Se lucrează la muzeele Beligan

Marele actor Radu Beligan va avea, în locul în care s-a născut, un muzeu. Asta, grație membrilor familiei, care au donat comunei Filipești din județul Bacău mai multe obiecte ce i-au aparținut artistului. Primarul a declarat că este foarte fericit și bucuros de această oportunitate, având în vedere că maestrul a fost cetățean de onoare al localității.

Radu Beligan s-a născut odată cu România Mare și, la aniversarea centenarului României Mari, cel care a dedicat o viață întreagă teatrului, încântându-i pe români cu măiestria cu care a pus în scenă nenumărate personaje, va avea acel loc minunat unde va putea fi regăsit de toți cei care doresc să-l poarte în memoria lor. „M-am născut odată cu România Mare şi sunt ombilical legat de România“, spunea maestrul într-un interviu acordat lui Marius Tucă, la vârsta de 90 de ani.

Radu Beligan la Domeniile Coroanei

Săptămâna trecută, joi, în comuna Filipești din județul Bacău s-au pus bazele înființării unui muzeu dedicat celui care a fost maestrul Radu Beligan. De ce această comună? Pentru că pe 14 decembrie 1918, în satul Galbeni din comuna Filipești, s-a născut Radu, fiul impiegatului de mișcare CFR de la Gara Galbeni. În semn de prețuire, Casa de Cultură din comuna Filipești îi poartă numele. De aceea, Anamaria Beligan și Raluca Popescu, fiice ale regretatului actor, au ales să ofere comunei Filipești obiecte și distincții care i-au aparținut acestuia. Este vorba despre 8 trofee, 13 medalii, 37 de diplome, costum de gală, carte, DVD și basorelief Rică Venturiano, curea, pălărie albă de vară, șapcă ecossaise, ochelari, papion negru, cravată lila ceașcă de ceai, tablou Radu Beligan semnat Ieremia Profeta, tablou înfățișându-l Radu Beligan în rolul Rică Venturiano, afișe cu diversele spectacole în care actorul a jucat și numeroase fotografii.

Conform actului de donație făcut de cele două fiice ale actorului, „donația se face din convingerea că este dorința defunctului ca lăcașul de cultură din comuna sa natală să beneficieze de unele amintiri legate de cariera sa artistică și de viața lui personală“.

Familia lui Radu Beligan are următoarele dorințe privind obiectele donate: „Să fie inventariate și păstrate în cadrul Casei de Cultură, în condiții optime, adaptate naturii fiecăruia dintre ele; să fie expuse (parțial sau integral) și permanent accesibile publicului interesat, cercetătorilor/istoricilor, jurnaliștilor, studenților și tuturor celor preocupați de personalitatea lui Radu Beligan; populația locală să fie încunoștințată, prin presa locală, de existența acestui patrimoniu și de faptul că accesul este deschis oricărei persoane interesate; în cazul în care apar deteriorări datorate trecerii timpului sau manipulărilor, Casa de cultură se angajează că va executa reparațiile necesare“.

În încheierea documentului se mai menţionează că „în anul 2018 se va sărbători în mai multe locuri din țară Centenarul Radu Beligan. Familia lui Radu Beligan s-ar bucura dacă în comuna Filipești se va organiza o expoziție sau un simpozion cu acest prilej și se angajează să sprijine acest demers cu mai multe mijloace, inclusiv cu prezența unor membri ai familiei“.

Primarul promite că se va îngriji personal de muzeu

Primarul comunei Filipești, Petrică Lungu, ne-a declarat că „încă nu am desfăcut bunurile donate. Acest lucru se va face în prezența consilierilor locali, pentru a nu fi discuții. Procesul-verbal îl vom face împreună. Așa este normal. Din punct de vedere valoric, eu nu pot face o estimare, pentru că nu sunt în măsură. Din câte am înțeles, este vorba despre obiecte personale și de recuzită, trofee naționale și din Republica Moldova. El s-a născut aici, în satul Galbeni, iar Casa de Cultură îi poartă numele, și este cetățean de onoare al comunei Filipești. De aceea, muzeul va fi amenajat în Casa de Cultură. Anul trecut am renovat fațada, partea de exterior, am propus consilierilor ca modernizarea la partea din interior să o facem în 2018 și să alocăm o sumă mai consistentă și cu ocazia asta să putem amenaja și acea sală de prezentare. Obiectele donate trebuie ținute în condiții speciale“.

Primarul Petrică Lungu alături de fiicele maestrului

Totodată, la Teatrul Naţional va fi organizat un alt muzeu. Familia va dona costumul de membru al Academiei Române pe care Radu Beligan l-a purtat. De asemenea, sunt pregătite o serie de cărţi de specialitate care vor fi donate Institutului de Teatru.

Cariera lui Radu Beligan

Prezentăm mai jos, în câteva rânduri, doar o mică parte din cariera celui care a fost titanul scenei românești.

A avut peste 90 de roluri în diferite piese de teatru, pe care unele le-a și regizat, și peste 50 de roluri în filme și în teatru TV. Prin Decretul nr. 43 din 23 ianuarie 1953 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, actorului Radu Beligan i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne, „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă“. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural Clasa I (1967) „pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice“. A devenit membru de Onoare al Academiei Române, drept recunoaștere a activității în domeniul artei, în 2004. Decorat cu Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan. Decorat cu Ordinul Serviciul Credincios „Mare Ofițer“. Doctor Honoris Causa al Universității Naționale „I.L. Caragiale“, 2003. Trofeul „România 2000“, primit în anul 2003. Marele Premiu acordat de Guvernul României, în anul 2002. Președintele Franței Jacques Chirac l-a decorat pe Radu Beligan Ofițer al Legiunii de Onoare în anul 2002. Premiul revistei „Moftul Român“, în anul 2001. Premiul Revistei „Flacăra“, în anul 2000. Trofeul „Eugene Ionesco“, în anul 1999. Premiul Fundației TOFAN, 1998 și PRIX 14 Juilliet 1998 al Ministerului de Externe din Franța. În anul 1994 a devenit Doctor Honoris Causa al Academiei „George Enescu“ din Iași și Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa. În anul 1980 primește Premiul Academiei „Le Muse“ din Florența, 1980.

Fragment din interviul acordat de Radu Beligan, în anul 2009, lui Marius Tucă

Marius Tucă: Spuneţi-ne despre legătura dumneavoastră cu Dumnezeu şi felul în care aţi crezut în Dumnezeu, apropo de îngeri, de fratele dumneavoastră.

Radu Beligan: M-am născut în Halta Galbeni, în Moldova, judeţul Bacău, în magazia de mărfuri a gării. Tata era numit acolo impiegat. Căsuţa aia de două camere, care era pentru el, nu era gata şi atunci o perioadă am stat în magazia de mărfuri. Şi-acolo m-am născut. A trebuit să mă ducă să mă boteze în satul care era la trei kilometri în deal, unde erau primăria şi biserica. Nu mai ştiu cum se numea, emoţia mă tulbură. Şi m-au dus – era 14 decembrie, era iarnă – cu o sanie acolo, sus, au rezolvat toate treburile, au făcut un chef, erau veseli, fericiţi, mi-au aranjat în spate, acolo, pe nişte paie să stau eu, iar ei s-au aşezat pe o bancă, lângă cel care conducea sania. Şi cântau. Mama avea o voce frumoasă, era grecoaică, venea din ţara care a inventat teatrul, ştia franţuzeşte… Mă rog… Despre tata am să-ţi povestesc că era un tip nemaipomenit… Şi, când au ajuns jos, s-au uitat în spate şi copilul nu mai era…

Dispăruse copilul pus în spate…

Da, îl pierduseră la o zdruncinătură. Căzusem în zăpadă. Bineînţeles că au venit imediat disperaţi… Deţin povestea de la unul dintre martorii care avea şi el vreo sută de ani, acolo, la gară, când m-am dus să-mi schimb actul de naştere, pentru că nu mai aveam buletin… Când m-am dus, el mi-a spus: „Dumneata îţi dai seama că puteau să te mănânce lupchii?“. I-am spus: „Nu, dom’le!“. „Cum nu?“ „Păi, să-ţi spun eu o poveste. Ai auzit de Nicolae Iorga?“ „Cum să nu?!“ Iorga trecea prin faţa Palatului Regal, care era în mare reconstrucţie, când s-a întâlnit cu un student de-al lui. Şi în zidul ăla al palatului se puneau nişte bucăţi mari de piatră. Şi în spatele lui Iorga, la doi metri, a căzut o piatră dintr-aia peste un ţigan şi l-a făcut praf. Şi studentul a rămas uimit. I-a spus: „Domnule profesor, vă daţi seama, două secunde… şi cădea peste dumneavoastră!“… „Nu se putea, dragă, pentru că eu am de scris Istoria Românilor!“, i-a răspuns Iorga. Aşa şi cu mine…

Aveaţi de făcut teatru!

Oarecum. Deci m-au găsit şi m-au adus înapoi şi… m-au crescut (…).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.