Se modifică legea adopțiilor. Vezi cum

Un proiect de modificare a legii adopţiilor iniţiat de Guvern va intra marţi în dezbaterea Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, urmând să fie adoptat în plenul de miercuri, a anunţat Lia Olguţa Vasilescu, secretarul Camerei.

„În acest proiect, legea adopţiilor este foarte mult îmbunătăţită, după ce am constatat că procesul de adopţie dura foarte mult, că erau familii care pe parcursul acestei proceduri renunţau pentru că trebuiau să ia semnătură de la rudele de gradul 4 ale copilului respectiv. Era aproape imposibil să descoperi aceste rude şi au fost foarte multe cazuri sesizate când condiţionau semnătura de plata unor bani sau chiar se făceau ameninţări la adresa familiei şi atunci am simplificat toată această procedură de adopţie. Am dat posibilitatea familiei adoptatoare să li se prelungească certificatul de la 2 la 5 ani, tocmai pentru că, iarăşi, era o situaţie în care se pregăteau să adopte un copil şi pe parcursul a ani de zile nu reuşeau să ducă până la capăt procedura de adopţie. Atunci trebuiau să reia întreaga documentaţie. Bineînţeles că foarte multe familii renunţau până la urma să mai preia copilul”, a spus Vasilescu, după şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Lia Olguţa Vasilescu, care a iniţiat proiectul în timpul mandatului de ministru, a spus că în acest proiect au fost introduse, de asemenea, stimulente financiare pentru o familie care doreşte să adopte un copil.

Potrivit acesteia, alocarea unei sume de 600 lei pe lună pentru fiecare familie care adoptă. În plus, vor fi şi 1.500 lei anual pe care familia care adoptă îi va primi pentru ca să ducă copiii la consiliere psihologică.

„De asemenea, în noul proiect de lege trasăm obligaţii mult mai mari managerilor de caz, lucrătorilor de la DGASPC, care trebuie să urmărească şi mai departe ce se întâmplă cu aceşti copii, după ce sunt adoptaţi”, a mai spus Olguţa Vasilescu.

Conform acesteia, proiectul nu necesită modificări în comisia de specialitate. „Din punctul meu de vedere, am simplificat foarte mult procedurile, asta înseamnă că, dacă familia care l-a avut în plasament vroia să îl adopte, putea să-l adopte printr-o procedură simplificată, mult mai rapid decât s-a întâmplat până acum. Nu e cazul să facem alte modificări. Ne-am asigurat ca, prin lege, să nu se mai întâmple – că nici instituţiile statului nu sunt foarte, cum să spun, doritoare ca să fie adoptaţi imediat aceşti copii, (…) pentru că ei ştiu că dacă scade numărul de copii în centre, de exemplu, atunci automat se pierd câteva slujbe şi ne-am asigurat ca, prin această lege, să nu mai fie posibil aşa ceva”, a susținut Vasilescu.

Aceasta a mai explicat că şi USR are un proiect de lege privind adopţia, care propune să poată să fi adoptaţi copiii şi de cetăţeni străini, ea menţionând că nu a fost de acord cu acest lucru.

La rândul său, actualul ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că prin proiectul de modificare a Legii adopțiilor, care va fi dezbătut în Parlament, sunt acordate o serie de facilități pentru a fi încurajată adopția națională. Budăi a mai spus că își dorește ca „toți copiii noștri să rămână în țară”.

„Vrem să încurajăm adopția și la persoanele care nu au o situație extraordinară și să dăm stimulente financiare, să decontăm de exemplu, deplasările pentru potrivire. Acele costuri financiare să fie acoperite de stat în limita a 1.500 lei pe an. Vrem să încurajăm adopția națională și de aia am pus aceste prevederi. De altfel, am prelungit prin această lege – sau propunem să prelungim – perioada de autorizarea familiei potențial care poate adopta un copil, de la doi la cinci ani. Să nu mai schimbăm atât de des aceste autorizații. De asemenea, am scos orice legalizare a unui document la notariat pentru a mai coborî și a mai desființa și din birocrație”, a spus Marius Budăi.

Întrebat de ce nu sunt încurajate și adopțiile internaționale, Budăi a spus că subiectul este unul sensibil, însă nu a fost abandonată discuția.

„Acest lucru este un subiect sensibil. Prin dezbateri, se va aduce la final. Noi nu am spus nu deocamdată. (…) Noi ne dorim ca toți copiii noștri să rămână în țară. (…) Eu nu dezbat de unul singur legea. Legea este în Parlament și se va decide. Ce va decide Parlamentul aia se va face”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Rusine LOV ca nu a comentat cazul Sorinei, fata de etnie roma din MH. Acest lucru demonstreaza ca e de acord cu procuroarea din Craiova ,ca de e de-a ei si nu pentru copiii institutionalizati! La cati bani a castigat la nunta ar trebui sa adopte vrea sapte copiii ca sa de-a exemplu de roman nu de politician mediocru!

  2. Șocant! Traitorul in ROMÂNIA este amanat 6-7 ani sa adopte un copil dupa ce s-au obicei snuit reciproc,cheltuind timp,energie si sanatate,apoi,in cateva zile,te trezesti ca e infiat prin lege de alta familie din strainatate! Simplu: e socant pentru orice om!

  3. Parcă era o lege care interzicea adopțiile internaționa pentru copii români? Cine a intervenit totuși pentru modificarea acestei legi??

  4. Se pare ca sistemul cu asistenti maternali este bun.Copii stau intr-o familie se duc la scoala.Chiar se considera copii familiei .Statul sa le dea bani pana la 18 ani ca o alocatie mai mare cam cat ar costa statu daca copii astia mancau si dormeau la caminul de copii.

  5. Este ceva ce nu am intels in acest articol: statul „aloca o suma de 600 lei pe lună pentru fiecare familie care adoptă”. Pentru un copil, statul acorda o alocatie de 150 lei/luna. Atunci, este mai „rentabil” sa adopti copii, decat sa ai propriii tai copii????
    P.S. Se intampla destul de frecvent: atunci cand vreau sa trimit un comentariu, mi se raspunde ca il trimit prea repede (!?!?!?) si ca ar trebui sa ma „misc” mai incet!!!!!!!!! Mai sa fie!!!!!!!

  6. Dati bani, dati bani cu ghiotura,nici copii infiati nici transparenta, legalitate si copii bine ingrijiti la centre ,mentinuti prizonieri ca nu vor salariatii sa le scada „numarul”.-
    Cand creati contradictia asta intre adoptie si salariat cum credeti ca va castiga copilul ? Ori adoptie justa,legala ,ori „proces si proceduri”fara sfarsit sa aiba DGASPC-centrele si cucoanele si parazitii ce hartii si bani sa invarteasca ? Sa vina mereu sa controleze ,sa ceara bani si apoi sa decida miseleste ca in cazul Sorinei ,dupa bunul plac ?Ce e aia certificat prleungit d e la 2 la 5 ani, ori infiaza ,indeplineste conditiile, ori nu !Plati duble si asistentii maternali si „asistentii sociali”care isi bat joc de parintii naturali in unele cazuri cand acestia nu cunosc procedurile si sunt inselati,manipulati pur si simplu prin”semnaturi”! DGASPC- centrele se scalda pur si simplu in copii pt.care cauta rude pana la gradul IV cum odinioara cereau fascistii certificate pana la gr.IV pt dovedirea „originii si rasei”,ce inventii idioate sunt acestea? Budai si Vasileasca si „legiuitorul”inventeaza robinete de bani ,complica lucrurile pe contradictia ci nu pe armonia familie-copil- stat interpunand tot felul d e artificii si inventii birocratice iar copiii la centru stau in mizerie si prizonieri sa aiba ei „numar” si sa nu fie dati afara, deci de fapt adoptiile sunt blocate,paralizate de dependenta nr.salariatilor de nr. copiilor din centru este o CRIMA cu premeditare a legii idioate aceasta dependenta care explica totul!”Veniti sa adoptati,dar nu, ca noi vom fi dati afara!”Premisa este deci falsa,iar efectul nul, cand adoptia nationala sau nu de intampla efectele sunt dezastruoase ca in cazul SOrinei,pt.ca sunt facute pe SPAGA MULTA DATA DE ADOPTATORI!Chiar si in tara cei ce adopta sunt JECMANITI DE BANI DE STATUL CE RAPESTE COPII,DEJA !PRIN ACESTE DGASPC-CENTRE de detentie si tortura si mizerie a unor copii PRIIZONIERI,in mana „Protectiei copiilor”FARA VIITOR!

  7. grig….statul AMERRICAN aloca 20 mii euro plus scutire de taxe si impozite…de ce crezi tu ca se sbat americanii aia…??? Daca au si salariu mai mare mai iau un salariu in plus.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.