
Dana Gîrbovan, președinte UNJR, spune că organizarea unui referendum în urma deciziei CCR privind conflictul instituțional președinte-ministrul Justiției, ar însemna renunțarea la democrația constituțională, iar odată deschisă cutia Pandorei se va deschide drumul spre disoluția statului democratic.
„Un referendum privind respectarea unei decizii a Curții Constituționale înseamnă renunțarea la democrația constitutională, specifică țărilor cu democrație vestică, și revenirea României la democrația „populară” de sorginte leninst-stalinistă, instaurată în România de sovietici dupa 1948. Revoluția bolșevica din Rusia din 1917 condusă de Lenin a avut ca scop clamat răsturnarea „orânduirii burgheze” și preluarea puterii in mainile poporului.
Statul care a rezultat a fost unul totalitar, care nu mai avea o separație a puterilor (legislativă, executivă judecătorească), ci puterea – se spunea – era exercitată de popor prin partidul comunist care era unic, care apoi, la rându-i, o exercită prin organele de partid. https://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Separation+of+P… Dupa Lenin a venit Stalin la putere, care a desăvârșit lucrarea acestuia. Unele acțiuni „revoluționare” ale lui Lenin i-au părut extreme până și lui Stalin, motiv pentru care a căutat să le dea o oarecare formă institutionalizată, democratică”, a scris Dana Gîrbovan, președinte UNJR, pe Facebook.
Cine sa organizeze referendumul si ce intrebare se pune?!
Pt.Intreb si eu. Legat de intrebare: Sa invatam tabla impartirii, noi astia multi, adica: ” sa dam pe zero la cat sa luam ceva moderabil de gat ” !
Cum poate reprezenta aceasta persoana interesul judecatorilor cind aré asemenea idei?Este o persoana frustata ca nu a putut ocupa functii in sistemul judiciar.Este o rusine pentru Cluj si locuitorii judetului Cluj.Referendumul este cel mai democrat mijloc de exercire a democtiei.Vointa poporului este mai presus de vointa unei curti constitutionale puse politic si care apara interesele partidului care a propus judecatorii curtii.
Mai oameni buni, chiar am inebuit cu totii? Cum dracu’ sa faci referendum pentru o hotarare a CCR??? A carei decizie este DEFINITIVA si GENRAL OBLIGATORIE !!! Mai dati-o naiba de politica, puneti-va si mintea putin la munca! Nu va dati seama ca niste monstruozitati comise azi de niste „procurori” cu epoleti, chiar daca azi convin unora, ele se pot intoarce oricand impotriva lor? Nu vedeti ca in tara asta se intampla lucruri care doar in anii 50-60, cand bolsevismul era in floare in Romania, s-au savarsit, distrugand mii de vieti si destine? In fond, ce naiba vreti? O tara democratica, sau ne intoacem la comunism si Securitate???
Sunt partial de acord cu ea. Este inadmisibila organizarea unui referendum care sa anuleze decizia unei instante de judecata fie ca vorbim de o instanta constitutionale sau una ordinara. Ce se poate insa organiza este un referendum de consultare a populatiei cu privire la modificarea procedurii de numire si de revocare a procurorilor sefi. Nu se poate supune la vot toata procedura insa se poate pune o intrebare simpla de genul: „Suneti de acord ca presedintele Romaniei sa decida numirea si revocarea procurorilor cu functii de conducere din cadrul Ministerului Public?” Daca cetatenii insa raspund in majoritate cu DA si referendumul este validat actuala decizie a CCR nu poate fi anulata de referendum. Pentru a pune in aplicare rezultatul tot trebuie urmata procedura obisnuita de revizuire a Constitutiei care in final se incheie cu un nou referendum. Oricat de democratic ar fi referendumul el nu poate fi organizat absolut pentru orice si absolut in orice conditii.
sigur, pentru ca poporul este toba de carte si stie ce si cum cu justitia, fotbalu si poezia…. si poporu poate aprecia, in intelpciunea lui (dupa ce a trecut ca gasca prin apa, prin facultati pe bani), si cand mananca mici si ragaie bere, care este puterea unui presedinte cand pune el si revoca procurorii, avocati ai statului „independenti”… mai ai multe prostii de-astea??? pune-le pe net, ca ala suporta orice….
Da,Lenin si Stalin nu faceau un pas fara sa initieze un referendum;le organizau de preferinta prin Siberia,de unde a ramas si celebrul indemn „pahod na Sibir”
Au mai fost Decizii ale CCR care NU au fost puse în aplicare.
Nu există TERMEN în care să fie puse în aplicare deciziile CCR.
Cu alte cuvinte, “dacă adunarea constituantă, legiuitorul în cazul de faţă, ar fi dorit să stabilească un termen pentru ca preşedintele să emită un decret de revocare, ar fi făcut-o.
Atunci când legiuitorul constituant a dorit să stabilească un termen, a făcut-o”, au explicat specialiştii.
Dacă, totuşi, va fi specificat un termen pentru aplicarea deciziei CCR, prin Motivare, tot nu este suficient pentru că nu există nicio sancţiune pentru nerespectarea deciziilor Curţii.
Există, de altfel, şi PRECEDENTE în care Decizii ale Curţii Constituţionale NU au fost respectate şi puse în aplicare.
1. În 2014, Guvernul emitea Ordonanţă de urgenţă prin care Reglementa traseismul aleşilor locali, înaintea alegerilor prezidenţiale, astfel încât primarii să-şi poată schimba partidul, timp de 45 de zile, fără să-şi piardă mandatul.
CCR a declarat Actul normativ ca fiind NEConstituţional, însă Parlamentul a respins Legea ABIA după 3 ani, în 2017!
Chiar şi aşa, deşi Curtea A INDICAT Parlamentului să găsească Soluţii şi Sancţiuni pentru Efectele Ordonanţei, Deputaţii şi Senatorii de la putere, adică fix PSD-ALDE, au IGNORAT complet Recomandările CCR.
2. Referendumul din 2007 care stabilea un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari NU a fost nici el aplicat, deşi tot CCR a decis că Rezultatul scrutinului TREBUIE prevăzut în Legea electorală odată cu Prima Modificare operată în Parlament. Legea a fost modificată, dar NU a fost introdus şi rezultatul referendumului.”
Dana Garbovan NU a fost deranjata!
Cucoana, la facultatea de drept nu v-au invatat ca democratia, cuvant grecesc caci grecii au fost inventatorii democratiei inseamna puterea poporului?! Prin referendum se exercita puterea poporului, adica democratia! Puterea poporului nu este acelasi lucru cu puterea partidului unic sau a dictatorilor! O asemenea prostie in care Stalin e mai democrat si maibun ca Lenin, de parca exista diferente intre dictatori nebuni, numai aceasta duduie putea sa emita! Suntem cu adevarat norocosi ca a noastra Constitutie care nu obliga niciun cetatean sa semneze ceva cu care nu este de acord, nici nu da unor neica nimeni decizia de a organiza referendumuri. Referendumul se organizeaza de catre 500 000 de romani, presedintele tarii si Parlament! Duduie, Constitutia va da dreptul sa va exprimati opinia, din pacate nu va da indicii si cand va faceti de rasul curcilor cand v-o exprimati!
Doamna judecatoare are interventii de un comic irezistibil:”Revoluția bolșevica din Rusia din 1917 condusă de Lenin a avut ca scop clamat răsturnarea „orânduirii burgheze” și preluarea puterii in mainile poporului”:)))Fantastica fraza!
Ideea rămâne valabilă: un referendum, acum, sună ca dracu’, deși știm că el își cam bagă coada.
Da,domnule!asa a fost!poporul-ca marsaluia na Sibir,ca crapa pe unde apuca,isi exercita puterea prin intermediul reprezentantilor sai alesi,asa cum savura si infecta bautura burgheza zisa „sampanie”,tot prin intermediul alesilor sai,care se sacrificau in felul acesta pentru inaltele idealuri bolsevice!oameni buni,n-am crezut sa mai aud lectii de „socialism stiintific”in viata asta si iata ca tanara generatie de intelectuali ne invata cum era cu „democratul”Stalin-dansa o fi avut bunici,neamuri care sa fi simtit pe pielea lor cum era cu „puterea poporului „in binecuvantatele vremuri ale dubelor negre si ale comisarilor cu haine de piele,care soseau la poarta in miezul noptii?