rus i-a ordonat lui Jordan să treacă în spatele liniilor inamice și să distrugă un pod, folosindu-se de sprijinul unui grup de partizani care trăiau în munții din apropiere :))
  Ce figura e si viata asta,nimeni nu ar fi crezut ..puteam sa jur ca e un patriot, dar, sigur, „Gaina batrana face publicitatea buna”cum se spune despre ciorba

 28. Cica PROFI Marga nu are nevoie sa-si faca reclama!? O ineptie partizana, in toate articolele facand trimiteri la „opere” proprii nu numai la ce au zis altii, ziceri de care „operele” abunda!!! Acesti „altii” isi „ridica unii altora mingea la fileu”, fiind mereu aceiasi…Mi se pare sinistra trimiterea din titlu la „clopotele de la Alba Iulia” cand de fapt e vorba de CLOPOTELE DE LA Kremlin!!! La Alba Iulia vor bate din nou clopotele precum cu o suta de ani in urma ATUNCI CAND „republica moldova” REINTREGESTE
  PATRIA MUMA!!! Nea Octav si-a pierdut „uzul ratiunii” prin acest partizanat inestetic pentru adulatorul raspopitului Karl Barth care i-a inaltat ODE lui Stalin, ASASINUL POPOARELOR, la moartea acestuia din 1953, in paralel PROFI IDOL LATRIZANDU-L fara jena
  pe IDEOLOGUL NAZISMULUI Heidegger la care si-a facut mana filosofarda…Nea Octav se face ca uita ce guvern a PECETLUIT SOARTA TERITORIILOR ROMANESTI din Ucraina pe care aceiasi din 1997 le aduc fariseic in discutie azi, exact cand Uniunea Sovietelor de Oligarhi Comintern a invadat MISELESTE STATUL SUVERAN Ucraina INCALCAND TRATATELE INTERNATIONALE!!!

 29. Normalitatea este interesul Romaniei, de a avea relatii bune: de vecinatate , de comert/economie, de avantaje reciproce, de bunastare a poporului ,de stabilitate politica si de PACE cu toate tarile, chiar daca se numesc :Rusia, China, Serbia……..si nu de „prietenie” falsa si subjugare „parteneriala” care te obliga la RAZBOI si cu fratii tai, peste tot in lume si la tine acasa, cu „diplomatia tradatorilor” de tip Aiurescu!

 30. Interventia disperata a fauritorului expert in confuzie generala @Charie, la adresa oricarui Roman-Patriot, este ultimul pilon al tradatorilor si pradatorilor, care nu stiu sa numere , numarul statelor suverane invadate miseleste, INCALCAND TRATATELE INTERNATIONALE ,de catre oligarhii Uniunii Sovietelor Americane!?

 31. România nu-și rezolvă dificultățile cu vulgarități și amatorisme, de care se umplu subsolurile de articole. România are nevoie de minți cultivate, clare, responsabile. Cu siguranță profesorul Marga este una dintre acele minți. Mai sus semnatarul Profesor Ciurtea aducea aminte că domnul Marga are cea mai elaborată analiză a situației României și a reformelor de care are nevoie țara. da, așa stau lucrurile. Adaug doar că dînsul are și cele mai elaborate studii internaționale. Cărțile The Destiny of europe (2013), Profilul Americii clasice (2017), China ca supraputere (2020), Europa și Israelul (2019) sunt probe. Nu mai vorbesc de studiile sale strtegice, care i-au depășit pe mulți socotiți repere.

 32. Nu se va auzi unde trebuie .
  Emil Cioran – un cunoscator fin al neamului romanesc -a afirmat in fata Academiei franceze :” Imi dau demisia din romanitate ” nemaiputand accepta tradarea si lasitatea la romani – si nu de ieri sau de azi .
  Ba chiar nici nu a mai scris in romana – a scris numai in franceza ( traind in Franta ).
  Din pricina supararii – ca D-zeu la proscris sa se nasca roman – a suferit de insomnii , demenza mai tarziu .
  Sotia lui , il auzea noaptea vorbind in somn – in franceza – cat de mult trebuie sa suporte rusinea de a fi roman .
  Ceea ce se intampla azi cu Prof. Marga , este o confirmare la ceea ce a simtit Marele Filozof ,E. Cioran .

 33. zice bine scîrbbba de ucrainean, dacă vrei studiu în alte limbi, fă o pe cheltuiala ta, poate luam şi noi exemplu cu tot ce înseamnă maghiarism la noi în ţară.

 34. Nu va va iesi lansarea lu’ Marga in cursa pentru Cotroceni! Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei, tot din „Ardial” si el, se pare ca are decenta si mai ales nu e din plastilina! Poate o fi si bolnav, nu stiu si nici nu ii doresc, dar se pare ca nu „corespunde”. Adica nu e santajabil, manevrabil si dispus sa joace precum canta altii. Miroase ciudat tot ce faceti cu aceasta campanie obositoare pro Marga, mare om, mare caracter si mare patriot!

 35. Articolul foarte bun. Informațiile prezentate de d-ul Marga sunt absolut corecte. Cine nu cunoaște adevărurile, măcar să aibă decenta să tacă. Unele slugi, s-au speriat imediat. Dovada: și la televiziuni și în comentarii, au apărut denigrarile. Să le fie rușine.

 36. Neica „nimeni” pare un AGENT SOVIETIC constient de sine, adica de realitatea ca e un NIMENI la cub, daca facem abstractie de nenumaratele pseudonime cu care dejecteaza aici!!!

 37. Da, dl. Ştireanu, „să ne ridicăm fruntea spre lumină”, că ne ajung două decenii de viaţă de sclavi. Au fost mai întăi turcii stăpânii noştri, şi atunci se burzuluiau românii să-i sărute papucul Paşei, apoi ruşii, iar acum americanii. Sântem un popor blestemat.

 38. Toți parerologii generali în rezervă se dau cu părerea despre războiul din Ucraina. Se vede cu ochiul liber că, interesul strategic al Russiei este regiunea Herson. Restul, joc de glezne!

 39. Oarecare Care adevaruri tovarase? Care realitate ? Sau la care etapa istorica face referire tovarasul securist Marga? Treziti-va la realitate si nu mai bateti campii. Ce facem ,ne revendicam de acum si statutul de trib? Odata intrata in UE si NATO Ukraina nu vor mai fi granitele o problema. Tu nu intelegi ca Marga face jocul Rusiei? Este un provocator .Mentalitate de secol 19-20.De asta exista o uniune UE,pentru ca statele sa fie mai puternice, mai unite. Teoriile revansarde duc la razboi, la conflicte inutile. Ceea ce face Rusia. Marga s-a compromis total. Dar oricum nu-i pasa, va avea o pensie speciala si va ramane membru al Academiei Securitatii Romane pana la moarte .Deja starneste jena acest nesimtit cu ifose de filosof.

 40. Indiferent ca se numesc Marga , Severin , Serbanescu , Nistorescu sau Stireanu (fiecare o somitate in domeniul sau de competenta) pleaca de la premiza falsa ca romanii nu stiu ca Ucraina e o tara de stransura creiata si promovata de U.R.S.S , ca romanii nu stiu ca un sfert din Polonia a fost alocat Ucrainei , ca Prusia orientala a fost alocata Poloniei iar Konisbergul , eminamente german , a devenit Kaliningrad . Toti cei citati , si multi altii , cred ca romanii au uitat ca R.S.S. Ucraina a facut parte din O,N.U. din 1924 ! I tak dale , i tak dale , ar ar spune un rusofon .Toate cele de mai sus, si multe altele , nu constituie nici-o noutate pentru marea majoritate a romanilor . Zisele profesorului Marga , scuze domnule profesor , nu sunt decat un truism istoric . Problema existentiala este ca aceste adevaruri istorice sunt neavenite in conditiile in care Rusia putinizata macelareste ucrainenii si parjoleste Ucraina , dezechilibrand si inspaimantand intreaga planeta . Aceasta este chestiunea , domnilor !

 41. Gabriel Corect. Insa pe langa Cioran, Marga nici nu exista .Dar face mult rau intelectualitatii romanesti. Si apropo,a fost ministrul invatamantului,ce a facut? Singurul ministru care a facut ceva cu adevarat valoros a fost Spiru Haret. A cerut 14% din PIB pentru invatamant. S-a vazut efectul.Generatia de aur din interbelic. A venit apoi mujicia sovietica si a lasat aici o duhoare de intelectuali. Cei demni au plecat din tara,altii au murit prin puscarii sau au fost umiliti la canal. Marga si altii ca el s-au pliat sistemului fara demnitate.

 42. Walter Tovarase, ti-ai gresit epoca de pupincurism. A trecut perioada ploconelilor si a cultului personalitatii. Nu ti-e jena asa de tine ?

 43. Am citit siderat FRONTIERE VIOLABILE ȘI INVIOLABILE:))) Am ras cu lacrimi credeam ca e vorba de femei, ca asa poate le zice la femei la AZI,’frontiere”dar dl. Stireanu e om serios chiar crede ce scrie..

 44. „Ignoranta a devenit secretul supravietuirii,iar injuratura fara argumente e modul cel mai comod pentru dispretuirea oamenilor de valoare.” EXCELENT, d-le Stireanu !
  E evident ca o mare parte din intelectualitatea romana este lasa si nu prea se deosebeste de cei care au cazut din palmier direct pe laptop.

 45. Ar trebui să spunem că la Varșovia a fost -sâmbătă seara-o manifestație de protest,guvernul fiind învinovățit pentru privilegiile acordate „refugiaților” ucrainieni în detrimentul autohtonilor-„Nu vrem ucrainizarea Poloniei”,se putea auzi/citi(printre altele,privind pe Bandera,Babi Yar etc.-acuma n-o să-mi spuneți că polonezii sunt pro-Rusia,pro-Putin etc-au fost prntre cei care au sărit în ajutorul Ucrainei de la începutul conflictului-dacă ei dau semne că le-a ajuns cuțitul la os

 46. Tot la nota 1 rămîi mă 1. De tine e bine, măcar exiști, fie și în pivniță. Minți cum tragi aer, așa că nu meriți decât dispreț. Te mai salvează Caca Maca, care își dă singur nota. O întrebare: la voi la usrpluscoldea nu se învață nici citi? Vă trimit prin murdării fără minim cap? Nu ați fost capabili de nici o obiecție la vreun rînd al domnului Marga, dar bateți cîmpii ca proștii.
  Cei care semnează Profesor Ciurtea și Walter au dreptate. Nu mor valorile țării când vor coteriile de proști. Domnul Marga este cel mai pregătit, obisctiv, să aibă o răspundere de nivel național. Dînsul știe corvezile funcțiilor, așa că nu știu dacă va fi interesat de funcții. Fiindcă Marius îl contrapune gratuir altuia, oricine știe că domnul Marga a dus UBB unde este. Că au stricat-o succesorii, este altă treabă. Bine că orice se poate verifica.

 47. Nea Octav, poti sa ne comunici pe ce baza te consideri „purtatorul de cuvant al majoritatii POPORULUI ROMAN”? De unde stii tu ca
  „toti” ROMANII cred ce debiteaza PARTIZAN PROFI Marga si sa nu-l uitam pe PROFI Severin? Te referi la clonele de pe forum care se
  „multiplica majoritar”? A reactionat vreo clona SECURISTOID-RASPUTINISTA de pe forum la specificarile mele privind SEMNATARII TRADATORI DE TARA ai tratatului din 1997 care sunt azi vocali intr-un mod fariseic-partizan? La clonele securistoide de pe forum NU CONTEAZA REALITATEA, ele executand ordine, dar mata nea Octav ai obligatia sa-ti faci mea culpa!!! Pentru ca „notorietatea”, nea Octav, nu legitimeaza zicerile partizane, culmea, in favoarea unui AUTOCRAT BOLSEVIC care si-a tarat tara intr-un genocid si, agravant, PROFI Marga folosindu-se de sensibilitatea patriotica populara, dar uitand ca a facut parte din guvernul TRADATOR DE TARA care in 1997 a sacrificat sperantele atat ale romanilor din Romania, cat si ale romanilor din teritoriile date Ucrainei de Stalin!!! Ucraina e pusa azi la stalpul infamiei, dar politrucii de pe forum nu abordeaza asemanator Ceho-Slovacia creata tot atunci SAMAVOLNIC si la fel Iugoslavia, ca sa nu mai vorbim de URSS din 1922!!! Ce valoare are opera unui Nae Ionescu de exemplu
  care a fost al treilea IDEOLOG AL GARZII DE FIER NAZISTE dupa Iorga si AC Cuza, ca si ale acestora, daca au propovaduit ca PROFI
  si au creat partide ANTISEMITE/CARE URASC EVREII? In Principate si ulterior in Romania Mica evreii au fost primiti cu bratele deschise si au contribuit la MODERNIZAREA lor, exceptie facand F-O-S-T-I-I evrei MARXIZATI/NARODNICIZATI/ANARHIZATI…

 48. D-LE sTIREANU ,nu romanii stabilesc presul ci femeia de serviciu de la ambasada amerloca !!!
  In cartile yankeilor sunt doi selectati .prostanacul geoana si mike ,,eroul de la kandahar,,cu decoratiunea de tinicheaua .In balanta conteaza cat de prost si obedient este fiecare ,desi la aceste capitole sunt neintrecuti !!! Iar sustinatorii lor sunt pe masura !!! Ii vedeti in postari pe aici !
  Dupa cum vedeti trolii antiromani pupkuristi amerloci si ukrani se intrec in defaimarea Profesorului.
  Acesti borati ,charlie,deeper,margelatu,etc,etc se intrec in a duce la gura polonicul cu kkt,al useristilor lgbt,
  in a blasfemia valorile neamului romanesc cum o face (editat) charlie ,spurcandu-l pe Eminescu,Marga ,Severin,etc
  si lingand dos negru blm si ukran !!!
  Acesti (editat) nu au nici un pic de compasiune fata de fratii nostrii oprimati in Ukropia ci numai ura fata de cei ce i-ar putea elibera.
  Acesti (editat) il ataca pe PROFESOR de la adapostul anonimatului ,dar ei nu au sange-n instalatie sa posteze cu numele adevarate ,ptr ca le este frica sa apara in fata oamenilor asa frustati ,indivizi care n-au facut nimic pentru tara ,si i-ar lua peste picior toti cunoscutii, de (editat) ce sunt !!!
  Sanatate d-le Marga ! Sanatate d-le Severin !!!

 49. Ce chestie ! Strategia prof. Marga are doua linii . Linia LAUDACILOR , cei il lauda , care il spala cu alba extra , si linia INJURATORILOR , care ii umplu de jigniri si umilinte pe cei 2-3 comentatori independenti timorati si infricosati ! Frate , la ce se preteaza unii !

 50. Dl Marga are o anumita varsta.
  Apoi , pt un sistem semi-prezidential unde e nevoie de cunostinte in stiintele exacte si economie , dansul e filosof.
  Ar fi fost adecvat unui sistem in care presedintele are rol de simpla reprezentare.
  E pacat sa-l luam domeniului caruia i s-a dedicat in care a performat si in care poate inca produce

 51. Babo Cloanță, te ia de braț cu convivii tăi în ale murdăriei. Că doar serviți murdării cum respirați. Unde vezi tu strategie a domnului profesor Marga? Bănuiesc că nici nu știe de murdăriile voastre și nu are nevoie de strategie. Nici nu s-a ocupat vreodată de strategie cu voi. Vă lăsăm, și noi, cei mai mulți cititori, să vă consumați singuri murdăriile, că doar sunt ale voastre. Privatizate. Că vă încolonați urspluscondiști de strînsură și stați prin tomberaone toată ziua, ca nu cumva oamenii să vadă curat ce se spune în articole, este prea evident. Se poate urmări pontajul cotidian, la fiece articol. Nici o ide, dar gușa plină de murdărie. La voi strategie, de inși ratați.

 52. @ProstAdevăr : nu ai dreptate, prea usor arunci cu calificative si lozinci!Profesorul tau e depasit de timp ,din fericire pentru noi

 53. Coriță draghe, tot cu inepții, dar să fii sănătos dacă-ți fac bine! Arunc cu adevăruri ce nu le pricepeți. Nu se vede că nu aveți capacitatea de a contrazice vreo susținere a domnului Marga? Dar umblați de dimineață pînă seara prin murdării. Se vede că e serviciul vostru.
  Da, profesorul Marga este depășit căci are o operă publică, că știe filosofie, dar și economie, istorie și drept, că discută în engleză, germană, franceză, italiană și română, că are cea mai bună analiză a României actuale și un program de reforme deja publice, că are experiență administrativă cum voi habar nu aveți în veci, că are contacte internaționale. Nu-i ajungeți, bieți argați, nici la plachiuri. L-ați întrebat pe Profesor dacă vrea să candideze? Candidatură ce ar fi excelentă pebntru România. Voi, niște viermi în ploaie, vă dați cu voci murdare în ce habar nu aveți.

 54. Cand votezi nu-ti manifesti apartenenta la constiinta nationala, ci la un sistem fraudulent care va ofera ca unor copii naivi iluzia ca aveti vreo putere sa schimbati ceva. Ei bine, nu aveti absolut nici o putere sa schimbati ceva prin intermediul unui mecanism care este problema in sine si creatorul de probleme care ne murdaresc visele si viata. Problema elementara de logica, o lipsa epidemica al societatii actuale, de ieri si mai mult ca probabil, maine. Cel mult puteti sa va schimbati voi insisi si sa sperati ca fiecare va face la fel. Apoi o sa realizati ca nu aveti nevoie de Marga presedinte, rege sau regent sau de altcineva indiferent cat de bine intentionat este. Daca nu este deja omul sistemului il vor corupe, vor scoate un dosar de undeva caci toti avem si daca nu avem inca, se lucreaza in timp ce vorbim. Si daca nu are nici o buba in cap, se inventeaza si daca nu merge nici asta il vor ucide pur si simplu. I-au anihilat pe altii mult mai ,,puternici” tocmai pentru ca nu ei controleaza ce se intampla. Atata vreme cat alegeti sa va delegati puterile personale in mainile unor straini care va vorbesc frumos pana se vad cu desagii in caruta, sa nu va mirati ca sunteti tratati ca niste vite.

 55. Care monument, domnule „singur”? Monumentul ridicat în memoria piloților americani care au bombardat Bucurestii în aprilie 1944

 56. Marga spune ADEVĂRUL!
  Fiindcă nu-l pot contrazice, postacii cu EPOLEȚI aruncă lături.
  Care nu-l ating pe Marga, ci le curg tot lor în căpățânile goale, să le umple totuși cu ceva…?
  MARGA PREȘEDINTE !
  EPOLEȚII sa-l voteze pe senatorul de Dăbuleni sau pe DOTTORE 4 stele.
  De-abia aștept confruntările televizate !?

 57. Vorba lunga, saracia omului ! Atat rusii, cat si americanii doresc in Romania un presedinte santajabil, cum tot a avut dupa 1990 . Asa ca, un cuib de ciori bisericoase (13 imbracati in sutane negre) fac reclama la un necunoscut publicului larg, peste 50% de la tara si 90% fara studii superioare. Nicio problema, in cateva fraze si 3 documente erectoratul il va cunoaste pe fostul profesor universitar.

 58. Majoritatea romanilor gandesc ca MARGA si-si vor pamnaturile inapoie !
  Cine spune altceva NU e roman !
  AMEN !
  PUP !
  <3

 59. daca eiu cxa doar partial roman iubesc Romania …
  sa le fie RUSINE celor care-oi TRADEAZA !
  🙂
  PS: marti semne …vineri finala ! 🙁

 60. „Spiridon Sandulescu spune:
  26 SEPTEMBRIE 2022 LA 21:36
  Care monument, domnule „singur”? Monumentul ridicat în memoria piloților americani care au bombardat Bucurestii în aprilie 1944”

  Mai ploua-n Cismigiu ?
  🙁

 61. Eduard M?tZ ot CZernowitZ Voisugur ati baut ceva. Sau sunteti atat de expirati incat putiti. Marga presedinte la ce? Vrei sa se supere Sosoaca sau Simion ca un bosorog vrea sa le ia locul in a prosti naivii nationalisti-daci liberi-crestini ortodocsi si perfizi?

 62. D-nul Profesor Marga este o PERSONALITATE mult peste nivelul politicienilor actuali.Acum sigur ca depinde de optiunea domniei sale daca se va implica iarasi in politica.Dar cred ca ar fi de bun augur pentru România,desigur ca PRESEDINTE.

 63. Hai s-o luăm altfel : Cel mai mare dușman al tău te trezește noaptea din somn ca să-ți spună că-ți arde casa și tu te învârți pe partea ailaltă și-ți continui somnul( de veci, de data asta ! ) pentru că tu n-ai ce să te iei după unul care ți-a regulat nevasta , sau care a zis despre tine că ești homosexual ! Așa și pe aici, se face caz, dar și haz, de necaz, acuzându-i de vrute și nevrute pe autorul ce-ți spune că ți se cuvine ceva , ba chiar și alții, străini de neamul tău ( dar nu chiar ca haita de javre caraghioase ce-și duce traiul pe bloguri !) au spus că te-ar
  ajuta să-ți recuperezi paguba, dar tu, prin liota de reprezentanți aduși la putere refuzi categoric ajutorul, ba chiar începi a-i înjura și insulta și pe unii și pe alții !
  Așa că hai să-i băgăm pe acești pulifrici la locurile din mamele lor, că pe atunci nu era părinte II și să ne vedem de ale noastre interese naționale, ce nu corespund deloc cu ale lor !

 64. Bravo dl. Marga! Dar să nu uităm că la români se câștigă cu sticla în Piață. Îi urâm pe cei care știu carte și strigăm pe străzi ”moarte intelectualilor!”

 65. Personal, ca ziarist de teren, cunosc în detaliu scena politică de după ’90 – inclusiv PNȚCD și PNL – și afirm răspicat că dl Andrei Marga nu este politruc, dar nici om politic nu este. Iar uneori devine „distrat”, se lasă furat de peisaj… Declarațiile recente ale domniei sale nu sunt un act de curaj, poate nici de bravură, ci a făcut această „ieșire din decor” posibil instigat fiind de unii așa-ziși prieteni, care s-au lipit de dânsul ca marca de scrisoare. A fi diplomat înseamnă de multe ori a fi și rezervat. Și, îmi revine în memorie o expresie pe care fostul senior liberal din anii ’90 Radu Câmpeanu o avea uneori la adresa unora: „A pierdut un bun prilej ca să tacă”.

 66. Sharlica ,tu-l intrebi pe Octav „pe ce baza se considera purtator de cuvint al…..”? Aceiasi intrebare ti-o pun si tie. De cind esti „purtator de cuvint al altora „? Mergi pe „persoana fizica” ca-i mai bine. Si ti-am mai spus „elevatule si consecventule”-LASA_NE in pace MARII NOSTRI OAMENI! Dar se pare ca se adevereste zicerea : „Prostii sunt cei mai consecventi in ceea ce fac „!. Regret ca am folosit cuvintul „prost”, nu vreau sa-l am in vocabular ,dar prea sari calul. Mai bine ai sari gardul inapoi la „kibutzul Sapoca”!

 67. Dacă așa se face ziaristica de teren, Andrei C., este jalnic. Uită-te și vezi că profesorul Marga a spus cam aceleași lucruri pe care le-a spus în conferința de la Alba Iulia de multe ori în ultimele luni. Le-am citit în publicația de față. În plus, faci confuzii de noțiuni. A fi diplomat nu înseamnă a tăinui adevăruri. Te-ai obișnuit cu diplomația ca șmecherie și minciună. Ia în seamă că citatul pe care-l dai este de la Chirac către Băsescu. Era deja la Montaigne. Așa că și ziaristica de teren, la propriu, ar fi cazul să fie altceva.

 68. NU VA ….. “TATITI” !
  VOTAȚI CÂND …SUNTEȚI CHEMAȚI …
  CU INIMA, CU MINTEA – dacă AVEȚI-
  și SA NE LĂSAM DESTINULUI ;
  “LA CÂT NOROC A AVUT ROMÂNIA
  NU ARE NEVOIE de …POLITICIENI”,
  PARCA a SPUS PETRE CARP !?

 69. Asta cu diplomația o dai în bară Andrei C. Tot ce spui este doar fals. Cineva mai sus zice că domnul Marga a mai spus ceea ce a declarat la Alba Iulia. Am verificat în acest ziar și așa stau lucrurile. Nu are cum să fie instigare,ziaristule de teren. Diplomația nu este ce crezi mata. Este arta promovării de interese și valori, dar nu fățărnicie și oportunism, cum sugerezi. Atingi chestiunea simplă: ca români trebuie spuse și apărate adevăruri sau ne tîrîm în urma tuturor? Cum înțelegi mata nu este nici diplomație, nici demnitate, ci o simplă tîrîre. Profesorul Marga are meritul că a spus simplu, deschis, la tribună ceea ce orice român cu scaun la cap gîndește. Bună observația unui postac de mai sus cu faptul că atribui greșit citate. Chirac a spus ceea ce citezi. Așa că să nu ne dăm culți și să dăm sfaturi cînd nu citim. Încurci lucruri de nivelul elevilor. Oricum, cinste,cunoaștere și verticalitate sunt soluția și la noi, ca peste tot.

 70. Cum poate fi ales unul care timp de 78 de ani a fost doar numit, ca avea bilet de voie de la cine dadea voie ? Cine sa-l aleaga ? Peste 50 % sunt de la sate si 90 % din toti nu stiu ce-i aia universitate. A mai fost un universitar pus de americani si lumea i-a spus tzapul. Nici aia care dau voie nu-l mai au in proiect undevau de vreo 10 ani cand l-au demascat public. Daca nu v-am spus, in caz ca votul vostru ar conta, n-ati fi lasati sa votati !

 71. Multa sanatate domnule profesor Marga. AVE ! Va iubim.ca ca tine nu gasim!

 72. Erect-oratul domnului profesor(sotia,amicii de gaska,semnatarii scrisorii uitate intr-un scrin,alte alea fara blazon si onoare)Il vor vota?Eu nu cred .Marga nu atinge semanaturile necesare, cine sa le ceara stradal, ca nu scapa fara ochii umflati
  Deci, numai din condei si din postarile milogilor,nu a iesit nimeni presedinte!
  Ramane cum am stabilit, Ciucă viitor presedinte

 73. @Durnoi: Geaba căuta-te-as prin gunoaie,neşpălatule, să ne roskim astăzi ghespre metoda ghe a prăda filozofikica în jenăre şi apoi numai doară ghespre metoda intuikivă şi ghespre răspunsurile neapărake, neţăsitake ghe lojica lucrului, amăsurat inkelijinţii poştakului putinoizd! Tu nu potzi fi neutru mă animalule, apoi, dacă-i calul masculin şi iapa femenină, neutru-i catârul, carele nu-i nici cal, nici iapă, nici măgar, nici cal:: e catâr, aghică corşitură, ghe îmbele jenuri, şi mai gheparke pentru aceea se conzultă zoologhia, care-i o altă ştiinţă naturale, şi doară naturalia non sunt turpia!… Ş-apoi doar ăsta-i ghintre cei meghiocri,poştaki de duzina,tinuti cu paie, dupe metoada lui Peştaloţiu
  La finale că-z eu ce le tot spun, boilor?…Ke n-au ghestulă aplicăţiune!

 74. mei Curcubete ,daca pastisezi pe cineva vezi ca ai uitat numele !
  Personajul lui Caragiale este simpatic ,tu esti tembel ,probabil fiind userist lgbt-ist cu sexul fluid,ti-ai pus bigudiurile pe interior,de aia debitezi tembelisme.
  Am spus celor care-l spurcati pe distinsul Profesor ,sa postati cu numele adevarate ,ca sa va cunoasca lumea ,ce mari personulitati sunteti,ce ati produs voi pentru tara si care este atuul vostru de viermi ,in fata unui om care este printre stelele cerului. Dar sunteti prea lasi ,prea neimportanti ,prea ciumeti !!!
  Dar nu sunteti decat niste javre pe care toata viata nu i-a luat nimeni in seama si care cred ca daca incearca sa minimalizeze meritele unei personalitati ,ve-ti fi voi mai importanti,ve-ti accede in Olimpul culturii ! Biete potai becisnice !

 75. Dă-te-n si posteaza tu mai intai cu numele corect, adresa , sa dai in exemplu, rapandulă steatopigioasă, ca e o cinste sa stai sub scaun !Vin personal sa-ti bag niste omagii rusesti pana iti vine a Kremlin

 76. @mei Curcubete, decat o latrina ruseasca , agatata din filozofia ca paduchii lat i,sa faci umbra pamantului de pomana,mai bine te sinucizi,vai de nemul tau

 77. Unde, la ce ziar, în ce țară se adună trei neisprăviți și de dimineața pînă seara păzesc pivințele să nu intre aer? Nicăieri. Faceți de minune, cu usrplusismul și neosecurismul vostru, această țară dovedind că nu citiți, nu știți să discutați și nici subiectul dar trăiți prin subsoluri murdare. Domnul Andrei Marga propune o soluție de ieșire din război și de terminare a ostilităților ce costă deja enorm pentru orice european. Dînsul propune o întereagă viziune, argumentată beton. Nu are nevoie de aprobare. De a voastră deloc. Nu ați fost în stare nici să clintiți vreo virgulă. Vreți război? Nici nu pricepeți problema, deși este expusă la lumina zilei. Habar nu aveți, dar veniți cu diversiuni jegoase, de lichele deja cunoscute. Nu este nici o Rusia. Să fim lucizi, acum România are șansa. Vreți frontiere și apoi conflict cu Ucraina? Nu pricepeți interesele României. Alții le pricep din vreme, biete loaze.

 78. „Inginer Dănilă” ești din alt film, ai făcut și tu ochi acum, ce să-ți povestesc despre politica autohtonă adevărată… Îmi pierd vremea cu tine… Pe de altă parte, preiei ca „papagalul” ce-ți toarnă-n cap Tavi Știreanu (poreclit de unii prieteni ceva mai intimi „Pisica”), care e o „vulpe” extrem de șireată
  Asta fără nicio aluzie la „Vulpea”. Ia vezi cum e cu „grupurile de interese” și gândește cu propria minte. Măcar atât. Pentru început. Și nu te mai lăsa impresionat.

 79. Ce „ambasador” ești tu măi „arătare bolnavă” ? Cognac „Ambasador” sau ce ? Tot ceea ce am scris eu este corect până la ultima virgulă. Ce nu înțelegi ? Vrei să-ți desenez ?

 80. Aloooo, ce-ai băut stimabile ? Marga președinte la ce ? Ia vezi ce mare scofală a făcut la PNȚ și la CDR… A fost unul dintre cei „15 mii de specialiști” :)))) Pus de Milică, nu de Coposu. Coposu nu l-ar fi numit în nicio funcție. Nici pe el, nici pe Ciorbea. „Specialiștii” ăștia au venit pe alte „țevi”…

 81. Cînd în cap nu-i decît ce se vede, gol, eventual ceva pleavă, se recurge la vorbe de clacă și nimicnicii. Se vede la cei de mai sus care vorbesc prostii. Nu mai trebuie nominalizați, căci își schimbă numele. Sunt aceeași doi derbedei ajunși la serviciu de dimineață.
  Nu puteți, bieți rătăciți, infirma ce spune cu probe și talent Octavian Știreanu. Nici ce a spus cu talentul și integritatea sa Cornel Nistorescu. Nu ați infirmat nimic. Așa că totul este încă mai sclipitor valabil. Nu știm dacă domnul Marga vrea sau nu să candideze. Vom vedea.
  Dacă ar candida ar vea cea mai elaborată concepție și cel mai elaborat proiect de scoatere a României la liman. Ar fi cel mai cultivat dintre candidații ce se prefigurează. Ar fi cel mai priceput în administrație. Ar fi cel cu cela mai largi contacte internaționale personale. Un om de calibru, integru, curajos, drept. Acestea sunt fapte, nu potlogării.

 82. Da, am citit tot(și comentariile care lasă de dorit)! Toată stima și respectul pt.dl.prof.Marga dar, haideți sa ne amintim de „hai sa dam mana cu mana cei cu inima romana”,devenirea face puterea”,decide nu are bătrâni sa-i cumpere”! Sunt în România și în diaspora f.f.multi romani deștepți și Onești, cu dragoste de neam și tara și cred cu tărie ca aceștia trebuie atrași în dificila acțiune de salvare a tarii, inclusiv reîntregirea ei în hotarele de dupa primul război mondial.Iata, de curând a apărut un tânăr partid politic numit, nu degeaba LUP, infiintat de o echipa de romani patrioti adevărați! Pe.dl.prof.MARGA, pe simpatizanții domniei sale , pe toți cei ce ați postat vrute și nevrute mai sus, va implor sa va informați despre tot ce doriți în leg cu platforma LUP și sa-l întăriți, fiecare, cu expertiza și experienta sa, astfel ca la în 2024,sa devina posibile tot ceea ce ați punctat mai sus! Doamne ajuta-ne și ne unește ca cetățeni romani, cu drag de neam și tara și nadejde-n DREPTATEA TA, sunt, în toată lumea!?

 83. Suuuuperrrrr !!!!! Ai lustruit tot montane Dănilă. Și mai ia un pahar de apă, după atâta”șerbet” turcesc.

 84. Domnul care semnează Dudu Ioan are dreptate. Trebuie unite forțele schimbării situației de azi a României, nicidecum dezbinate. Nu discut de băiețașii care își încordă mușchii de paie pe la aceste subsoluri, sub anonimat, infantili ca și cei care îi trimit prin cotloane murdare. Amărâți trepăduși. Trebuie unitate în jurul valorilor de fapt certe ale României de azi. Profesorul Marga este una dintre ele. Dacă mai sunt și altele, este foarte bine. Să le vedem. Nici dânsul, bănuiesc, nu respinge o soluție veritabilă pentru această țară. Vrem bine, vrem altceva, căci așa mergem spre adâncă scufundare.

 85. Lichelismul nu a rezolvat și nu rezolvă ceva în România.Vezi Caragiale, Eminescu, Rebreanu, Brâncuși etc. – care au avut cuvinte aspre pentru derbedei instrumentați la subsoluri de politică de doi lei.Ar trebui învățat, nu impostori de genul Sile (…) sunt lumină. Niște impostori ajunși la un computer. Este totul!

 86. Probabil că Andrei Marga se va reînscrie în PNȚCD sau va fonda un partid asemănător și va candida la președinția României, susținut fiind și de o formațiune ecologistă din care fac parte câțiva foști apropiați ai președintelui Iliescu. Din păcate nu e nimic nou. Aceiași indivizi care s-au pricopsit în politică de peste trei decenii. Sunt aceiași după care se ține cu gura Marian ‘Ceaușescu’, ăla de strigă tare în stradă, de pe vremea Pieței Universității din 1990 și face circ și tămbălău . Râsu’ plânsu’, da’ adevărat.

 87. Nu încercați să faceți din Marga un Vadim că nu merge. Pe cine vreți voi să păcăliți a ‘n’ a oară ? Ăhhhh ? În ’90 ați păcălit, în ’92 ați păcălit, în ’96’ v-ați lipit și iar ați păcălit, în 2000 ați tras o megapăcăleală și tot așa….. Vă umpleți conturile, garajele și vă construiți vile după vile și acum tot voi mă ? Da unde vă credeți ? Nu vă e un pic rușine că voi ați ruinat țara de au plecat unde au apucat milioane de români ? Nu vă e rușine un pic ??? Nici nu ar trebui să ridicați ochii de jos de rușine ! Și când vedeți vreun amărât sau vreo amărâtă pe stradă să vă lipiți de ziduri de rușine. Că voi sunteți vinovați !!!

 88. Feluriți amatori și bârfitori de trei parale se bagă în discuție și debitează aiureli din căpșorul lor.România nu-și rezolvă dificultățile cu vulgarități și amatorisme, de care se umplu subsolurile de articole. România are nevoie de minți cultivate, clare, responsabile. Cu siguranță profesorul Marga este una dintre acele minți. Mai sus semnatarul Profesor Ciurtea aducea aminte că domnul Marga are cea mai elaborată analiză a situației României și a reformelor de care are nevoie țara. da, așa stau lucrurile. Adaug doar că dînsul are și cele mai elaborate studii internaționale. Cărțile The Destiny of europe (2013), Profilul Americii clasice (2017), China ca supraputere (2020), Europa și Israelul (2019) sunt probe. Nu mai vorbesc de studiile sale strategice, care i-au depășit pe mulți socotiți repere. Și mai amintesc că domnul Marga a condus, ca ministru al educației naționale și rector reforme care au permis României să intre în alianțele și uniunile pe care le-a dorit. ori în ce funcție a știut face reforme, iar asta-i esențial. Citiți, oameni buni, și comparați-vă, înaine de a vorbi despre un om sau altul. Capacitatea domnului Marga este dintre cele mari.

 89. Îmi pun întrebarea legitimă are șireanu ăsta unu sau doi nenorociți plătiți să dea lymby în mesaje ridicole oroMarga sau le scrie chiar cu laba lui împroșcând cu jeg și spurcând tot ceea ce e anti FSB, anti URSS, anti stalinist, anti putinist . Aveau dreptate lectorii de la CIA că și în România sunt conserve rusești care se activează ca din senin când primesc ordine . Te crucesti când îi descoperi pe unii despre care ai crezut anterior cu totul altceva . Cu toată dragostea din lume .

 90. Vă tot ascundeți după cuvinte mari și fățarnice Eremio. Poveștile cu rușii sunt ca cele cu marțienii sau cu cei de pe Jupiter. Nu are nimeni legături cu rușii pe cît aveți voi cu înapoierea mentală și comportamentală. Vreți să vă scuzați murdăria din minte și simțiri cu inepții de minți bete. Mai bine ați merge la oameni cu cap, personalitate și analize să vă școlați un pic. Să spui adevărul nu este nici cu rușii, nici cu nerușii. Numai că goliciunea din capul vostru nu vă permite nici măcar minimă civilizație. Teren bun de minciuni.

 91. Da, se aud iar clopotele de la Alba Iulia, cum bine spune Octavian Știreanu. Nu aveți biet Eremia capacitatea de a contrazice vreo susținere a domnului Marga. Dar umblați de dimineață pînă seara prin murdării. Se vede că vă e serviciul. Da, profesorul Marga are o operă publică,știe filosofie, dar și economie, istorie și drept, discută în engleză, germană, franceză, italiană și română, are cea mai bună analiză a României actuale și un program de reforme deja publice, are experiență administrativă cum voi nu veți avea în veci, are contacte internaționale. Nu-i ajungeți, bieți argați, nici la plachiuri.
  L-ați întrebat pe Profesor dacă vrea să candideze? Candidatură ce ar fi excelentă pebntru România. Voi, niște viermi în ploaie, vă dați cu minciuni, căci habar nu aveți.

 92. Ha ha ha ha ! Comicii lui Șireteanu îmi confirmă 100% exact informațiile de la sursă . Tot ceea ce am scris este 100% adevăr, cap coadă. Diferența e că unii desculți ce trăgeau vaca de coadă cred că dacă s-au infiltrat nu vor fi ce au fost și la început . Con-ser-ve. Cum să duci bă România în brațele rușilor ? Până și Ceaușescu i-a înfruntat pe ruși și el și-a creat o subunitate de securitate specială anti-KGB (așa am citit) !!! Cum puteți mă să jucați o carte atât de murdară pro-ruși ? Nici dacă eram țară neutră militar nu ne puteam permite să ne aliem acum cu rușii cum vreți voi nărozilor. V-a apucat vitejia acum la „boșorogeală”- pardon de expresie – după ce de la 16-18 ani ați dat dovadă de lașitate și servilism pro-PCR, propagandiști „pur sânge” la UTC, UASCR… D-aia noi ceva mai tinerii votăm antiPSD, din cauza voastră. Noi vrem o Românie europeană, proNATO ! Nu să devenim regiune rusească !

 93. Băiețaș de pripas, Eremio, ți se vede scrînteala. Pe toți porii. Mai citește, dacă ai învățat cumva așa ceva, ce este prin lume. Vă tot ascundeți după cuvinte mari și fățarnice. Poveștile cu rușii sunt ca cele cu marțienii sau cu cei de pe Jupiter. Nu are nimeni legături cu rușii pe cît aveți voi cu înapoierea mentală și comportamentală. Vreți să vă scuzați murdăria din minte și simțiri cu inepții de minți bete. Mai bine ați merge la oameni cu cap, personalitate și analize, să vă școlați un pic. Să spui adevărul nu este nici cu rușii, nici cu nerușii. Numai că goliciunea din capul vostru nu vă permite nici măcar minimă pricepere. Teren bun de minciuni.

  RĂSPUNDE iese.

 94. Voi, tinerii usrpluscoldea, mai bine v-ați pune pe dobîndit un pic de cultură, mă Eremio. Confrații voștri de la PDL abia și-au arătat vulgaritatea și lipsa de cunoștințe. Dacă tot aduci vorba, cu infantilismul tău, la nivel de UASCR nu vei ajunge niciodată, după cum arăți de incult. La nivelul uascriștilor nu ai cum, căci e și chestiune de înzestrare. Dintr-o maimuță nu iese totuși un leu. Nu am fost pcr, nici utc, dar aceia au construit ceva în țară. Voi usrpluscoldea, și tinerii în misiune, cum te lauzi, nu ați făcut încă nimic. Deocamdată stați ca hârciogul la poartă nouă. Doar asta este de voi.

 95. Clasa politică are nevoie de tineri nepătați și cu statură morală – precum Ciprian Ciucu, Ghinea sau Sebastian Burduja. Nu de trompete ruginite sau obezi nesatuli. Marga Andrei s-a făcut de râs .Râde tot MAE de dânsul. Și-a arătat limitele , cred c-o fi vârsta înaintată de vină, săracul. Repet Țara Noastră are nevoie de câți mai mulți Ciucu, Ghinea și Burduja pentru a nu ne mai întoarce la comunism.

 96. Mă Eremio, minte scurtă și goală. Îți doreșsc din toată inima să trăiești în țara guvernată de Ciucu, Ghinea, Burduja. Amatorism, hoție, șmecherie este numele tău, mă băiete fără minte! Așa că stau cu ei. La comunism tu poate te întorci, că prea te preocupă. Nu știu alții să-și facă probleme. Biete lichele pe deasupra inculte ca tine împart oamenii. Bineînțeles că domnul Marga nu are a discuta cu asemenea inși. Din câte știu nici nu discută, ci îi ignoră, căci nu merită o ceapă degerată. Cu o biată unealtă de promovat prostii cu computerul, ca tine, nici atît.

 97. Voi , tinerii usrpluspnlcoldea, sunteți pătați doar cu hoție, minciună și incultură, mă Eremie. Se vede că ești doar prost. dacă rîd cei de la mae, cum zici (că ei n-au spus-o) este ca rîsul unui ciob de o statuie.
  Mai bine v-ați pune pe un pic de cultură. Confrații voștri de la pnl abia și-au arătat vulgaritatea. Valoarea este și chestiune de talent și muncă. Dintr-o purice nu iese totuși un elefant. Voi, tinerii în misiune, cum te lauzi, nu ați făcut încă nimic. Paraziți pe umerii altora.

 98. Flavius= Demetrescu = Walter=ProAdevăr, aceeași persoană, se vede limpede după vocabular, după stilul comunist de combatere a „dușmanilor de clasă”. Nu vă mai dați mari, că nicio „vedetă” din „gașca” voastră nu este academician ori măcar membru corespondent al Academiei Române sau măcar să se fi școlit de la 18 ani, la Paris, la facultăți înalte ca Toader Paleologu de exemplu. Aveți vreun savant, vreun mare om de știință care a descoperit vreo formulă chimică, vreun fizician care a născocit o teoremă ce-i poartă numele, ori vreun medic luminat care a descoperit metode de tratament pt cancer de exemplu ?! Nu, nu aveți. Aveți în schimb ceva „deontologi” ;))) câțiva din cei 15 mii de specialiști în nimic de pe vremea Țapului…. În mare parte sunteți personaje care ați lunecat spre politică , ca să nu vă faceți meseria de bază. Ați driblat munca, deși susțineți că vă dați și sufletul pt binele țărișoarei…supercaragialesc :)))))). Vivat națiunea, vivat bănișorul ;))))

 99. Jalnice misiuni vise mai pot da unora, la peste treizeci de ani de libertate, Eremia! Când îi vezi grăbiți prin subsoluri să-și deșete inepțiile lor nu poți să nu te întrebi cine-i trimite. Nu trebuie nici priceput articolul la Comentariile căruia ne aflăm. Trebuie doar scris pe la subsoluri ce vă trece prin capete ce se dovedesc goale. Goale de tot. Ratați ocazia de a discuta un articol pe un subiect nou, cu idei noi și evident cultivat. Dar la voi se ratează tot timpul, orice subiect și autor. Trebe că misia vă este grea că nici de citit și gîndit nu mai aveți cum. Se și vede.

 100. Dacă toți care au postat mai sus au stabilit că ești o biată loază, Eremia, pesemne că au dreptate. Când mulți ochi văd același lucru este important.
  Îmi place ierarhia ta de tineri. Vezi că două din numele pe care le dai sunt fii unor tați care i-au aranjat. Poate că vrei să facem o țară din fii care nu pot altfel decât cu proptele. Doi din lista ta au fost subalternii domnului Marga. Subordonarea era raport de valoare. Acel raport de valoare este și astăzi. Și, cum arată lucrurile, cu realizările fiecăruia, va fi totdeauna diferență enormă de valoare de aceia. Academicieni? Cîți români sunt de mare valoare și nu au fost interesați de academiile din țară? Până una alta bați cîmpii cu clișeele usriplusistocoldiște și nu ai merita să ți se răspundă. Dar îți fac favoarea cu o solicitare: dați și voi o operă, faceți reforme, creați instituții și apoi vorbim. Va fi la infinit. Deocamdată furați și parveniți. Visul vostru. George Simion, Dana Budeanu și alții sunt străluciți pe lîngă voi.

 101. Waltere, despre ce „academii din țară” vorbești ? „Academia” de Fotbal, „Academia” de covrigi în colț… ? Ăhhh ? Academia la care am făcut vorbire este numai una: Academia Română. Punct. Dar, „căpitanul” echipei voastre, „stimabile” n-a avut nicio treabă cu Academia, în ’89 era lector, deci zicea „să trăiți!” pe holurile facultății când se întâlnea cu vreun conferențiar ori cu un profesor universitar. Nu mai zic cu un academician. Am văzut, din presă, cum s-au luat gradele universitare – și încă se mai iau – după ’90: pe repede înainte! Nu mai vorbesc de doctorate, care și alea se iau cum se iau, prin „gudurarea” pe lângă vreo somitate, iar apoi coperți de RomCartoane groase și maronii, pt impresie artistică ;))))) Apoi, observ cum tot felul de postaci- ce viețuiesc probabil sub „blana” lui Șireteanu – tot acuză SRI-ul, pe generalul Coldea (de parcă acesta ar fi exponentul răului absolut) etc. Și Șireteanu, în „aprecierile” sale aruncă cu noroi în SRI,în „băieții” de la Academia de Informații, în conducerea SNSPA etc. De ce ? Jocurile astea sunt cumva de fațadă? Șireteanu testează terenul ? Sunt întrebări ce-mi vin după o perioadă de câteva luni în care i-am lecturat din curiozitate articolele din „Cotidianul”. Sunt cititor constant de presă și nu o să mă împiedic aici de câțiva postaci de joasă factură care au făcut prostul obicei de a-i lua imediat în primire pe toți cei ce au alte opinii decât ale lui Șireteanu ori, în cazul acestui articol, ale lui Marga Andrei. Esența democrației constă și în multitudinea de păreri pe aceeași temă. Așa susținea și Ion Rațiu, politician distins și rafinat, unul dintre reperele mele morale în anii ’90, ca și seniorii PNȚ Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Gabriel Țepelea, Ion Puiu etc.

 102. Nu faci decât să-ți confirmi prostia, Eremio. Văd că ai mutat-o de la Ciucu și Ghinea la Coposu și Rațiu! Ridicol, biată loază! Te bagi în subiecte de care habar nu ai, dar vrei să-ți faci și tu misiunea.
  Că faci varză din orice, amestecând fructe cu căzături și cu cugetările tale scurte nu impresionează decât fraieri. Tot ce spui este fals, de ins care nu are minim civism, căci de restul vai de cap. Democrația nu s-a descoperit cu cei care crezi tu, iar în România, dacă vrei istorie, sunt cu totul alții corifeii ei. Și țara noastră are acum nevoie de oameni cu cap, cultivați, capabili să privească critic și responsabil.
  Dacă tot nu ești citit, cum se vede bine, și dacă te obsedează personalitatea profesorului Marga îți recomand, ca unul care privesc de la distanță, căci stau în București, ceea ce dânsul face, câteva cărți de ale lui pe tema democrației: Filosofie în tranziția răsăriteană (1991), Ieșirea din trecut (2002), Cotitura culturală (2005), Statul actual (2021), România în Europa actuală (2018), Soarta democrației (2022). Sunt în ele și conferințe sausținute la Washington DC, Berlin, Paris, Roma, Viena, Budapesta, Varșovia și în alte locuri din lume. Bănuiesc că acolo se știe mai bine ce este democrația decât știi mata. Îți înnoiesc recomandarea – du-te băiețaș și citește, căci capul ți-e cam gol! Apoi grăiește, dacă cumva ai ceva de spus. Că verzi și uscate poate și grivei să debiteze.

 103. Waltere, nu ai tu ultimul cuvânt în fața mea, oricât ai încerca să te scarpini ca olteanul ca să lași impresii. Tu nu clarifici nimic, ci doar îți dai arama pe față. Nu vă cumparați voi cu mine, la niciun capitol, oricât v-ați vopsi și masca. Ia aminte de asta.

 104. Yes, bade Eremia, la prostie nu ne putem compara. Nu ai concurent, fii liniștit. Vezi-i postările și cu ce te ocupi, biată editat, și apoi vorbește. Prostul se vede doar pe el și la un metru și jumătate. Omul cultivat are ca orizont lumea largă. Așa că fii liniștit, căci la prostie ești stăpîn.

 105. Da, bade Eremia, văzînd cît de mic poți să fii mă impresionezi. De la mici ca tine se trage repulsia oamenilor maturi la fanfaroni și suficienți.

 106. Eremio nici n uînțelegi carei faza cu PROFESORUL biată loază useristosristă ce ai misiuni murdare dupe cum susții. Îngâmfarea merge mână n mână cu necunoașterea. Filozofie marxistă și doctrina leninistă vizezi tu nu Foamn’ Profesor care a colindat toate universitățile străine lecturând sute e cărți.

 107. V-ați îmbătat, Eremio și usrpluscoldiști. Nu numai că nici acum nu citiți și nu aveți vreo legătură cu articolul. Dar vorbiți în locul meu. Am văzut că ați procedat mai sus la fel și cu o doamnă, Dorina – vorbiți sub semnătura ei. Obicei de unelte rudimentare ale cauzelor putrede. Doar că, așa, compromiteți Comentariile. Rostul lor dispare. Minciunile voastre sunt stăruitoare, așa că se demolează singure. Nu puteți suprima adevărul că mințiți, ați furat și furați. Atît de mult v-a intrat furatul și mințitul în obișnuință, că nici nu-l mai percepeți. Așa a că la noi minciuni și furturi, băieți de pripas!

 108. La școală Waltere agramat patentat care vrei să fii ușierul d-lui profesor Marga dar nu ești decât o clanță. Nu avem nevoie de reclama ta, marș la elementară școlere !

 109. Tatae s-a schimbat gramatica de pe epoca ta. Pune mâna pe un DEX și o gramatică dacă n-ai împrumută de la cineva domnule Walter. Pesemne că ți-a activat cineva greșit programul robot te pun eu la bucătărie la clătite dacă nu ești în stare de nimica , hai pa .

 110. Nu vei avea vreodată, soldat neinstruit Tase, școlile pe care eu le-am făcut. Nici dacă vei avea viață după moarte. Nu va fi cazul, căci usrpluscoldea nu are treabă cu viața, ci, cum se vede, cu escrocheria și impostura. Dar de citit articolele la subsolurile cărora vă aciuați nu vă apucați, biete loaze? Se vede prea bine care vă este misia.

 111. Ai făcut hemoroizi de la atâta stătut, te prostituezi non stop, ești cu ochii pe datele din calendar mai ceva ca gagicile Waltere, de fapt Waletele. Devii plictisitor, hai, valea, te strigă rușii care bat clopotele în mintea ta. Sănătate cumetre.

 112. Te-ai sculat devreme, soldat Tase de la serviciul de diversiune. Vezi că articolul la Comentariile căruia ne aflăm este Bat clopotele la Alba Iulia. Te faci că nu le auzi și debitezi aceleași inepții de cap sărac. Vezi că la popotă șefii tăi discută altceva. Ai rămas în drum. Dacă ai acum obsesia hemoroizilor, te ajut. Oricum, capul este alt organ. Pesemne că nu-l simți și te abați. Se vede de la o poștă că nu-l prea ai.

 113. Ești sărac cu duhul Walterica sau Vodtkărica, te bazezi doar pe câteva fixuri în delirul tău. Ia descoperă singur waltere care-ți sunt fixurile mentale. Dacă tu conștientizezi măcar câteva simptome ale SNC atunci treci în alt registru de afecțiune mentală.

 114. Infantil Tase, tot pe la subsoluri? Faci în toate schimburile? Nu toți oamenii beau și puțini se și îmbată ca tine. Nu scutești nicicum de nimicnicii? Vezi că nu ai legătură cu articolul? Și trag iarăși clopotele de la Alba Iulia, care te sperie! Tot vor trage și tot vine ora.

 115. Waltere (prostul adevărat), părerea mea sinceră e că habar nu ai ce înseamnă jurnalism, politică, economie… Ce să mai vorbim de științele exacte… Iar cu sportul, până și acolo ești paralel stătutule. În schimb ești obsedat, ești -psrdon de expresie – lymbdyst (cum se spune în popor), ești tot timpul în delir maniacal, spurci tot ce intuiești că-ți este superior. Biet primitiv, înconjurat de primitivi mai mici. Și un amănunt, tu ești de „subsoluri” și ai tot fost de la începuturi (probabil) !!! În schimb, eu pe vremea lui Ceașcă mâncam la Inter (în hotel, la parter în stânga era braseria, iar în dreapta salonul mare), la Lido, la Capșa, la Continental, la Ambasador…, mă lăfăiam lună de lună la cea mai luxoasă piscină din România (Hotel București, actual Radisson), călătoream în străinătate cu avionul, aveam acces la medii intelectuale subțiri, inclusiv abonament la Institutul Francez, făceam antrenamente de arte marțiale pe la săli cu acces (semi-)restricționat cu instructori de prim rang, unde veneau și unii „băieți” de la antitero sau din zona asta, dar și pe la Dinamo cu unele chestii etc. Și gândește-te că la revoluție aveam sub 30 de ani. Hai pa, ia-ți grișul și la nani Walterică !

 116. Este bine infantil Tase că te dezvălui cu fiecare clipă în dezlînarea minții tale. Dă-i înainte, bre! Vorbești așa că dezlănarea – să fim eleganți – se și vede mai bine. Infantilismul este la minte. La trup te privește. Mă întreb, însă, cît de diferit este un infantil de unul cu mintea uzată. Cum dovedești cu fiece ieșire.

 117. Bă chiar nu înțelegi sau te faci că nu înțelegi nimic din mesajul anterior. Esența era că eu aveam acces în locuri în care alții nici nu visau înainte de ’89. Nici tu, deși am ceva rezerve că erai născut la revoluție. Capisci Waltere ? Știi, mi-e și greață să-ți scriu numele, pt că te dai străinez, ești dornic de parvenire, ți-ai ales un nume care să conțină „w”, așa ca să pari mai american ori ceva de genu’. Ce silă mi-e de de-ăștia ca tine, imaginați ce fac pe interesanții, luându-și porecle cât mai de import, cât mai șmechere ori pompoase ca să impresioneze, vezi Doamne.

 118. Bine le mai zici infantil Tase. Dar la citit articolul la Comentariile căruia vegetezi pe cînd? Totul este cum bănuiasm. Mă tem însă că nu te-ai născut încă și-mi pierd vremea cu nimeni. Și dacă respiri tot arăți, la fiecare cuvînt, cît de nimeni. Așa-i, infantil Tase nimeni!

 119. Meștere Walther, Tase e pe bune, nu te duce mintea pe tine. Îți cad nădragii ăia evazați cu care mături pe stradă, ghebos ești, meclă de papugiu ai mă Walther rus coclit. Și turcit.

 120. Bat iarăși clopotele la alba, amărîți de tase, gore bazatu și alte păpuși. Bat că se va termina cu golăneala, incultura și impostura. Numai așa România își va reveni. Așa că fiți pe pace – vremea voastră s-a dus, vorba lui I-credint! S-a dus de pe cînd a început.

 121. Ești prea mic pentru categoria mea Waltere. Nu ți-ai trăit viața. Ce știi tu ce-i viața adevărată mă ? Fricosule !!! Te oftici.

 122. Nu prea înțeleg titlul. O să bată clopotele când vor veni tancurile rusești la Alba Iulia ? Chiar așa de departe s-a ajuns cu propaganda putinistă ? Nu mai suntem în NATO sau ce ?

 123. În capul tău bat orice clopote, și cele care le spui Gore Bazatu. Văd că te cam bazezi, ca oportunist sadea, pe ele. Te faci că nu știi la ce se referă clopotele amintite foarte bine de Octavian Știreanu, la articolul căruia ne aflăm. Bat clopotele democrației și libertății, ale afirmării românești, cum ți-am spus mereu, biată ureche surdă și ochi mort. Lasă-l tu pe putin că nu-i de nasul tău. Te uiți, totuși, în oglindă? Colportori, da proști, sunt. O confirmi, fii liniștit. Nici pe lumea cealaltă nu vei ajunge loază la nivelul altora.

 124. Tu ieși automat din schemă Waltere , nu știi nici măcar că nu se pune virgulă între subiect și predicat. Pesemne în cătunul ăla afurisit, unde te-ai târât la gimnazială, nu prea aveați voi timp de studiu, de obiectele de bază. Obiectul tău era doar paiul la care te uitai în fiecare dimineață să vezi dacă s-a copt. Nu ai tu nicio treabă cu vreun fel de politică; nici aia mare, nici aia mică :)))))))

 125. Că îți lași imaginația săracă la plimbare te poate impresiona doar pe tine Gore bazatu. Poate este mai bine, dacă tot vrei imaginație, Gore bazaltu, deși acesta din urmă este prețios. Prea prețios pentru mintea ta. Pînă una alta nu biografia, pe care nici nu o nimeriși, a cuiva contează, ci valoarea lui. La tine valoarea e așa de scăzută că nici nu știi de ea. Ai dreptate, este lipsă. Eu zic, însă, dacă tot zăbovești pe aici, să citești articolul domnului Octavian Știreanu. Căci ai învăța un pic și ai dobîndi niscai gram de valoare. Așa, ignorant cu te arăți, nici o șansă să ai semeni. Prostia singularizează, nu-i așa?

 126. Să „înveți” tu de la 0.$. , să înveți tot. Dar ai grijă Valtere, să nu devii mai secătură, mai capsoman, mai oftikos, mai gelos, mai lacom, mai neinspirat… Un adevărat editorial ar trebui să mustească de talent, cam cum scria de exemplu regretatul George Stanca. Ceea ce la SRIon nu prea am observat. QED

 127. Ți-am dat destule lecții, Gore. Învață, apoi te examinez și stabilesc ce-i de făcut cu unul care nu poate învăța.Sunt și incapabili. Dar le vin de hac.

 128. Cum m-ai învățat bă „Pardaiane”, prin spiritism ori prin „cai verzi pe pereți” ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.