Cauțiune plătită cu lingouri de aur

Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, a ajuns din nou la DNA, unde a fost citat în dosarul în care este cercetat pentru luare de mită și trafic de influență. Vlădescu are de plătit o cauțiune de 1.000.000 de lei și a declarat ziariștilor că nu a achitat-o integral.

UPDATE 16.00 – Fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, va fi cercetat sub control judiciar pe cauţiune în dosarul în care e acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, potrivit unor surse judiciare. Sursele menţionate au arătat că acesta a garantat cauţiunea cu diverse imobile dar şi cu lingouri de aur în valoare de 100.000 euro.

DNA a anunțat, în luna aprilie, că fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, este urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă, după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat favorabil solicitarea Direcţiei. Procurorii au stabilit pentru acesta o cauțiune de un milion de euro.

Potrivit procurorilor, „în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie”.

Din informaţiile publice reiese că asocierea de firme Swietelsky – Wiebe – Takenaka este constructorul lucrărilor. De altfel, autorităţile austriece au efectuat o serie de percheziţii în sedii ale firmei de construcţii Swietelsky, în cadrul anchetei asociate dosarului fostului ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu, a relatat site-ul Nachrichten.at.

Procurorii au transmis că banii încasaţi ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăţi făcute de statul român şi erau achitaţi succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român, respectiv de la compania C.N. C.F.R.

„În acest context, în prima parte a anului 2005, suspectul Vlădescu Sebastian împreună cu Costea Mircea Ionuţ şi Mititelu Mihaela, a pretins de la reprezentanţii unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate cu C.N.C.F.R. S.A. privind reabilitarea căii ferate Bucureşti – Constanţa pentru ca, în schimbul acestui comision, să îşi exercite atribuţiile care îi reveneau în calitate de ministru al finanţelor publice, respectiv să aprobe finanţarea suplimentară necesară pentru încheierea contractelor, precum şi pentru a îşi exercita ulterior atribuţiile referitoare la asigurarea fondurilor necesare plăţii facturilor pentru lucrările efectuate”, explica DNA la momentul demarării investigațiilor.

În perioada 2008-2009, în baza acestei înţelegeri, Sebastian Vlădescu ar fi primit un milion de euro, reprezentând partea sa din comisionul pretins, în conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care le controla.

Ulterior, între 2009-2010, fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, ar fi acceptat de la reprezentantul companiei străine promisiunea sumei de două milioane de euro iar, în perioada noiembrie 2011- septembrie 2013, ar fi primit 65.000 de euro, sub forma finanţării activităţii unei companii offshore, unde avea calitatea de asociat, explicau procurorii.

Alți patru inculpați din dosarul în care este cercetat Sebastian Vlădescu, Ionuț Costea, fost director EximBank, Mihaela Mititelu, Cristian Boureanu și Constantin Dascălu, au achitat cauțiunea stabilită procurori.

Astfel, Ionuț Costea, acuzat de trafic de influență și complicitate la luare de mită, are cauțiune de 1.500.000 euro, Mihaela Mititelu, acuzată de aceleași infracțiuni, avea de plătit 1.000.000 euro. Constantin Dascălu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor la data presupuselor fapte, acuzat de luare de mită, are o cauțiune de 500.000 euro, iar Cristian Boureanu, fost deputat, cercetat pentru trafic de influență, 200.000 euro.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Daca nu-i ia banii banditului lui base anchetatorii ar trebui sa se lase de meserie! Huuo inteligentule!

    • Imi repugna PSD-ul, dar ce
      avem aici? Un liberal penal? Fost acolit al lui Basescu. Dar penalul de marinar, ni-
      mic, nimic? Chiar asa mai
      Lazare? Mai mereu guraliv,
      in cazul lui Base taci malc.
      Deh, astea-s ordinele, iar
      sluga-i sluga!

  2. De cand stabilesc procurorii cuantumul cautiunii?
    Sau „cineva” confunda magistratul = Judecatorul cu unealta = procurorul???
    PS: nu intereseaza ca „legea” dobitocilor ii incadreaza la fel, nu ne ghidam dupa ei.

  3. CAM ASA ARATA RECHINII CARE AU DISTRUS IN ULTIMII 28 DE ANI ECONOMIA SI AVUTIA NATIONALA CA EL SUNT CATEVA ZECI DE MII DE ROMANI TICALOSI SI BANDITI. RECHINI NU POT FI CAPTURATI IN GRUP CI DOAR CATE UNUL. Autoritatile incompetente, tradatoare, lacome, etc s-au ocupat de a captura CARACUDE, GUVIZI, CARASI, ETC

  4. ce bine-i sa lucrezi la stat,are balta peste,romanul simplu abia-si permite de sarbatori,odata pe an sa cumpere 1 gram,2 de aur si d’alde d’astia au strans lingouri,ultima fita este sa-ti platesti cautiunea cu lingouri de aur cand n-ai marunt?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.